Nyitókép: Körkép.sk montázs/Király Zsolt, Andrej Bán

 

Csütörtök délelőtt 11 órakor sajtótájékoztatót tartottak a pozsonyi gazdatüntetés képviselői. Az érzelmes nyilatkozatok ismét rámutattak a rendszer oligarcha-központú működésére és a politikusok lekicsinylő hozzáállására, emellett kijelentették, küzdelmükben továbbra is elszántak.

 

A sajtótájékoztató elején Patrik Magdoško, a tüntetés egyik arca kiemelte, hogy Szlovákiában 19 ezerre tehető a mezőgazdasági termelésben dolgozó szubjektumok száma, ebből 17 és félezer a kis- és közepes gazdák száma. A fennmaradó 1500 pedig az olyan szubjektum, akik több ezer hektárt tulajdonolnak, és akikhez az állami támogatások nagy része vándorol.

 

Magdoško a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy

 hirdetes_300x300  

 

Mi nem hektárokat, hanem embereket képviselünk

 

Ezzel reagált Peter Pellegrini kormányfő szerdai kijelentésére, miszerint azok, aki a szlovákiai mezőgazdasági termelés 90 százalékát teszik ki, elégedettek a miniszterasszony és a mezőgazdasági tárca munkájával.

 

„A tegnapi kormányülés után éles sztrájkba kezdtünk”

 

Pellegrini, miután találkozott a gazdákkal: Nagyra becsülöm a Matečná miniszter által elért eredményeket

 

Lucia Gallová, a tüntetés másik szervezője a miniszterekkel való szerdai találkozó kapcsán elmondta, hogy

 

elbagatellizálták a követeléseinket és azok fontosságát

 

Szerinte ügyükben igazat adott már nekik Andrej Kiska államfő, az ügyészség és a Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal is, egyedül a Kormányhivatallal nem tudnak szót érteni.

 

A földmaffia nekiment a traktortüntetés egyik főszervezőjének. A gazdák védekeznek

 

František Oravec kelet-szlovákiai gazda szerint az sns-es mezőgazdasági miniszter elfedi a szubvenciós csalásokat.

 

„A minisztériumban és a PPA-nál (Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség) a hazugság munkamódszer”

 

Oravec a sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy feljelentést tesz Matečná miniszterasszony ellen rágalmazásért. Ezzel együtt elutasította a tárcavezető kijelentéseit, miszerint bűnözőknek titulálta a tüntetőket. Oravec kiemelte, hogy sosem vásárolt robbanószerkezetet, amivel Matečná a sajtó előtt vádolta őt. Ugyancsak tagadja, hogy nincsenek alkalmazottjai.

 

„Havonta 10 ezer eurót fizetnek a cégeim a biztosítóknak a bérek után”

 

Oravec kiemelte, hogy a miniszterasszony kijelentései és vádaskodásai csupán azt a célt szolgálják, hogy eltereljék a figyelmet a PPA-ról.

 

„A mai naptól Gabriela Matečná nekem nem a miniszterem. (…) A sajtótájékoztató után indulok az ügyészségre feljelentést tenni ellene”

 

Teodor Kuhn: Patrik Magdoško az első olyan ember, akit ha szlovák zászlóban látok, büszkeséget és nem visszaélést érezek

 

Anton Vdovjak a Gazdák Kezdeményezésének egyik képviselője elmondta, hogy a kormányfő és a miniszterek szerint követeléseik egy része már nem is aktuális. Ezzel kapcsolatban Vdovjak azt mondta:

 

„Ezután is behozott romlott marhahúst, útszórósót, antibiotikumos csirkét fognak enni, és a tányérjukon található élelmiszerek 70 %-át a világ összes országából behozott olcsó élelmiszer-szemét fogja kitenni.”

 

A csallóközi vízkészletek védelmével kapcsolatban elmondta, hogy az itt található dán megafarmok miatt

 

„néhány év alatt Csallóközből a hígtrágya szigete lesz”.

 

Vdovjak ezután feltette a kérdést, hogy néhány év múlva vajon vállalja-e majd a felelősséget a miniszterasszony a most meghozott döntésekért.

 

Matečná: A gazdáknak nincs keresnivalójuk a Kormányhivatalban

 

A gazda reagált Matečná azon kijelentéseire is, miszerint a megjelent gazdák nem lehetnek olyan rossz helyzetben, hisz drága traktorokkal érkeztek meg a fővárosba.

 

„Kint áll egy vadonatúj gép, 80 ezer euró értékben, amivel idejöttem Pozsonyba. A családom 10 évig fog koplalni, míg letörlesztem az értékét.”

 

mondta könnyeivel küszködve Vdovjak.

 

Az erdészek képviseletében megjelent Ján Mičovský szintén elhatárolódott a minisztertől.

 

„Miniszterasszony, Ön már nem a mi erdészeti miniszterünk”

 

Mičovský kiemelte, hogy az erdők az ország „biztosítója”, amely biztosítja, hogy gyermekeink is tiszta, élhető környezetben nevelkedhessenek és éljenek majd.

 

Ľubomír Bulla, a földmérők képviselője kiemelte, hogy míg a gazdákat sikerült az elmúlt hónapok alatt megosztaniuk a politikusoknak, a földmérők esetében nem fognak sikerrel járni.

 

A gazdák leblokkolták az SNP hidat

 

Találkozzunk a tereken!

 

A gazdák köszönetet mondtak a pozsonyiaknak a szerdai útblokád során tanúsított türelmükért, és kiemelték Matúš Vallo főpolgármester támogatását is. A mai nappal kapcsolatban elmondták, hogy mára nem terveznek blokádot, mivel

 

„A mai nap a tiszteletadásé”

 

Magdoško ezzel kapcsolatban arra buzdította az embereket, hogy menjenek ki a terekre a Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová halálának évfordulóján.

 

A teljes sajtótájékoztató itt tekinthető meg:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.