Nyitókép: Körkép.sk

 

Június 8-án, szombaton Európai Parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában. Igen, ott, ahol az eddigi összes uniós megmérettetésen a legalacsonyabb, leges-legalacsonyabb volt a választási részvétel egész Európában.

 

Hogy érzékeltessük mennyire nem érdekli az embereket Szlovákiában, hogy mi történik Brüsszelben, íme a számok (zárójelben a választási részvétel):

 

 hirdetes_810x300  

2019 – 22,74 %

2014 – 13,05 %

2009 – 19,64 %

2004 – 16,96 %

 

Ezek országos számok, a magyarlakta térségben jellemzően néhány százalékkal még ennél is alacsonyabb volt a választási kedv.

 

Szlovákia az ignorancia bajnoka

Hogy ilyen kevesen mennek el választani, nem csak a választók hibája. Elsősorban a politikai pártoké, akik nem képesek elmagyarázni a választóiknak, hogy miről szólnak az EP-választások. Hogy mi mindenről döntenek Brüsszelben és Strasbourgban, és azok mennyiben befolyásolják az életünket.

 

Miközben a szemünk előtt zajlanak az események. Tegnap például Brüsszel egyik városrészének polgármestere rendőrökkel próbálta meg betiltani a békepárti, migrációellenes, tradicionális családok védelmét hirdető politikusok, szónokok, korábbi és jelenlegi miniszterelnökök, miniszterek részvételével zajló Konzervatív Konferenciát. Mi magunk a Körképen több cikkben számoltunk be a történésekről.

 

És most nézzük, mi zajlik a Magyar Szövetség vezető politikusainak Fb-oldalán (mert arról, hogy sajtótájékoztatót hívnának össze bármilyen érdemi témában, ahogy azt minden normális pártban megteszik, egyre ritkábban beszélhetünk).

 

Pótcselekvések mindenütt

 

A pártelnök oldalán külön ezzel kapcsolatban semmi (pedig Forró Krisztián két országos szlovák tévéműsorban is szerepelt kedden, de nemcsak erről nem ejtett egy szót sem, hanem az EP-választások fontosságára sem sikerült különösebben flehívnia a figyelmet). A listavezető Berényi József részéről semmi, a vele együtt az óriásplakátókról integető két, magát politikusnak hirdető személyről nem is beszélve. Kérdés, mit csinál ilyenkor az EP-kampánystáb, olvassák-e egyáltalán a médiát, figyelik-e a történéseket.

 

Egyedül Gyimesi György, aki az EP-választásokon nem is indul, valamint Iván Tamás, az EP-lista 5. helyén szereplő jelölt vette a fáradságot, hogy rámutasson az eseményekre és kontextusba helyezze a kérdést. Mert az, ami történt tegnap az unió fővárosában, nemcsak botrány, de érthetően, világosan mutatja az egész problémát.

 

 

 

Azt, ahová Európa 2024-ben jutott, és amin változtatni szükséges, ha nem szeretnénk, hogy az öreg kontinens végleg felszámolja önmagát. Legalábbis abban a formában, ahogy azt még nagyszüleink, szüleink ismerték. Sikerült is kellően felhívnia a témára a figyelmet.

 

A Fidesz, a Smer érzékeli a súlyát

 

Nem beszélve a Fideszről Magyarországon, ahol vezető hír volt a példátlan botrány, melynek kapcsán nemcsak Orbán Viktor, de a belga és az olasz miniszterelnök is megszólalt. A Fidesz egyúttal azt is bejelentette, hogy az EP-választások történetének legerőteljesebb kampányára készülnek.

 

 

Ugyanúgy Robert Fico is külön sajtótájékoztatót hívott össze, hogy rámutasson az EP-választások tétjét jelentő kultúrharc fontosságára. Elmagyarázva a liberális és patrióta hozzáállás közti különbséget, a kultúrharc fontosságát.

 

Túl jól élnek ahhoz, hogy dolgozzanak

 

Felvidéki magyar szinten öt éve már, hogy nincs saját képviseletünk Brüsszelben. És a politikából jól, nagyon jól élő személyek pótcselekszenek. Kerékpárt sorsolnak, kályhacserepeket kaparnak ki a földből, ajándékutalványokat adnak át intézményeknek, miközben a kisujjukat sem mozdítják annak érdekében, hogy legalább megdolgozzanak az esetleges EP-mandátumért.

 

 

2024. június 8-án az a tét a Magyar Szövetség számára, hogy véget ér-e az önálló etnikai képviselet a Felvidéken. Mert ha nem lesz meg az 5 százalék, ha ismét nem sikerült megugrani a bejutási küszöböt, akkor vége az önámításnak. Ellustult, eltunyult, a politikai szakmát már csak mívelő képviseletünk a kampányban jelen pillanatig a világon semmit nem tesz annak érdekében, hogy ez ne így legyen.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.