Nyitókép: Németh Zsolt Fb-oldala

 

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának élén a hét elején Pozsonyba látogatott. Ennek kapcsán a Körkép.sk megkérdezte őt arról, hogyan fogadták Budapesten Rastislav Káčer sorozatos, Magyarországot becsmérlő, fóbiákkal átitatott nyilatkozatait. De feltettük neki azt a kérdést is, hogy miként fogadta a pártfegyelemhez szokott Fidesz tagjakét Rigó Konrád (Most-Híd platform) nyilatkozatát, amikor egy magyar ember a magyarokat sértő szlovák külügyminiszter védelmére kel. Németh Zsolt többek között elmondta, hogy aggódik a szlovák külügyminiszter mentális egészségéért, akinek sürgősen pszichiátriai kezelésre lenne szüksége.

 

Forró: Ha valaki Káčerrel akar barátkozni, akkor azt mondom, menjen hozzá, de közösségünk nem kér belőle

 

 hirdetes_810x300  

Németh Zsolt a sajtótájékoztatót követően külön is a Körkép.sk rendelkezésére állt. Interjú.

 

Orbán Viktor miniszterelnök úr szombati évértékelőjében úgy fogalmazott, hogy Magyarország továbbra is a nemzetegyesítésben érdekelt. E téren a Fidesz kiben látja a felvidéki partnereit? A mai viszonyok között talán három szereplőről érdemes szót ejteni. Ők a Szövetség-Aliancia, az OĽaNO-ban politizáló magyar politikusok és a Smer, hiszen Szijjártó Péter szerint Robert Fico Magyarország barátja.

 

A magyar kormány a nemzetegyesítésre nagy hangsúlyt fektet. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt is mondhatnám, hogy a határokat átívelő nemzetegyesítésnek a politikája az egyik legfontosabb sikerágazat az elmúlt 13 esztendőben. Ezt szeretnénk folytatni. Nyilván, itt a magyarokra számítunk. Minden magyart ebben a folyamatban meg kívánunk szólítani. Azokat is, akik adott esetben nem a magyar pártokat támogatják szavazataikkal, de természetesen kitüntetett figyelmet töltenek be stratégiai partnereink. Azok pedig a Kárpát-medencei magyar pártok.

 

E tekintetben pedig a Szövetségnek kitüntetett szerepe van. Nagy örömet jelentett számunkra a Szövetség sikere. Én bízom benne, hogy a parlamenti választáson el fogják érni ugyanazt a látványos eredményt, amit az önkormányzati választások hoztak. Tehát a Szövetség számíthat az anyaország figyelmére, a partneri együttműködésünkre a határokon átívelő nemzetegyesítés folyamatában.

 

Érzékelik Magyarországon, hogy azt a fajta bizalmat, amit Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter Robert Ficonak megelőlegzett, azt a felvidéki magyar ember eléggé bizalmatlanul fogadja? Mélyen bevésődött ugyanis az emlékezetbe Malina Hedvig esete, a DAC szurkolók megveretése, a kettős állampolgárság lehetőségének elvétele a számukra. Ezek mögött mind-mind a Fico kormányzat állt.

 

Azt hiszem, hogy a szavaimból érthető volt, hogy az álláspontom milyen ebben a vonatkozásban. Én itt azt tartom igazán fontosnak, hogy a döntés a szlovákiai magyaroknak a kezében van. Ők fognak dönteni arról, hogy milyen mandátumot adnak a Szövetségnek, és ők fognak ezen keresztül dönteni arról is, hogy milyen együttműködést fog kialakítani és milyen programot fog kialakítani a következő parlamenti ciklusban az esetlegesen kormányra kerülő magyar politikai erőkkel.

 

Ön gyakorlott politikusként több belföldi és külföldi konfrontáción van túl. Ilyen tapasztalattal maga mögött a mai egyeztetésen milyen útravalóval, meglátásokkal látta el a Szövetséget az idei komoly megmérettetés előtt?

 

A beszélgetésünk nem azt célozta, hogy én tanácsokat adjak. Kíváncsi voltam arra, hogy hol tudunk segíteni. Mi készen állunk arra, hogy segítsünk és biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező esztendő szlovákiai kampánya a háborús helyzet miatt és az infláció, a gazdasági nehézségek miatt rendkívül nehéz lesz. Én azt gondolom, hogy a lefontosabb a jelenlegi helyzetben a józan mérlegelés és a megfontoltság. Ugyanakkor a határozott kiállás a magyar nemzeti érdekek mellett is.

 

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.