Nyitókép: MKP

 

Két blokk kezd kirajzolódni a pártelnök kérdésében az MKP tisztújítása előtt.

 

A párton belül nem túl népszerű, egyesek szerint pökhendi és megosztó Őry Pétert leginkább a lemondott pártelnök, Menyhárt József és szűkülő köre, valamint kívülről a Most-Híd, és annak sajtója, oligarchái támogatják.

 

Forró erősödik, Őry gyengül

 hirdetes_300x300  

 

Forró Krisztián jelölése a Galántai járási konferencián merült fel elsőként, akit azóta a Losonci járás is pártelnöknek javasolt. Az időközben Léván jelölést begyűjtő Berényi József vélhetően szintén Forró javára léphet vissza. Az ún. nagy járások közül Komárom, Érsekújvár még taktikázik.

 

Őry Péter elsősorban a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban számíthat támogatásra. A Körkép.sk saját számítása szerint ez egyelőre 30-40 küldöttet jelent. A többsége tehát egyelőre saját régiójában sincs meg.

 

Nagy a tét

 

Hogy mennyire mérföldkőnek tekinthető a mostani tisztújítás, jelzi, hogy a vegyespártra még mindig nagy hatást gyakorló Bugár Béla Solymos Lászlóval együtt mindent megtesznek Őry megválasztása érdekében. Ezzel ugyanis újra megnyílna az út a választások előtt már megköttetett paktum előtt, melyet akkor a sajtó segítségével az MKP Országos Elnöksége akadályozott meg. Őry és Menyhárt akkor már mindenben megegyezett az akkor még Smerrel kormányzó Mosttal.

 

Ugyanez a tétje a mostani elnökválasztásnak is. Azaz, milyen úton indul el az MKP az új elnök vezetésével. Egy MKP-Most pártpaktum alapján legyűr-e mindenki mást (Összefogást, Új Egység Mozgalmat, Via Novát, párton belüli és azóta a pártból kiutált vegyespárt-kritikusokat), vagy először az Összefogással, majd a többi politikai szereplővel kiegyezve hozza-e létre inkább a jövőbeli közös magyar politizálás alapjait.

 

Őry, aki menekül a Körkép.sk megkeresései elől az első, Forró a második verzió képviselője.

 

Őry mögött a Most-Híd áll

 

Forró mögött Berényi József a legaktívabb, aki a szlovák és magyar kormányzatnál meglévő mozgásterét is kihasználva igyekszik megteremteni a valódi elnökváltás körülményeit. Egy Menyhárt-Őry csere ugyanis csak az eddigi agónia bebetonozását jelentené. Ehhez csatlakozna a vegyespárt, mely továbbra is ott üti és vágja Magyarországot és az Orbán-kormányt, ahol csak tudja.

 

A Körkép.sk megkérdezi olvasóit: Ki legyen az MKP következő elnöke?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Több járás konferenciájára a jövő héten kerül sor, majd július 18-án tisztújító országos kongresszus. Az elkövetkező napokban sok függ majd attól is, hová csatlakozik Cziprusz Zoltán és támogatói köre, illetve mennyire sikerül befolyásolnia a küldötteket az alapvető változásokat, a politikai korrupció megszüntetését követelő Papp Sándor elnökjelöltnek is.

 

Forró elszánt

 

Forró Krisztián mindenesetre elég elszántnak tűnik. Jelölését követően úgy nyilatkozott, mindent megtesz annak érdekében, hogy rászolgáljon a bizalomra.

 

Őry a múltban már többször megmutatta, hogy leginkább a surranó pályán érzi jól magát. Ez a helyzet viszont most nem áll fenn. Ahogy a legutóbbi megyei választásokon, amikor végül nem vállalta a jelölést, most is előfordulhat, hogy a valós erőviszonyok felmérése után végül visszalép az elnöki küzdelmektől.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.