Nyitókép: Gyimesi György Fb-oldala

 

A felvidéki magyar politikai vezetők egyik álma, legyen szó bárkiről, hogy az aktuális magyar miniszterelnök fogadja őket. Különösen, ha azt éppen Orbán Viktornak hívják, aki már rég kinőtte a közép-európai térséget. Ez ad nekik ugyanis legitimitást, erőt, elismerést, hitelességet.

 

Az önmagát stratégiai partnerként beállító MKP elnökei közül kétoldalú találkozó keretében utoljára Berényi Józsefnek sikerült bejutnia a magyar miniszterelnökhöz. Azóta senkinek. Menyhárt József túlságosan alkalmatlan politikusnak bizonyult arra, hogy Orbán mutatkozzon vele, Forró Krisztián pedig még nagyon az út elején jár. És kérdés, hogy célba ér-e valaha is.

 

Ilyen szempontból fontos jelzésértékkel bírt, hogy múlt hét pénteken Igor Matovič miniszterelnök-helyettes budapesti látogatása során Gyimesi Györgyöt is külön fogadta a magyar miniszterelnök. Az OĽaNO színeiben politizáló magyar politikus súlyát növeli, hogy jelen volt a legszűkebb politikai tárgyalásokon is. Amire minden MKP-s pártelnök vágyik, az Gyimesinek egy év alatt sikerült.

 hirdetes_300x300  

 

Kép: Gyimesi György Fb-oldala

 

Mi zajlik a háttérben?

 

Gyimesi közös fotói Magyar Leventével, Szijjártó Péterrel és Orbán Viktorral jelzésértékűek. Leginkább a felvidéki magyarság felé. Akkor történik ugyanis mindez, amikor elvileg a Szövetség nevű formációval újra egyesül a „felvidéki magyar“ politikum. Valami azonban még sincs rendben, ha nem Forró, Solymos és Mózes tetszeleghet a Karmelita kolostorba, hanem egy szlovák párt elnöke és annak magyar politikusa kap meghívást a legmagasabb körökbe. Nem véletlenül.

 

Gyimesi ugyanis nem kérni jött, mint általában a felvidéki magyar politikusok járnak Budapestre, hanem adni. Mégpedig stratégiai szövetséget. Egyértelmű, világos kiállást a magyar érdekek mellett. Legyen szó akár saját koalíciós partneréről, az SaS-ról is, ha azok Magyarország és a V4-ek érdekeivel szemben tevékenykednek.

 

Nem, nem az MKP szólalt meg amikor kellett, hanem Gyimesi. Nem Forró vagy Mózes, esetleg Berényi védte meg a magyar kormány legitim törekvéseit a szlovák térfélen és a sajtó kemény kérdéseinek kereszttüzében, hanem Gyimesi. A felvidéki magyar politikusok e helyett inkább saját pecsenyéjüket sütögették Korčoknál és Klusnál. Még azt követően is, hogy a szlovák külügy behívatta a magyar nagykövetet Szijjártó komáromi tárgyalása után. Hatalmas különbség.

 

 

Ez magyarázza Gyimesi fogadtatását Budapesten. Ő ugyanis nem pénzért jött, hanem partneri viszonyt felkínálni.

 

Hogy a magyar kormányzat ezt felismerte, komoly üzenetértékkel bír. Mégpedig, hogy a vegyespárti Szövetség és az MKP helyett elsőként a nemzeti-konzervatív Gyimesi Györgyöt fogadják Budapesten.

 

Mi az üzenet?

 

Az MKP saját tesze-toszaságának köszönhetően elvesztette exkluzivitását. Már nem kizárólagos tényező, ha nemzetpolitikáról beszélünk. Az MKP és a majdani Szövetség (erős vegyespárti ideológiával, ahogy azt a Bugár-Solymos tengely hangoztatja) ugyanis ilyen szempontból nem tud mit felkínálni Budapestnek. A magyar választók így egyre inkább Gyimesi mögé tömörülnek. Ez jól látható a közösségi médiában, illetve Gyimesi szlovák sajtószerepléseinek magyar fogadtatásában. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy egyelőre még ő is csak ígéret, egy új alternatíva, növekvő mozgástérrel. Kérdés, mihez kezd majd ezzel a politikai tőkével.

 

Miközben az MKP passzív és a Szövetség karmesteri pálcáját átadta az OĽaNO-t és a magyar kormányzatot is folyamatosan támadó Most-Hídnak.

 

kép: Gyimesi György Fb-oldala

 

Csapdában az Összefogás

 

De ugyanúgy az Összefogás is csapdahelyzetbe került. Azzal, hogy idejekorán beállt a Szövetségbe, saját mozgásterét csökkentette. Elvesztette lehetőségét, hogy tovább erősödjön, hogy saját arculatot alakíthasson ki magának. A platformok szintjén már jóval nehezebb lesz kijönniük a zsákutcából, mintha abba be sem kanyarodtak volna.

 

A Körképen épp a napokban mértük fel olvasóink körében, hogy milyen ideológiájú magyar politizálást szeretnének. Az eredmény több, mint beszédes, hiszen épp a Most-Híd által vallott eszmék iránt van a legkevésbé igény a választók körében (a felmérés természetesen nem reprezentatív).

 

Milyen értékrendű magyar politizálást szeretnél?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Félreértés ne essék, egy magyar összefogásban minden értékrendnek helyet kell találni. De nem lehet meghatározó az, ami iránt alig van kereslet.

 

Pénznyelő médiacsalád

 

De ugyanúgy haszontalanná vált az elmúlt időszakban az MKP által működtetett médiacsalád is, mely egyre inkább pénznyelő, feneketlen kútként funkcionál. Negyedik éve kapják az évi másfél millió eurós állami támogatást, ami akkora összeg, hogy szinte elkölteni sem lehet (főleg nem arra, amit fel tudnak mutatni), mégsem tudtak piacvezetővé válni. Mi több, nagyon messze vannak ettől. Ráadásul irigységből, féltékenységből immár Gyimesit támadják.

 

Hogy milyen véleményalkotó erővel, tematizáló képességgel bírnak, arról íme, egy beszédes összehasonlítás az elmúlt napokból a Körkép.sk és a Ma7 összehasonlításában (érdemes összehasonlítani a lájkok, megosztások, hozzászólások számát három, ugyanarról szóló cikknél, miközben a Körkép.sk egyetlen eurót sem költ reklámra).

 

 

 

 

Röviden összefoglalva, a Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt átmentésével és térnyerésével a Szövetség is kezd egyre inkább vegyespárttá válni. Ami nem kedvez az MKP-nak, sem az Összefogásnak, és láthatóan határainkon túl is politikai mozgásokat indított be.

 

Vagy felébrednek a nemzeti-konzervatív, esetleg polgári-liberális elveket valló, érdemi politizálásra még képes szereplők a formálódó Aliancián belül, vagy a választóikat is elveszíthetik.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 47 olvasónak tetszik ez a cikk.