Nyitókép: tvnoviny (reprofoto)

 

Talán az eddigi legsúlyosabb, a választópolgárokat tudatosan hergelő, magyarellenes nyilatkozatot tett a szlovák külügyminiszter. Az Orbán-fóbiás Rastislav Káčer ismét nagyon aktív volt.

 

Ezúttal a Markíza televízió Na Telo Plus című műsorában beszélt. Orbánról, Magyarország Szlovákiával szembeni területi követeléseiről, titokzatos hírszerzési aktáról, melyet trezorjában rejteget.

 

Orbán autokratista rendszere

 hirdetes_300x300  

 

Káčert a műsorban először Robert Ficonak, a Smer elnökének magyar közmédiának adott interjújáról kérdezték. A külügyminiszter válaszában azt mondta, hogy Ficot vélhetően Orbán autokratív rendszere inspirálta, de az is lehet, hogy ha megnyeri a választásokat, akár Fehéroroszország vagy Észak-Korea szintjéig is elmehet.

 

„Igen, Fico vélhetően stabil kormányt szeretne, és az is lehet, hogy Orbán Viktor inspirálja őt a stabil kormányával, melyből „smart” autokratikus rezsimet csinált. De az is lehet, hogy (szerk. megj. Fico) még stabilabb rendszert szeretne. Lukasenkonak jóval stabilabb kormánya van, vagy Kim Dzsongun, neki milyen stabil kormány sikerült?“

 

– fogalmazott.

 

 

Különbség Magyarország és Lengyelország között

 

A V4-en belüli lengyel-magyar tengellyel kapcsolatos kérdésre Káčer úgy válaszolt, hogy különbséget kell tenni Lengyelország és Magyarország között.

 

„Lengyelországnak lehet, hogy hiányosságai voltak a bíróságok reformja kapcsán, de az ország demokratikus, ahol az erőviszonyok kiegyenlítettek, ahol normális ellenzék van, amely akár a választásokat is megnyerheti. Politikai verseny van, normális médiával. Lengyelország nem vesztette el az egészséges stratégiai iránytűjét. Tudja hová tartozik, ami nem érvényes Magyarországra nézve. Magyarországon nincs korrekt politikai verseny, Magyarországon ma nincs szabad sajtó, és Magyarországot nem csak mi kritizáljuk. Nincs olyan ország az EU-ban, amely ne tenné ugyanezt “

 

– fejtegette tovább a szlovák külügyminiszter.

 

Magyarország magára maradt

 

Magyarország szerinte magára maradt az útján, egyetlen európai szövetséges nélkül. Úgy látja, hogy még azon országok türelme is szertefoszlott, akik korábban megértőek voltak Magyarországgal szemben. Példaként Németországot, Nagy-Britanniát, Lengyelországot említette.

 

„Mert Magyarország stratégiailag megbolondult, de ez az ő választásuk, nem a miénk. Én ezt nem kívánom kommentálni. Szlovákia számára a magyar út katasztrófát jelentene“

 

– taglalta, tovább értékelve a déli szomszédot.

 

 

A műsorvezető kérdésére, afféle magas labdaként visszatért Orbán Viktor nagy-magyarországos sáljára. Visszautasította, hogy ez csak folklór lett volna a magyar miniszterelnök részéről, Káčer szerint ez reális téma.

 

„Ha csak a sálról lenne szó, az életben nem reagáltam volna rá. Ha nem lenne a trezoromban egy ilyen vastag hírszerzési akta, ha nem éltem volna öt évet Magyarországon, ha nem figyelném régóta a biztonságpolitikát úgy 30 éve, akkor legfeljebb nevetek ezen a folklórelemen. Mindegyikünk rendelkezik bizonyos nosztalgiával, mitológiával. De az a sál csak tükrözi azoknak a problémáknak a piramisát, amelyek fennállnak, és amelyeknek számunkra afféle Grálként, szent értékként az ország biztonságát, szuverenitását, határait kellene garantálniuk. Ha ez sem érdekel bennünket, akkor kérdezem, hogy minek nekünk az országunk?“

 

– fogalmazta meg súlyos állításait Orbán Viktorral kapcsolatban Rastislav Káčer.

 

Király Zsolt: A magyargyűlölő, Orbán-fóbiás Káčer külügyminiszter újabb beteg agymenésének margójára

 

A műsorvezető kérdésére, hogy szerinte képes-e Magyarország akár 10 éven belül területi követelésekkel előállni Szlovákiával szemben, Káčer azt válaszolta, hogy „miért 10 éven belül?“

 

– Hamarább? – kérdezte a műsorvezető.

 

– Ha Putyin sikeresebb lett volna, és már az országunk keleti határainál lenne, akkor már ma is szembetalálnánk magunkat ezzel a problémával – utalt Orbán esetleges területi követeléseire Szlovákiával szemben a külügyminiszter.

 

Hogy milyen hírszerzési aktáról beszélt Káčer, és miért kell egy külügyminiszternek bármilyen ilyen aktát a trezorjában rejtegetnie, a Körkép.sk megkérdezte a miniszter sajtóosztályától. Amint választ kapunk, tájékoztatjuk róla olvasóinkat.

 

Kérdés az is, hogy ha reális veszedelemnek értékeli Magyarország területi igényeit Szlovákiával szemben, akkor miért nem jelenti az illetékes szerveknek az egészet, miért nem védi hazáját? Miért inkább a sajtóban hergeli felelőtlenül a közvéleményt, és titkos aktákat spájzol a trezorban?

 

 

A műsor ITT visszanézhető. A fenti rész a 22. perctől kezdődik.

 

Kíváncsian várjuk a magyar külügyminiszter reakcióját szlovák kollágája szavaira.

 

Gyimesi és Matovič bocsánatkérésre szólították fel Káčert az Orbánozós hergelése miatt

 

Az elmúlt hetekben ez volt Káčer sokadik Orbán-ellenes nyilatkozata. Legutóbb a magyar külügyminisztérium alacsonyabb beosztású, államtitkári rangban levő tagja, Menczer Tamás reagált Káčerra. Ez azonban áthatóan egyáltalán nem bírt visszatartó erővel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.