Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Miközben a kormánykoalíció a nyugdíjkorhatár befagyasztása után is újabb és újabb szociális csomagokkal hozakodik elő, a középső kormánypárt, az SNS adócsökkentéssel készül a közelgő parlamenti választásokra. Azt már eddig is láthattuk, hogy gazdaságpolitikai szempontból teljes a káosz: ha nem is egymást kizáró intézkedéseket ígérgetnek a koalíciós partnerek, az azért egyértelműnek látszik, hogy a kiadás-bevétel oldal egyensúlyával egyáltalán nem foglalkoznak. Miért is tennék: minden eddiginél nehezebb választások állnak előttük…

 

A TA3 hírtelevjzió V politike (A politikában) című műsorában Andrej Danko SNS-es házelnök a szlovák nemzetiek adócsökkentő javaslatairól beszélt. A kormánypártoktól jól megszokott, hangzatos célok átgondoltságát jól jellemzi Danko azon megjegyzése, hogy „egyáltalán nem érdekli, hogy egy szakértő mit mond” javaslataikkal kapcsolatban.

 

Koalíciós népszerűségi harc: Pellegrini, Fico, Danko és Bugár is adócsökkentéssel kampányol

 hirdetes_810x300  

 

Az SNS választás előtti tervei közt szerepel a jogi személyek jövedelemadójának csökkentése, ami Danko szerint biztosan nem lesz széleskörű, vagyis csak bizonyos feltételekben beleeső cégek élvezhetik ennek lehetőségeit. Itt azért érdemes megjegyezni, hogy a jövedelemadókból származó bevételek az államkasszán keresztül végül az önkormányzatokhoz kerülnek, tehát ezzel sáfárkodni politikai pontokért elég nagy képmutatás.

 

„Vannak nagy vállalatok 50 ezer eurós éves forgalom felett, és vannak kisebbek. A szlovákiai cégek nagyjából 80 százalékának 50 eurónál kisebb az éves forgalma. Olyan kompromisszumot kötöttünk, hogy a 100 ezer eurónál kisebb forgalmú cégek, illetve az egyéni vállalkozók (SZČO – a szerkesztő megj.) számára 15 százalékos jövedelemadó-kulcsot határozunk meg, a többiek számára marad a 21 százalék”

 

fogalmazott Danko. Kiegészítésképp el lehet mondani, hogy az intézkedés némileg valóban segíthet a szlovákiai kis- és közepes vállalkozásokon, amelyeket a kormányzatok már hosszú évek óta igencsak elhanyagolnak, pedig ők biztosítják a foglalkoztatottság két harmadát. Ettől azonban még nem tisztázott, hogy a megcsappanó önkormányzati bevételeket akarják-e, és ha igen, mivel akarják pótolni.

 

Csaknem hárommilliárd eurót fizettek a cégek a szlovák államkasszába. A németek a legtöbbet

 

A jövedelemadó-kulcson kívül a szlovák nemzetiek csökkentenék egyes élelmiszerek áfáját is, illetve a koncessziós díjakat teljesen eltörölnék a nyugdíjasok számára. Ehhez azonban egyelőre még nincs kellő támogatása a koalícióban. Ennek ellenére az SNS elnöke reméli, hogy sikerül egyezségre jutni partnereivel. Ez nem lesz egyszerű: saját bevallása szerint az ő általa képviselt intézkedéscsomag nagyjából 400-600 millió euró bevételkiesést jelentene az államkasszának.

 

„Emelnünk kell a szlovákiai polgárok életszínvonalát, harminc éve abból kénytelenek élni, ami a kommunizmusban épült ki”

 

És ha ez nem lenne elég, számolni kell a Smer által tervezett vagy már elfogadott szociális intézkedések terheivel is. Egyelőre még nem tudni például azt, milyen terheket ró az adófizetőkre a nyugdíjkorhatár befagyasztása, amelynek első élvezői a 2026-ban nyugdíjba menők lesznek, de az árát akár már most meg kell majd fizetnünk.

 

A nyugdíjkorhatár-plafon margójára: nem csak populista húzás, de kegyetlen is

 

Kérdés, hogy az SNS valóban át tudja-e vinni – legalább részben – akaratát a koalíción. Ott ugyanis a legnagyobb szava a Smernek van, amely a tőle megszokott intézkedésekkel próbálja magát kiemelni a népszerűtlenségi kátyúból: kétszeresére növelt karácsonyi nyugdíj, minimálbér emelés (amely egyébként azért érdekes, mert az államnak jelent bevételnövelést, miközben növeli a munkanélküliséget – ha nem is nyugaton, de a keleti régiókban biztosan).

 

Beszédes, hogy a Koalíciós Tanács legutóbbi ülését a Smer kérésére el kellett volna halasztani. Ezzel a lépéssel Ficoék gyakorlatilag megakadályozták az SNS javaslatainak elfogadását, így azok nem is kerülhettek beterjesztésre a parlament május ülésszakára. A Smer nem indokolta a lépést, ám az, hogy az SNS reagált csak érdemben a halasztásra, jelzi, hogy kinek a terveit akarták megfúrni Ficoék.

 

Danko ennek ellenére viszonylag mérsékelten nyilatkozott a politikai műsorban. Mint mondta, a Smer most belső problémáival van elfoglalva, és az, hogy elmaradt a Koalíciós Tanács ülése, nem jelenti azt, hogy nem tárgyalnak a javaslatokról.

 

A Smer lefújta a Koalíciós Tanács mai ülését

 

Ehhez azonban azt is hozzá kell tenni, hogy épp az SNS lenne az egyik haszonélvezője, ha a Smer felrúgná a koalíciós alkukat, és előrehozott választásokra kerülne sor. Alapesetben jövő márciusban járulhatnánk urnákhoz, ám már korábban is szó volt róla, hogy sem az SNS, sem a Smer nem zárkózik el a választási ciklus lerövidítésétől – ez utóbbi például azért, hogy ne a Kuciak-gyilkosság idején kerüljön sor a választási kampány finisére.

 

Egyelőre az sincs kizárva, hogy az koalíciós partnerek csak húzzák az időt, és valóban korai választásokra játszanak. Ha kivárnak, annak az egyetlen oka a május végén zajló EP-választások lesznek, amelyből levonhatják a maguk következtetéseit pártjukra vonatkozóan. Várhatóan az azt követő héten derül majd ki, mennyire lóg ki az a bizonyos lóláb.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!