Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Nem csak a miniszteri székekről születik döntés a koalíciós tárgyalások keretében, hanem a több ezer alkalmazottat foglalkoztató állami vállalatokról is. Ezen cégek közös nevezője, hogy többnyire hatékonyság nélkül, vagyis pazarlóan gazdálkodnak, miközben a csúcsvezetés zsíros fizetéseket és jutalmakat vesz fel.

 

Bár Igor Matovič azt állítja, kormánya nem akar tisztogatást az állami vállalatoknál, ha csak részben igazak a sejtések ezek működésükkel kapcsolatban, nem feltétlenül lehet elkerülni a tömeges személycseréket a vezetésben.

 

Ráadásul ezek a cégek hatalmas pénzeket mozgatnak meg az állami költségvetésben. Íme néhány példa.

 hirdetes_300x300  

 

Szociális biztosító

 

A Szociális Biztosító évente 8,4 milliárd eurót ad ki a kezéből nyugdíjak és más szociális juttatások formájában. Elvileg képes lenne legalább nullszaldósan működni a befizetett járulékokból, ennek ellenére évről évre több százmillió eurót pumpál bele az állam a költségvetésből. Kivételt csak a tavalyi év jelentett.

 

Jelenleg Ľubomír Vážny smeres politikus vezeti a Szociális Biztosítót, akit valószínűleg nem csak párthovatartozása miatt mozdítanak majd el pozíciójából, hanem azért is, mert hozzá kötődik a botrányos és az adófizetőknek több százmilliós kárt okozó SkyToll-szerződés megkötése – az I. Fico-kormány idején Vážny volt a közlekedési miniszter.

 

A Szociális Biztosító egyébként 5 ezer embernek ad munkát országszerte közvetlenül. Ők lehet, hogy most fellélegezhetnek, az intézmény idei költségvetése ugyanis bércsökkentésekkel és elbocsátásokkal számol.

 

Görög-módszer: A Szociális Biztosító kikozmetikázza a jövő évi költségvetését

 

Általános Egészségbiztosító

 

A VšZP az ország legnagyobb egészségbiztosítója a maga 3 millió ügyfelével. Az elmúlt években számtalanszor került a csőd szélére. Pozitív mérleget a múlt évben ugyan sikerült elérnie, de egyúttal 150 ezer ügyfelet veszített el. Mivel a legnagyobb egészségbiztosítóról van szó, amikor az orvosok több pénzt követelnek az egészségügybe, akkor elsősorban a VšZP-nek címzik követelésüket.

 

A VšZP több mint kétezer embernek ad munkát. A főigazgatója évi 42 600 eurós fizetést vihet haza.

 

Rekordmennyiségű ügyfelet veszít el idén az Általános Egészségbiztosító

 

Szlovák Posta

 

Tizenháromezer embernek ad munkát a Szlovák Posta, miközben tavaly például 3,7 millió eurós mínuszban zárt. A postások élete nem egyszerű, a fizetés nem túl erős (bár havi 3000 eurót is kereshet a csúcsvezetés tagja), és soka  bizonytalanság.

 

A Szlovák Postát egykor Tomáš Drucker vezette,innen került át a III. Fico-kormány egészségügyi miniszteri székébe, jelenleg utódja, Peter Helexa vezeti az állami vállalatot. A veszteségeket látva rosszul. Bár, ki tudja: a Szlovák Posta 1534 fióktelepének védelmérel a nyitrai oligarcha biztonsági cége, a Bonul gondoskodhat (többek között). Ez a körülmény is mutatja, hogy abszolút nem mindegy, ki és milyen célokkal foglalja majd el a helyét a cég élén.

 

2020 januárjától ismét drágultak a Szlovák Posta egyes szolgáltatásai

 

Szlovák Államvasút

 

A Szlovák Államvasút több mint 13 ezer embernek ad munkát, ám az állami pluszhozzájárulások ellenére is veszteséges. A cég felel a vasutak állapotáért, amelyek különösen délen nem kevés kívánnivalót hagynak maguk után. Ebből szempontból nem mindegy, ki kerül az állami vállalat élére.

 

Jelenleg Igor Polák tölti be az államvasút igazgatói posztját. Várhatóan lecserélik: ha nem az eddigi mulasztások miatt, akkor az évi 124 348 eurós fizetés okán…

 

Az ellenzék megpróbálná visszahívni Érseket a vasút “katasztrofális állapota” miatt

 

Közmédia – RTVS

 

Előre borítékolható a vezetőváltás. A közmédia élén jelenleg az SNS-hez közel álló Jaroslav Rezník áll, akinek igazgatósága alatt a köztévé és a közrádió is sokat vesztett színvonalából, a hírek kiegyensúlyozottságából. Legutóbb Andrej Danko Zsuzsovával kapcsolatos botrányának nem adtak teret a választási kampány idején.

 

Az RTVS nagyjából 1300 embernek ad munkát. Rezník fizetése 50 ezer euró évente.

 

Nem engedték, hogy beszámoljanak Danko és Zsuzsová beszélgetéséről, kilép az RTVS-ből két szerkesztő

 

Távozása nem csak politikai részrehajlása miatt borítékolható. Kinevezése olyan botrányokkal van összefüggésben, amelyek megkérdőjelezik az ország nyugati irányultságát, ami viszont már külpolitikai kérdés is. Rezník ráadásul korábban nem csak az SNS-szel, de a HZDS-szel is együttműködött. Egy Matovič-kormány aligha tűri meg ebben a pozícióban…

 

A listát lehetne még folytatni. Az EXIM Bank vezetői posztja alapvetően az ország külgazdasági irányvonalát szabhatja meg (ha jól végzi a menedzsment a munkáját), nem mellesleg pedig az igazgatójának évi 103 ezer eurós fizetés jár.

 

Háromezer négyszáz eurót kap havonta a LESY SR erdőgazdálkodási vállalat vezetője. Nem annyira markán fizetés, de évek óta elég nyilvánvaló, hogy a fakitermelés az egyik legjövedelmezőbb és korrupcióval leginkább átitatott ágazat Szlovákiában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.