Az elmúlt hetekben mástól sem volt hangos a felvidéki magyar sajtó mint attól, hogy Gútán a helyi képviselő-testület a két magyar alapiskola összevonásáról döntött. A város képviselő-testületét rengeteg kritika érte a kialakult helyzet miatt, a polgárok is aláírásgyűjtésbe kezdtek tiltakozásuk és nemtetszésük kifejezéseképpen.

 

A város polgármestere, Horváth Árpád, az MKP hétfői Országos Elnökségi ülése után úgy döntött, hogy visszafordítja a visszafordíthatatlant, és enged a közakaratnak.

 

A nép szava meghallgatásra talált?

 

 hirdetes_810x300  

Az MKP Országos Elnökségének tegnapi ülésén megvitatták a kialakult helyzetet, melyen Horváth Árpád, Gúta város polgármestere is részt vett. Horváth a mai napon úgy döntött, megvétózza a két iskola összevonásáról született határozatot. Minderről a Felvidek.ma-nak nyilatkozott.

 

Kép: Körkép.sk

 

A polgármester elmondása szerint nem volt társadalmi konzultáció, és az iskola-összevonás rendkívül nagy  ellenkezést váltott ki a gútai polgárok körében, akik még az aláírásgyűjtéstől sem riadtak vissza. A polgármester ugyan tudatában van annak, hogy a képviselő-testület eltörheti a vétóját, ám Horváth Árpád reméli, hogy ez nem fog bekövetkezni.

 

Az MKP az iskola-összevonás felfüggesztését kérte

 

Az MKP országos vezetése már korábban hangsúlyozta, hogy a párt célja lehetőség szerint minden iskolát megtartani, mert az iskola az, amelyik a közösséget is megtartja.

 

Az MKP a gútai helyzettel kapcsolatos álláspontját végül a 2017. február 6-án tartott elnökségi ülésén határozatban is nyomatékosította. Az erről szóló közleményben az állt: a gútai iskola-összevonás terve politikai csatározás eszközévé vált, és felkorbácsolta a kedélyeket. S bár – a helyzet összetettségét tekintve –

 

„a képviselő-testület által jóváhagyott megoldás működőképes lehet, azonban össztársadalmi hatása miatt mégis kijelentjük: az iskolát továbbra is meg kell tartani”.

 

Az MKP országos elnökség ezért arra kérte a gútai önkormányzatot, hogy függessze fel az iskolák összevonására irányuló határozatot, figyelemmel egész nemzetrészünk érdekeire, az MKP iskolamentő és megtartó törekvéseire, és tegyen meg mindent a két alapiskola megmaradása érdekében.

 

A gútai testület január 30-án még az összevonás mellett döntött

 

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, az alapiskolák összevonásával kapcsolatos probléma mélyebb gyökerű. A helyzetet befolyásolta a Rákóczi alapiskola sok kritikát kapott gyenge vezetése, illetve, hogy az iskolába sok roma gyereket  írattak be.

 

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a gyerekeik érdekeit szem előtt tartó igényesebb szülők többsége a “cigányiskola” helyett inkább a Corvint választották. Mivel a várost megoldást akart találni a kialakult helyzetre, így a két iskola összevonására tett javaslatot anélkül, hogy erről helyi szinten mélyebb konzultáció zajlott volna.

 

Január 30-án minderről döntés is született, a kritika azonban fokozódott, mely végül az eredeti önkormányzati döntés megvétózására kényszerítette Horváth Árpád (MKP) polgármestert.

 

Körkép.sk

 

További ajánlott cikkek:

Breaking: Vétózik a polgármester? Mégsem lesz Gútán iskolaösszevonás?

 

Gútai iskolabezárás: Helyi magyar dilettantizmusaink és az országos ambíciók

Gútán a helyi MKP segítségével megszüntették a magyar iskolát

Így szüntették meg a gútai magyar iskolát – Képriport

Statisztikává degradált oktatásügy – Ez történt Gútán

Nyilatkozatban magyarázkodnak a gútai magyar iskolamegszüntetők

Samu István: Nem szavaztam meg a gútai magyar iskolák összevonását

Megint Gúta, megüt a guta!

Az erdélyi Maszol.ro írása a gútai iskolabezárásról

Stop az iskolaösszevonásnak. Az MKP országos vezetése megregulázná a párt gútai tagjait

 

Kuthi Áron: Magyarok önfelszámolása a Felvidéken

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!