Nyitókép forrása: Körkép.sk/Kollázs, SITA/Martin Havran, SITA/AP Photo/Eraldo Peres, SITA/Diana Černáková

 

Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

  1. Rigó úgy viselkedik, mint akinek nem érdeke a Szövetség sikere
  2. Még sincsenek garantált energiaárak? Sulík durva számokkal rukkolt ki
  3. Lula beszólt a Nyugatnak, ez lehet a békepárti blokk hajnala

 

A híreket válogatta és azok magyarázatát megírta: Komjáthy Lóránt.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket! Ha így tettél, ellenőrizd spam-fiókodat, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 hirdetes_300x300  

 

  1. Rigó úgy viselkedik, mint akinek nem érdeke a Szövetség sikere

 

Mikor Rigó Konrád minimális politikai érzéket sem mutatva megosztott egy fényképet, amelyen együtt pózol Rastislav Káčer megbízott külügyminiszterrel, akit magyarellenes uszításairól akkor már jól ismerhettünk, úgy festett, Rigót nem lehet sem magyarságában, sem méltóságában megsérteni. Legalábbis annyira biztosan nem, hogy szembeforduljon liberális elvtársaival. Káčer magyarok ellen uszító kijelentései kapcsán nem tartott sajtótájékoztatót, nem tett feljelentést. Nem nevezte a külügyminisztert populistának, még csak nem is követelte a Szövetség többi platformjától, hogy tessék elhatárolódni, mert ez az ember vállalhatatlan.

 

Gyimesi esetében hirtelen kiderült, hogy méltósága mégiscsak van a Most-Híd platform elnökének, mert állítása szerint az OĽANO frakcióban (de nem a pártban) politizáló képviselőnek sikerült azon átgázolnia. Rigó feljelentést tett, sajtótájékoztatót tartott, követeli a Szövetség platformjaitól, hogy határolódjanak el Gyimesitől, mert ő populista, az OĽANO-val politizál, vállalhatatlan.

 

Bezzeg Káčer.

 

Azt is mondhatnánk, hogy a Most-Híd platform elnökének egészen addig nem éri el a gyalázkodás az ingerküszöbét, míg az csak a magyar közösséget célozza. De ha róla van szó, akkor vérben forgó szemekkel keresi a sértődés legkisebb lehetőségét, és elmegy a falig.

 

A kettős mérce alkalmazásáért tiszteletbeli progresszívnek is kinevezhető Rigó azonban még ennél is tovább ment, és megüzente az MKP konzervatívjainak, hogy ha Gyimesivel akarnak politizálni, az OĽANO-nál tágasabb. Nézzük, jól értjük-e.

 

Adott egy platformelnök, aki csak azért lehet még a nagypolitikában, mert a kétszázalékos, egyébként halálra ítélt vegyespárti haverjait az MKP anno megmentette. És ez az ember fogta, és elküldte megmentőit melegebb éghajlatra. Még megdöbbentőbb, hogy mindezt Berényi Józseffel kapcsolatban jegyezte meg.

 

Márpedig még a Fórum egyébként erősen gyanús felmérése is azt mutatja, hogy Berényi a párt legerősebb, legtöbb szavazatot hozó embere. Sőt, Gyimesi választási potenciálja ugyanebben a felmérésben a vártnál kisebb, de még mindig jóval nagyobb, mint Rigó Konrádé.

 

Gyimesit a megkérdezett magyarok 28 százaléka választaná a Fórum szerint, és 72 nem választaná. Rigó Konrádot ellenben csak 18 százalék választaná, viszont 82 százalék nem.

 

A felmérést fenntartásokkal kell fogadni, de mivel feltűnően nem az volt a célja, hogy a liberális vonal gyengeségeit hangsúlyozza ki (és most nagyon enyhén fogalmaztunk), kijelenthetjük, ha ebben a felmérésben Rigó ilyen gyengén szerepelt, kilométerekkel lemaradva Berényi és Gyimesi mögött, talán okosabb lett volna, ha nagyokat hallgat.

 

Ám ezeket a színjátékokat látva egyre nyilvánvalóbb, hogy a Most-Híd platform nem akarja a Szövetség sikerét. Ha érdekelt lenne a felvidéki magyar képviseletben, nem Káčerrel meg Simonnal pacsiznának le romantikusan összekacsintva, mikor magyar választók képviselete kerül szóba. Ez kizárólag a liberális vonal agóniájának jele. Ezért lenne minél fontosabb, hogy az MKP platform megmutassa, hogy nem a sokadrangú, atlantista külügyminisztereknél továbbképzett zugpolitikusok bokszzsákja.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket.

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.