Nyitókép: dalito.sk

 

Röviden válaszolva ugyanazt, mint a szlovákoknak, és még valamivel többet. Kivéve a kettős állampolgárság lehetőségét.

 

121 oldal tényleg hosszú olvasmány. De mi átrágtuk magunkat rajta. Mind a közel ezer konkrét javaslaton. Melyek a kormányfő szerint egyformán érvényesek a szlovákokra és a magyarokra is. A kormányprogram ezen kívül természetesen kifejezetten ránk vonatkozó javaslatokat is tartalmaz.

 

Annál is inkább, mert a parlamenti választásokon minden harmadik magyar az OĽaNO-ra és Igor Matovičra szavazott. Így segítve a kormányváltást. Grendel Gábor konkrétan egymaga több karikát kapott (magyaroktól és szlovákoktól vegyesen), mint az MKÖ összesen.

 hirdetes_300x300  

 

A kormányprogram ötvözi az OĽaNO átláthatóságra, korrupcióellenes és kemény elszámoltatásra törekvő elképzeléseit, az SaS tűpontos logikájú gazdasági és adópolitikai javaslatait, a Sme rodina népszerű célkitűzéseit (exekúciós amnesztia, gyógyszer hozzájárulás részbeni eltörlése), valamint a Za ľudí Brüsszeltől sem elforduló, egyben az igazságszolgáltatás megtisztítására és a régiók fejlesztésére irányuló politikáját.

 

Kép: Pravda

 

Ha csak a felét sikerül megvalósítani a leírtaknak, koronavírus-válság ide vagy oda, 2024-ben egy jóval vállalhatóbb Szlovákiában élhetünk.

 

Forgatókönyv négy évre

 

A kormányprogram egyfajta forgatókönyv. Az elkövetkező négy év választási ciklusának filmjéhez, melyet azért írtak, hogy minél sikeresebb legyen.

 

Kérjük, támogasd a Körképet!

 

A legérdekesebb javaslatok talán nem is a kifejezetten nemzetiségekre vonatkozó fejezetekben vannak. Ezt hangsúlyozta a kormányfő is, amikor azt mondta, hogy az egész kormányprogram ugyanúgy lehetőség a szlovákok, mint a magyarok számára. Azaz mi sem élünk külön rezervátumban, és remélhetőleg nem is szeretnénk.

 

Matovičnak abban igaza van, hogy a felvidéki magyarok javát ugyanazok a javaslatok szolgálják, mint a szlovákokét. Kivéve egyetlen, de annál fontosabb témát, mégpedig az állampolgársági törvényt. A kormányprogramban vázolt javaslat ugyanis csak a szlovákok helyzetét oldja meg, de a miénket nem (hogy miért, erről itt írtunk bővebben.)

 

Ezt leszámítva rengeteg olyan konkrét javaslat szerepel a kormányprogramban, mely komoly előrelépést jelent minden állampolgárnak, függetlenül attól, hogy kire szavazott. Ezekből válogattuk ki a legérdekesebbeket.

 

Nézzük a részleteket.

 

A magyarság megtartására irányuló elképzelések

 

A kormány tartózkodni fog minden olyan intézkedéstől, mely a többségi nemzet részéről asszimilálná a magyarokat, vagy afelé hatna. Ennek érdekében elfogadja a kisebbségek jogállásáról szóló törvényt, mely az egyik eszköze lehet az asszimiláció lassításának.

 

Továbbá megvizsgálja a Nemzeti Kisebbségi Hivatal létrehozását, mely a kisebbségi kormánybiztos eddigi hatásköreit is átvenné.

 

Meghagyja az eddig a Most-Híd holdudvarának kifizetőhelyeként működő Kisebbségi Kulturális Alapot (Kultminor), remélhetőleg sokkal igazságosabb döntéseket hoz majd, miközben a szervezetek működése szempontjából egyben tervezhetőbbé is teszi az állami támogatás mértékét.

 

Magyar nyelvhasználat

 

E téren több olyan vállalás is szerepel, melyekről eddig a legdemokratikusabb szlovák kormányok sem akartak hallani. Például kiterjeszti a kisebbségi nyelvhasználati törvény hatályát Nyitra és Nagyszombat megyére, így már maga ez a lépés is nagyban növeli a magyar nyelvhasználat jövőbeli lehetőségeit. Hogy élünk-e vele, az már rajtunk múlik.

 

További fontos vállalás, hogy a kormány odafigyel majd arra, hogy az államnyelvtörvény hatálya ne csökkentse a kisebbségi nyelvhasználatot. Itt arra gondolhatnak, hogy várhatóan kevesebb lesz az értelmetlen, felesleges szlovák nyelvre való fordítás a színmagyar területeken, vagy ahol semmi értelme a szlovák fordításnak. A kormányprogram konkrétan azt vállalja, hogy tartózkodni fog a szólásszabadság indokolatlan korlátozásától az államnyelv védelme érdekében. Ezt konkrétan legutóbb a Most-Híd kormányzása alatt sem lehetett eddig elérni, mi több, Rigó Konrád kulturális államtitkár ideje alatt is lelkesen zajlott a szlovák kulturális minisztérium „nyelvrendőrségének” magyarok általi vegzálása.

 

Akcióban a szlovák nyelvrendőrség. Még a magyar himnuszt is lefordíttatták: Bože, požehnaj Maďara!

 

A következő vállalás az MKP-s Őry Péternek szolgálhat megelégedéssel, aki az elmúlt években, ha a párt témahiánnyal küzdött, mindig elővette a kérdést. Bővülhet ugyanis a közmédia nemzetiségi műsorainak adásideje, mi több, a kormányprogram a regionális, lokális műsorszórókat is magyar műsorgyártásra biztatja.

 

Nemzetiségi oktatás

 

Filip Mónika (SaS) oktatásügyi államtitkár már eddigi ténykedésével is kellően bizonyította, hogy nem csak beszél a magyar nemzetiségi oktatás fejlesztéséről vagy éppen a magyarosítás fontosságáról, hanem cselekszik is. Konkrétan a miniszteri határozat magyar nyelvre fordításával egy hét után többet tett le az asztalra e téren, mint az eddigi felvidéki magyar érdekképviselet az elmúlt 40 évben.

 

Az Oktatásügyi Minisztérium már magyarul kommunikál – Íme, a felvételik és érettségik új időpontjai

 

A kormányprogram nemzetiségi oktatásról szóló fejezetben vállalja, hogy meghatározza a nemzetiségi oktatás régóta várt fogalmát, támogatja a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekek és tanulók anyanyelvén történő oktatását.

 

A kormány ezen kívül új, modern magyar tankönyveket és segédanyagot is biztosít az elkövetkező években a magyar tanítási nyelvű óvodák, alapiskolák és középiskolák számára. Odafigyel az iskolahálózat minőségének javítására, változtat a szlovák nyelv eddigi oktatásának módszertanán, mégpedig úgy, hogy azt idegen nyelvként oktassák. Így a magyar kisdiákok hamarabb megtanulhatnak szlovákul és nem lesz érv tovább egyes szülők részéről emiatt a szlovák iskolaválasztás.

 

Vállalja a pedagógusok szakmai felkészítését és képzését. Egyben felméri a kisiskolák helyzetét, miközben nem tévesztve szem elől, hogy adott településen a kevés diákkal rendelkező oktatási intézmény a magyar identitás megőrzésének záloga.

 

A magyarság megmaradásával, a nemzetiségi oktatással, az asszimiláció megfordításával és a nyelvhasználattal kapcsolatos vállalásokon túl a felvidéki magyarság a legtöbbet az alábbi területektől várhatja:

 

Vállalkozói környezet

 

Minden vállalkozással kapcsolatos törvénymódosítás hatályba lépése kötelezően január 1-vel történik majd. Így kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé válik a vállalkozói környezet, sok tanácsadásra szánt pénzt, kiadást spórolva meg ezzel a vállalkozók, cégek számára.

 

Konkrét vállalás, hogy attraktívabbá teszik a fiatalok számára a vállalkozás beindítását, könnyítve az indulás feltételeit. Bevezetik az egységes adó-járulék átalányt az egyéni vállalkozók és a kis vállalatok számára.

 

Vonzóbbá teszik az országot a befektetések számára. A kormány a magasabb hozzáadott értékű befektetéseket fogja támogatni, azokat is leginkább a kevésbé fejlett régiókba, hogy ott új munkahelyek keletkezzenek.

 

A kormányprogram tartalmazza azt a mondatot is, hogy csökkentik az adó- és járulékmérték növekedését.

 

Korrupcióellenes harc és átláthatóság

 

A kormány bevezeti az önkormányzatok döntéshozatalaihoz szükséges háttéranyagok kötelező közzétételét. Helyi aktivistáknak, de akár az oknyomozó újságíróknak ez sokat segíthet a polgármester-kiskirályok szerepének visszaszorításában.

 

Ugyanúgy nyilvánossá válik a polgármesterek és megyefőnökök vagyonbevallása is. Ez számunkra azért fontos, mert a magyarok által lakott területeken is nagyon sok polgármester sértette meg még az infotörvényt is, amikor egy-egy civil kezdeményezés például a havi fizetésére volt kíváncsi. Dacára annak, hogy ez nyilvános adat.

 

Érdekel, mennyit keres falud, városod polgármestere? Most egy helyen megnézheted

 

A kormány bevezet egy érdekes új szabályt a korrupció visszaszorítására: amennyiben a korrupcióban részt vevő személy lebuktat egy másikat, aki felajánlja vagy elveszi a csúszópénzt, a bíróság döntése értelmében a bejelentő megkapja a csúszópénz összegének felét. Amit az lesz kénytelen kifizetni, aki megpróbál lefizetéssel előnyhöz jutni. Ugyanez az elv lesz érvényes az adócsalásokra is.

 

Bebiztosítja, hogy az önkormányzatok saját honlapjaikon közzétegyék az önkormányzati ülések anyagait, a bizottságok és tanácsok döntéseit, az önkormányzatok szerződéseit és árjegyzékeit, az önkormányzati tulajdonú vállalatok gazdasági tevékenységét.

 

Bevezetésre kerül az is, hogy az önkormányzatok honlapján élő adásban követhetjük majd a helyi iskolaigazgatók, szociális intézmények, kórházak, kulturális intézmények stb. vezetőinek a meghallgatását a kiválasztás során.

 

Külpolitika, V4-ek, migránsok

 

A kormány saját programjának értelmében arra törekazik, hogy az új európai migrációs és menekültügyi politika során az ország érdekeit is figyelembe vegyék.

 

Az új kormány Brüsszel helyett a nemzetállamok védelmére helyezi a hangsúlyt.

 

A V4-ek szintjén közös postai és futárszolgálat bevezetését kezdeményezi.

 

Vláda Igora Matoviča: mená ministrov, ich profily a plány ...
Az új kormány Brüsszel helyett a nemzetállamok védelmére helyezi a hangsúlyt. Kép: .týždeň

 

A V4-eket a regionális együttműködés fontos formájának tekinti, Szlovákia így továbbra is aktív tagja marad a V4-eknek. Ugyanakkor ennek fő kritériuma az lesz, hogy mi Szlovákia érdeke, és hogy a V4-ek az EU-n belüli közös megoldásra törekedjenek. Tökéletes példa, hogy néz ki egy OĽaNO – Za ľudí kompromisszum a gyakorlatban.

 

Választási rendszer

 

A kormány elemzést készít a választási rendszer esetleges megváltoztatásáról a parlamenti választásokra vonatkozóan, beleértve a választási körzetek megváltoztatását is.

 

A külföldön élők számára bebiztosítja az elektronikus választás lehetőségét.

 

Régiófejlesztés

 

A magyarlakta régiók számára fontos üzenet, hogy a kormány különösen oda fog figyelni a gazdaságilag kevésbé fejlett régiók fejlesztésére.

 

Kiemelt odafigyelésre számíthatnak a legkevésbé fejlett járások, melyek a kormány egyik prioritása lesznek. Ezt a célt szolgálja a Veronika Remišová vezette, újonnan élétrehívott Befektetési, régiófejlesztési és informatikai minisztérium.

 

Sok magyarlakta régió jól jöhet ki abból, hogy a turizmus fejlesztése érdekében az eddig alulfejlett régiók és járások élveznek majd előnyt. Mindez a régió gazdaságának növekedése érdekében.

 

A Csallóközön áthaladó olajvezeték terve is ki lett húzva a kormány által.

 

Egészsegügy

 

Az egészségügyi ellátás terén vállalás, hogy könnyítik az új rendelők megnyitásának feltételeit az általános orvosokkal gyengén ellátott régiókban. Az egészségügyi nővérek esetében a kormány vállalja, hogy fizetésüket növeli az átlagbér 110 százalékára. Azt azonban nem írják, hogy mikorra szeretnék ezt teljesíteni.

 

A kormány könnyíti az orvosi látogatás lehetőségeit, mégpedig egyszerű, könnyű módon az otthon kényelméből, egységes telefonszám vagy weboldal segítségével. Átértékelik az ambulanciák hálózatát, hogy az általános orvosok elérhetőbbek legyenek a lakosság számára.

 

Eltörlik a gyógyszer árához való hozzájárulást az egészségileg hátrányos személyek számára, a gyermekeknek azok hat éves koráig, és a nyugdíjasoknak is, a bevételüktől függetlenül.

 

Erős családpolitika

 

Érdekes volt olvasni, hogy több elem a magyar családtámogatási törvényből lett átvéve. Ilyen például, hogy a jelzáloghitel kamatát a gyermekek számától függően a kormány elengedi, vagy kitolja a jelzáloghitel törlesztő részletét a gyermek 3 éves koráig.

 

Iskolakezdésnél minden elsős kisiskolás 100 eurós pénzügyi juttatást kap.

 

Nyugdíjrendszer

 

A program elsősorban a felelős hozzáállást hangsúlyozza, már ami a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát illeti. Ennek érdekében 35 éves korig mindenkit automatikusan beléptet a II. pillérbe. Ha a biztosított mégsem akarja, azt jelezni fog kelleni.

 

Fontos jelképes döntést is bevállalt Igor Matovič kormánya, mégpedig, hogy a kommunista titkosrendőrség ma már nyugdíjas ügynökeinek nyugdíját 50 százalékos adóval sújtja, az így befolyt összeget pedig a politikai rabok és azok családtagjainak fizeti ki.

 

Mezőgazdaság

 

Ez a fejezet az egyik legjobban kidolgozott, és szinte teljesen fedi az elmúlt években a traktortüntetésekről ismert kis- és közepes gazdák követeléseit.

 

Elsősorban az élelmiszeren önfenntartása terén, a saját célra termelt gyümölcs, zöldség, hízó és állattartást támogatva. A program tartalmazza a nagy kiterjedésű, kizárólag támogatás beszedése céljából fenntartott nagy kiterjedésű területek felső határának megszabását.

 

Cél, hogy minél több hazai termék kerüljön az üzletek polcaira, lehetővé váljon felesleges bürokrácián kívül a saját termékek árusítása (predaj z dvora), stb.

 

Felgyorsul a földrendezés, a program növelné a mezőgazdaságban dolgozók számát, javítana a támogatási igények szubjektív kiértékelésén, és szigorú korrupcióellenes vállalásokról ír a támogatások megítélése terén.

 

 

A kormányprogram vitája jelenleg is tart a parlamentben. Megszavazásával egyúttal az új Matovič-kormány is bizalmat kap a kényelmes, 94 fős alkotmányos többséggel rendelkező törvényhozásban.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.