Barbara, Borbála
  • HUF: 364.39
  • USD: 1.13
  • 0 °C
  • 4 °C
Vélemény

Király Zsolt: Merre tovább, felvidéki hárompárti egyesülés?

Tényállítások következnek azok magyarázataival.

Nyitókép: KMKP Fb-oldala

 

Az elmúlt napok ismét csak az MKP – Összefogás – Most-Híd „zegységesülési“ bohózatának újabb fejezetéről szóltak. A három párt által kifelé kommunikált propaganda, és a kulisszák mögötti valóság annyira ellentmondanak egymásnak, hogy a választói tisztánlátás érdekében indokolt az alábbi összegzés.

 

Tényállítások következnek azok magyarázataival.

 

Az MKP Országos Tanácsa kiegészítéseket fogadott el a hárompárti tárgyalódelegáció által előtárgyalt, az Aliancia-Szövetség jövőbeni működését meghatározó közös alapszabály tervezetéhez. Mit jelent mindez?

 

Leginkább azt, hogy az MKP OT bizalmatlanságot szavazott Forró Krisztiánnak. Nem nagyon lehet ugyanis másként értelmezni mindazt, ha a pártelnök által irányított, a Most-Híddal és az Összefogással leegyeztetett tervezetet az MKP illetékes szerve végül elutasítja, mi több, „magyarosítaná.“

 

Ugyanígy járt anno a Menyhárt-Őry tandem is a legutóbbi parlamenti választások előtt, amikor a magyar érdekeket elárulva összeálltak Bugárékkal, amit az MKP országos elnöksége végül meghiúsított.

 

Forrásaink szerint igencsak nehéz órákat élt ált Forró az OT-n. Amellett, hogy keményen grillezték, végül nem sikerült átvinnie mindazt, amiről az elmúlt 10 hónapban tárgyaltak. Ezáltal súlya, befolyása is nagymértékben csökkent. Az OT határozatának egyik legfőbb üzenete, hogy a magyar párt nem tartja elég etnikainak a formálódó Aliancia-Szövetséget, ami elgondolkodtató lehet a választók számára.

 

Az MKP-ból kilépő Balík László járási elnök a Körképnek: Elszalasztottuk az esélyekeinket. Komoly reformokra lett volna szükség a bukások után (Exkluzív interjú)

 

Az Összefogás és a Most-Híd visszadobta az MKP-nak az OT általi kiegészítéseket. Mit jelent mindez?

 

Leginkább azt, hogy két párt szövetkezett az általuk túlságosan „erősnek” tartott MKP-val szemben. A Most-Híd a vegyespárti elemek megőrzéséért harcol, az Összefogás pedig a befolyásának megőrzéséért. Forró itt is inkább a két másik párt elvárásainak próbált megfelelni, elfeledkezve az MKP struktúráinak érdekeiről. Mivel az MKP-ban mindig fontos szerepe volt a helyi hatalmi viszonyoknak, amihez a régiós „kiskirályok“ ragaszkodnak, törvényszerű volt a figyelmeztetés.

 

Az elmúlt hónapok többfordulós tárgyalássorozata lényegében eredmény nélkül ért véget. Mit jelent mindez?

 

Azt, hogy visszatértünk tíz hónapot az időben, és kezdődhet szinte minden elölről. Annyi különbséggel a választók szempontjából, hogy immár nemcsak a Körkép.sk cikkeiből válnak nyilvánvalóvá az öncélú hatalmi játszmák és a gyomorforgató önzés az egyesülésre játszó pártok részéről, hanem immár a szemünk előtt játszódik le minden. Az MKP, a Most és az Összefogás számára csak saját maguk a fontosak, a választó örüljön, hogy szavazhat.

 

Király Zsolt – Körkép.sk exkluzív: Mégsem lesz Szövetség?

 

Összefoglalva

 

Míg Forró, az Összefogással és a Most-Híddal letárgyalt szabályrendszert szerette volna lenyomni az MKP torkán, a párt Országos Tanácsa úgy látta, hogy előnytelen javaslatot kaptak, így további módosításokat kért bele.

 

Az Összefogásnak és a Most-Hídnak annyiban igaza van, hogy az MKP OT nem a javaslattételek ideje volt, arra volt épp elég idejük. Ezért is reagáltak úgy, hogy a további módosításokat majd az új vegyespárt, az Aliancia-Szövetség létrejötte után kellene megejteni. Az MKP OT viszont ebben komoly kockázatot lát, ezért szeretné előre tisztázni a feltételeket.

 

Kérdés, hogy ha a Körkép.sk erről hónapokon keresztül cikkezett, az OT pedig értett a szóból, miért nem értette meg ugyanezt az MKP tárgyalódelegációja az elmúlt időszakban.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Lusmi
2021. jún. 28. 12:38

Az a csúnya rossz MKP tagság mindig beleköp a levesbe. Nem kell ide párttagság, csak 5-6elnökségi tag aki állást keres. Az MKP elnökségét csodás terveikben mindig visszarángatja az a fránya tagság. Bezzeg a Most-Híd - Összefogást nem rántja vissza senki! Le a tagsággal! Elintéznek mindent az 5-6fős elnökségek, tudják Ők hogy mi a jó nekünk. (Nem is lenne ezzel semmi gond, ha a valóság Őket igazolná: Meglenne a stabil 7-8 % támogatottság, a pénzeinket jól /hatékonyan/ költenék el, az érdekeinket közösen megfogalmaznák és képviselnék, kifelé egységet mutatnának..) De ugye milyen szépen alakul ez a Szövetség-izé is! Kutyakomédia az egész. ... mint a gyerekek a homokozóban. Ha nem ásunk le a probléma gyökeréig, még 10év múlva ez a szarrágás lesz az osztályrészünk /meg a vele járó 3-5% és a magyarázkodás/.

Sági Ipoly
2021. jún. 28. 22:34

így van ez mikor fordítva vesszük föl a nadrágot..... (gatyát is mondhatnánk,,,,,), amikor fölülröl kezdünk építkezni, utánna csodálkozunk, hogy a cserép nagy csörömpöléssel a földre zuhan,,,

B, Gy.
2021. jún. 29. 17:32

Ez a jelenlegi helyzetunk barhogyan is csurjuk-csavarjuk egyenesen a beolvadashoz vezet. Ebbol csak az autonomia vagy nevezzuk barhogy magoldas a kiut.Ha ezt a Hidasok nem vallaljal fel akkor felesleges eroltetni az egyseget.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket