Nyitókép: Körkép.sk

 

Történelmi eredmény, így értékelte a Szövetség-Aliancia a szeptember 30-i parlamenti választások eredményeit.

 

A párt ugyan nem jutott be a parlamentbe, az elért 130 183 szavazat ugyanakkor több millió eurós bevételt jelent számára az elkövetkező 4 esztendőben. Nem, nem Gyimesinek, Halásznak, vagy a párt „történelmi eredményéhez” nagyban hozzájáruló párton kívüli erőknek.

 

Nem. Forrónak, Pandynak, Mózesnak, Orosznak, Berényinek. Fizetésekre, székházfenntartásra, benzinre, telefonra, szolgálati utakra, ebédjegyekre, egyszóval nyugodt működésre.

 hirdetes_300x300  

 

Nézzük meg kicsit mélyebben, mit nevez valójában történelmi eredménynek a párt.

 

A 130 283 leadott szavazat 114 047 személy karikázásával jött össze. 114 047-en éltek a karikázás lehetőségével. Azaz nem mindenki adott egyéni karikát is azok közül, akik a Szövetség 18-as listájára szavaztak.

 

A történelmi eredmény tehát, ha már parlamenti bejutásról nem tudunk beszámolni, a 3,4 millió eurós bevételt jelentheti a pártnak. Az Összefogás platform Világi Oszkár oligarchához köthető személyei közvetve azonnal rá is mozdultak a pénzre. Mégpedig oly módon, hogy még a választások éjjelén Gyimesit nevezték meg bűnbaknak. Konkrétan Mózes Szabolcsról és Orosz Örsről beszélünk, akik ezúttal sem tudták leplezni gerinctelenségüket, hamisságukat.

 

 

A helyzet azonban úgy áll, hogy nem Gyimesi volt a hibás. Épp ellenkezőleg: ha nincs Gyimesi György, pontosabban a Gyimesi-jelenség, akkor nagy valószínűséggel a 3 százalékot sem ugorja meg a párt. És akkor lőttek a 3,4 millió eurónak is. A Szövetség-Aliancia úgy járt volna, mint a Demokrati, melynek elnöke, Eduard Heger a 2,93 százalék után kalapozásba kezdett. Arra kérve a választókat, küldjenek pénzt a megadott számlaszámra, hogy ki tudják fizetni az adósságokat.

 

És most nézzük meg a számok szintjén:

 

A Statisztikai Hivatal adatai alapján az állami pénzt garantáló határ, azaz a 3 %, számításaink szerint valahol 90-95 ezer szavazat körül mozgott. A Demokrati, mint írtuk, 2,93 százalékot szerzett, ami egészen pontosan 87 006 karikát jelentett.

 

A Szövetség ezzel szemben 130 ezer szavazatot, 4,38 százalékot szerzett. A választók 87,6 százaléka karikázott is.

 

És most jön a lényeg

 

Gyimesi György egymaga 31 351 ezer karikát szerzett. A fenti, 87,6 százalékkal számolva (114 ezer karikázóból 130 ezer szimpatizált a Szövetséggel, azaz többen szavaztak, mint amennyien karikáztak) ez azt jelenti, hogy 35-36 ezer ember szimpatizált Gyimesivel, akik közül 31 ezren karikázták is.

 

Ha a Szövetségre leadott szavazatok számából levonjuk a Gyimesivel szimpatizálók számát, 94 ezer szavazatot kapunk. Ami ott van a 3 százalékos határértéknél. Vagy alatta, vagy felette, de nagyon szoros.

 

Kimondható tehát, hogy Gyimesi György nélkül a Szövetség nagy valószínűséggel 3 százalék alatt maradt volna. Állami bevétel nélkül. Tele adósságokkal, hitelekkel, kifizetetlen számlákkal, további működést lehetetlenné tevő helyzettel. Game overrel.

 

A liberális Új Szó és a Napunk egy hiteltelen felmérésre alapozva terjeszt magyarellenes progresszív propagandát

 

A Gyimesi-jelenség ráadásul nem csak azt jelenti, hogy Gyimesire szavazunk. A Gyimesi-jelenség azt is jelentette, hogy a felvidéki magyarság jelentős része ismét elhitte, hogy sikerülhet a bejutás. Köztük olyanok is, akik akár 20-25 éve már nem voltak szavazni, most viszont eljöttek. Ők voltak a mankókkal, gyerekeik, unokáik által támogatott idős emberek. Vagy a legutóbb is otthon maradt 30 százaléknyi, már nem szavazó magyar közül sokan. Akik már csak legyintettek, ha magyar pártról van szó.

 

Jóllakott, lusta polgármesterek, megyei vezetők

 

Aki tehát mindezek ismeretében a tényeket cáfolva a fő húzóerőt támadja, az szégyen. De szégyen az összes magyarlakta járás polgármesterére nézve is (tisztelet a kivételeknek, mert vannak!!!), akik nem mozgósítottak eléggé. Bezzeg alig egy éve, a megyei és helyhatósági választásokon, amikor a polgármesteri, megyei fizetésük forgott kockán. Akkor bizony odatették magukat.

 

A Körkép.sk példaként elvégezte a Galántai járás választási eredményeinek kiértékelését. A Szövetség által jelölt polgármesterei (Nádszeg kivételével) mind elbagatellizálták a munkát. A párt szinte mindenhol kevesebb szavazatot szerzett, mint egy éve, amikor a polgármesterek, megyei képviselők pénztárcája volt a tét.

 

Király Zsolt: Miért született ilyen eredmény?

 

És van még egy fontos szempontja a Gyimesi-jelenségnek. Gyimesi György volt az egyetlen jelölt a 18-as listán, aki egyértelműen, országos hangerővel, a szlovák média érdeklődése mellett a Smer üzeneteivel megegyező módon kommunikált. Azaz, aki Gyimesire, vagy Gyimesi miatt a Szövetségre szavazott, az nagy eséllyel nem ment át a Smerre szavazni. Mint ahogy átment például Dunaszerdahely városában is sok magyar. Szégyen a városvezetésbe ellustult Hájos Zoltán polgármesterre nézve, hogy saját városában verte meg őt Robert Fico.

 

 

Fordított esetről ugyanis nem tudni, azaz, hogy a Szövetség bármelyik jelöltje ilyen jól szerepelt volna bármelyik echte szlovák városban. Ha a magyar párt saját bástyáiban, a tömbmagyar területeken sem képes átlag feletti eredményre, akkor hol akar elég szavazatot szerezni a bejutáshoz?

 

A Szövetség üzenetei emellett gyakran túl általánosak, erőtlenek voltak. Legyen szó háborúról, covidról, inflációról, Smerhez való viszonyulásról. Mert a kampánystratégia abban hitt, hogy így majd összefogja a liberálisabbakat a konzervatívabbakkal. Az eredmény az lett, hogy ez a helyzet Ficónak kedvezett.

 

Kivéve Gyimesit, aki nevén nevezte a gyereket. Így egyedüliként épített gátat az egyébként Smerre szavazó magyarok elé. Ez a Gyimesi-jelenség másik fontos fokmérője.

 

Keserű számvetés – új korszak kezdődik, ahonnan nincs visszatérés

 

Amikor tehát Forró Krisztián vagy Orosz Örs, esetleg Berényi József, vagy bárki, aki saját karikái számával jön majd elő, hogy nézzétek, én ennyit szereztem, akkor elég, ha a Demokrati jelöltjeinek karikáira tekint. Heger, Naď – 44 ezer karika, Šeliga 37 ezer karika, Letanovská 38 ezer, Žitňanská 19 ezer karika. Mire mentek vele? Semmire. A 87 ezer szavazatuk alig 2,93 százalékot jelentett csak, ami a 3 %-os állami pénzt garantáló küszöb alatt van.

 

A különbséget, a 3,4 millió euróhoz való hozzáférést ugyanis Gyimesi, a Gyimesi-jelenség, az azt felépítő és éltető háttér, valamint az ebben bízó, rá szavazó választók jelentették.

 

Király Zsolt

Megosztás:
Címkék: Gyimesi György

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 31 olvasónak tetszik ez a cikk.