Nyitókép forrása:  SITA/Diana Černáková

 

Ahogy arra számítani lehetett, Rastislav Káčer nem kér bocsánatot Magyarországtól keddi kijelentései miatt, miszerint tíz év sem kell ahhoz, hogy Magyarország területi igényeket támasszon Szlovákiával szemben (ha Putyin győz Ukrajnában). Sőt, bevallotta azt is, hogy mivel csak az államfő távolíthatja el a posztjából, továbbra is saját belátása szerint nyilatkozik. Még egy lapáttal dobva keddi kijelentéseire, Magyarországot Putyin európai trójai falovának nevezte.

 

A nagypolitikába való belépést fontolgató Káčer ezzel egyértelműen elindította választási kampányát. Mivel a kormány megbukott és demisszióban van, a megbízott minisztereket nem lehet visszahívni, erre csak az államfő képes. Mivel Zuzana Čaputová a balliberális PS jelöltjeként jutott az elnök székbe, és szintén osztja Káčer nézeteit, Káčer biztonságban érezheti magát.

 

A szlovák külügyminiszter személyes Facebook-fiókja felületén reagált Igor Matovič és Gyimesi György (mindketten OĽANO) felszólítására, hogy kérjen bocsánatot, vélhetően azért, mert személyes fiókján nem köteles lehetővé tenni a hozzászólások írását.

 

 hirdetes_810x300  

„A Szlovák Köztársaság külügyminiszterének neveztek ki és továbbra is az államfő által megbízott külügyminiszter vagyok. Nem fogok senkitől bocsánatot kérni azért, hogy hazám érdekeit képviselem. Hogy területi integritását, szuverenitását és szabadságát külpolitikánk Szent Gráljának tekintem”

 

fogalmazott.

 

„Nem a magyarokat kritizálom. (…). Ez nem nemzetek közti konfliktus, hanem egy konkrét politika kritkája”

 

érvelt, bár a dolog erősen sántít, hiszen a területi igények belengetése nem politikusok, hanem nemzetek közti konfliktust jelent.

 

„[Kritikája] annak a politikának, amely miatt a 90-es évek demokratikus harcának vezetője az európai politikai térkép fekete lyuka és Putyin európai trójai falova lett. (…) Mečiar nem volt Szlovákia. Orbán nem Magyarország. Matovič egy senki, Gyimesi meg nem tudom kicsoda, csak találgathatok.”

 

írta, majd keddi kijelentéseivel teljesen ellentétesen úgy fogalmazott, hogy a szlovákok és a magyarok ezer éve itt élnek és élni fognak együtt, reményei szerint harmóniában. Továbbra is kérdés, hogy akkor miért emlegetett fel a semmiből magyar területi igényeket.

 

A magyar külügy szerdán Káčer szavai miatt bekérette a budapesti szlovák nagykövetet. Bár a magyar kormány tartózkodik attól, hogy más kormányok, különösen szomszédos országok belügyeit kommentálja, a szlovák külügyminiszter rendszeresen bírálja a magyar kormányt. Többször részt vett azokban a politikai akciókban, amelyek Magyarország – legalábbis látszólagos – elszigetelését próbálták elérni a környező országok liberális politikusai – ezt a célt szolgálta például Orbán Viktor Nagy-Magyarországot ábrázoló sálja miatti hisztéria is.

 

Káčer újra Orbánozott – Vastag hírszerzési aktáról beszél Magyarországról, melyet trezorjában rejteget

Gyimesi és Matovič bocsánatkérésre szólították fel Káčert az Orbánozós hergelése miatt

Király Zsolt: Káčer beszólt, a magyar politikusok már talán hallották

Káčer veszélyes és nagyotmondó ripacsként viselkedik, de sokkal aggasztóbb, ami a Szövetségben történik

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.