Nyitókép: Körkép.sk

 

Solymos szerint vagy ők, vagy Gyimesi.

 

Őry Péter csak Matovičcsal keménykedett, az Aliancián belül már a hidasokhoz igazodik a területi önkormányzat kérdésében. Az MKP Országos Tanácsának korábbi elnöke, aki a választások után Matovičtól memorandumban követelte a „magyar körzet” létrehozását Szlovákiában, az Aliancián belül már nem ragaszkodik ugyanehhez a követeléshez.

 

Terjedelmes cikkben foglalkozik a SITA hírügynökség hírportálja a felvidéki magyar politikai térfélen belüli egyesüléssel.

 hirdetes_810x300  

 

A webnoviny.sk-n Igor Stupňan által írt cikk szkeptikusan fogalmaz az Aliancia létrejöttét illetően. Leginkább az MKP Országos Tanácsa által megfogalmazott új feltételek miatt, melyek a Most-Híd és az Összefogás szerint meghiúsíthatják az egyesülést.

 

A bejelentés időpontja ugyanakkor már ismert. A Körképen elsőként írtuk meg, hogy az Aliancia pártjai szimbolikusan augusztus 20-án szeretnék bejelenteni a hírt. Kérdés, sikerül-e addig közös álláspontra jutniuk. A különbség leginkább az MKP OT, illetve a az MKP tárgyalódelegációját vezető Forró Krisztián és a Most-Híd – Összefogás hármas között észlelhető.

 

Berényi korrigált: Gyimesi nem lehet a Szövetség elnöke, de a magyar közösség vezetője igen

 

Őry: Nincs szó területi önkormányzatról

 

A webnoviny.sk-nak nyilatkozó Őry Péter szerint a magyar területi önkormányzat igénye nem szerepel a közös célok közöt. Mint nyilatkozta, arról van csak szó, hogy amennyiben Szlovákiában újra terítékre kerül a területi újrafelosztás, akkor figyelembe kellene majd venni, hogy a nemzeti közösségek által lakott területeken speciális szabályok vannak, és jó lenne kialakítani a kisebbségi önkormányzatok rendszerét.

 

„Ez nem a területi önkormányzat igénye“

 

– fogalmazott Őry.

 

Az MKP politikusa tehát jóval engedékenyebb a politikai célokat illetően az Aliancia-Szövetségen belül, mint azt tette öncélúan az Igor Matovičnak anno átadott memorandum során.

 

Solymos: Szó sem lehet új követelésekről

 

Solymos László, a Most-Híd elnöke szerint az MKP OT által elfogadott új feltételek meghiúsíthatják a pártegyesülést. A vegyespárt közgyűlése ugyanis arról határozott, hogy a tárgyalódelegációk által elfogadott dokumentumnak kell képeznie az egységesülés alapját. Kijelentették azt is, hogy nem szeretnék, ha az egység megteremtése előtt új követelések jelennének meg.

 

„Azok ugyanis meghiúsíthatják a folyamatot.“

 

Az új követelelések az MKP legutóbbi OT ülése után mégis megjelentek, leginkább külső nyomásra, a magyar párt egészséges, erős magját alkotó erők részéről.

 

Király Zsolt: Merre tovább, felvidéki hárompárti egyesülés?

 

Őryt kiegészítve a Most-Híd határozottan kijelentette, hogy a területi autonómia nem lehet politikai cél, de még csak az Aliancia víziójában sem szerepelhet. A párt ehelyett a természetes régiók kialakítását szorgalmazza.

 

Solymos azt is elmondta, hogy Gyimesi György (OĽaNO) esetleges belépése a pártszövetségbe fel sem merült.

 

„Már többször kijelentettük, hogy olyan pártban, melyben Gyimesi György is ott lesz, mi biztosan nem leszünk,“

 

– jelentette ki Solymos.

 

Gyimesi lebuktatta a hidas kultúrmaffiát! Így osztogatták egymásnak évekig a milliókat a Szövetség-Alianciába igyekvő hidasok

 

Slosiarik: Kérdés, ezt akarják-e a magyarok

 

A SITA által megszólított szociológus, Martin Slosiarik (Focus) úgy nyilatkozott, hogy az Aliancia bejelentését követően jóval nagyobb elvárásai voltak az egész projekttől. 7-8 százalékot tippelt nekik, miközben a Focus májusi felmérése 5 százalék alá mérte a formálódó tömörülést. Igaz, júniusban ismét 5,7 százalék fölé kerültek.

 

„Mélyen a lehetőségeik alatt vannak. Kérdés, azért van-e mindez, mert keveset reklámozzák a Szövetséget. A magyar választók elvárásai is különbözőek. Nem tudni, milyen mértékben van egyáltalán igény az ilyen egységes magyar tömörülésre a magyarok körében“

 

– tette hozzá Slosiarik, aki szerint a három párt elhanyagolja a terepmunkát is a magyarlakta területeken.

 

Az MKP-ból kilépő Balík László járási elnök a Körképnek: Elszalasztottuk az esélyekeinket. Komoly reformokra lett volna szükség a bukások után (Exkluzív interjú)

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.