Király Zsolt: Az SaS végleg szakított a magyarokkal. Filip Mónika Gröhling alkalmatlanságának lett az áldozata - Körkép.sk
Vélemény

Király Zsolt: Az SaS végleg szakított a magyarokkal. Filip Mónika Gröhling alkalmatlanságának lett az áldozata

A liberális párt Filip Mónika (az SaS jelöltje) helyett egy szlovák állami alkalmazott kezébe adta a magyar iskolaügyet.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Már nem magyar nemzetiségű államtitkár irányítja a nemzetiségi oktatást. A liberális párt Filip Mónika (az SaS jelöltje) helyett egy szlovák állami alkalmazott kezébe adta a magyar iskolaügyet.

 

Korábban, a Most-Híd idejében is egy ruszin szürke kisegér és jobbkeze, a dilettáns Prékop Mária (lásd itt és itt) kezében volt a portfólió. Filip Mónika érkeztével elvileg hosszú időre megoldódhatott volna a szakterület kérdése. Főleg, miután egy jó csapatot sikerült maga köré összegyűjtenie, például az ipolysági gimnáziumból érkező Gajdács Mónikával, aki maga is teljesen más szakmai színvonalat képvisel, mint Prékop.

 

Szakemberrel erősödik az Oktatásügyi Minisztérium nemzetiségi főosztálya. Gajdács Mónikával beszélgettünk (Interjú)

 

Csakhogy rögtön a választási ciklus elején jött Branislav Gröhling dimplomabotránya, mellyel kapcsolatban a több egyetemi végzettséggel rendelkező, a transzparencia és a magas erkölcsi nívóhoz szokott Filip simán lenyilatkozta, hogy plágiumos diplomamunkával ő bizony nem lenne miniszter.

 

Filip Mónika mától már nem oktatási államtitkár

 

És itt lényegében el is vágta magát. A valódi végzettség nélküli, fodrásszalonban is csak a hajmosásig jutó (minden tisztelet mellett a fodrászok iránt) Gröhling rájött, hogy a fölé-alárendelt helyzetből azonnal alá-fölérendelt helyzetbe került. El is kezdte fúrni saját államtitkárát, akinek így nem volt egyszerű az elmúlt másfél év.

 

Hogy mi mindent kellett végigküzdenie a magyar iskolahálózat megőrzése és fejlesztése érdekében az SaS nacionalista, magyargyűlölő politikája mellett, idővel talán kiderül.

 

Filip Mónikát ma az SaS javaslatára visszahívta pozíciójából a kormány. Helyébe a magyar oktatásügyben eddig soha nem dolgozott szlovák nemzetiségű állami hivatalnok került.

 

Filip Mónika akkor tenné a legrosszabbul, ha hagyná elveszni az elmúlt időszakban megszerzett politikai tőkéjét, és engedné, hogy a nála képzetlenebb, ámde kellően törtető, politikai pehelysúlyú Gröhling és köre (beleértve a vegyespárti holdudvart) kiűzné őt a közéletből.

 

Hogy ez ne így legyen, az nemcsak Filip Mónikán múlik. A közéleti szereplők számára elérhetővé vált egy perspektivikus, fiatal politikus, aki tudna mit javítani a jelenlegi agónián. A többi már nem e sorok szerzőjének a feladata…

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 46 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. jún. 23. 17:41

Elodeink ra illo szoval jellemezte a totot, ez maig is ervenyes.

Márta
2021. jún. 24. 11:31

Inkább talán inkább szomorú és elkeserítő! Kíváncsi leszek, ki mer tiltakozni. Még szerencse, hogy az alsó szinteken mindenki teszi a dolgát, így müködik a rendszer. Talán megmaradunk. Legelszomorítóbb számomra a hidasok hallgatása. Erről egy mondás jut eszembe: Megdöglött a tennünk, ... Hát ez nem politikusokhoz méltó hozzáállás. Ebből is látszik, nekik nem mi vagyunk fontosak, ... Elég már a megélhetési politikusokból!

Sági Ipoly
2021. jún. 24. 20:49

hihetetlen,,,,, ez a leggyengébb miniszter,,,,,, egy primitiv bunkó,,,, mást nem mondhatok,,, borbélynak se felelt meg,,,,, akkor csináljunk belöle minisztert

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket