Nyitókép forrása: ta3

 

Rudolf Huliak (SNS) és Robert Kaliňák (Smer) miniszteri jelölése minden ellenzéki pártnak ugyanúgy problémát okoz, a TA3 vasárnapi vitaműsorában mégis egymásnak estek egy kulcskérdésben. A stúdióban az SaS ultraliberális, gyakran a Pentához kötött Jana Bittó Cigániková szerepelt, valamint Michal Šipoš, az OĽANO korábbi frakcióvezetője, illetve Marián Čaučík a KDH-tól.

 

Az SNS listáján parlamentbe jutó, és az SNS által környezetvédelmi miniszternek jelölt Rudolf Huliakot az államfő nem hajlandó kinevezni, és ezért késlelteti az egész kormány kinevezését.

 

Michal Šipoš szerint ugyanakkor Huliaknál sokkal „toxikusabb” jelölt Robert Kaliňák volt smeres belügyminiszter, aki most a védelmi tárca vezetője lehet.

 

 hirdetes_300x300  

Čaučík viszont felvetette, hogy a Huliak által begyűjtött jelentős mennyiségű szavazattal a választók Ján Budaj (OĽANO) korábbi környezetvédelmi miniszter ténykedését minősítették.

 

Nagyjából ez volt az a kérdés, ahol az ellenzéki pártok képviselői egyetértettek. A többiben már kevésbé.

 

Kit terhel a felelősség?

 

Először Čaučík vetette fel, hogy Robert Fico és a Smer választási győzelmét az előző kormánypártok, nevezetesen az OĽANO és az SaS alapozta meg azzal, hogy Igor Matovič és Richard Sulík egymásnak feszülése folyamatosan konfliktusokat szült.

 

Čaučík nem áll messze az igazságtól. Robert Fico 2020 után a megbízhatósági felmérések végére került, a Smer támogatottsága a HLAS megalakulásával 10 százalékra esett vissza. Csakhogy a családpolitikát erőltető, konzervatív politikai elemeket is preferáló akkori OĽANO ellen a liberális sajtó valóságos médiahadjáratot indított, amelynek csúcspontja Matovič lemondatása volt 2021 tavaszán a Szputnyik V vakcina megvásárlásának ürügyén.

 

Ez azonban nem volt elég a liberálisoknak, és az OĽANO folyamatos (és egyébként teljesen értelmetlen) hátrálása ellenére Richard Sulík 2022 decemberében ténylegesen is megbuktatta az akkor már Eduard Heger vezette kormányt. Az ezt átölelő másfél év alatt a Smer a harmadik legtámogatottabb párttá, Robert Fico pedig a harmadik legmegbízhatóbb politikussá lépett elő. A Heger-féle ügyvivő kormány folyamatos válságai következtében a Smer lassan átvette a vezetést a felméréseken.

 

Čaučík logikája azonban felszínre hozta az OĽANO és az SaS közötti ellentéteket. Bár Cigániková azt mondta, hogy nem kéne visszatérni a múltba, élesen kritizálta Igor Matovičot, akinek – szerinte – le kellett volna mondani a kormánykoalíció megtartása érdekében.

 

Šipoš ellenben azzal érvelt, hogy nyilvánvaló volt, hogy az SaS mindenképp meg akarta buktatni a kormányt, és az ő felelősségük, hogy Fico ismét hatalomra kerülhetett. Šipoš ezután felemlegette, hogy a Penta temérdek PR-cikket finanszírozott Jana Bittó Cigániková javára azért cserébe, hogy az SaS anno megtorpedózta az állami egészségbiztosító rendkívüli tőkésítését (és így több pénz került elosztásra a magánbiztosítók között, mint amilyen a Penta érdekeltségébe tartozó Dôvera is).

 

Ez az információ egyébként Richard Sulík illetéktelen kézbe került magántelefonjáról származik, és valóságtartalmát a választási kampány hajrájában maga Sulík is kénytelen volt elismerni. Jaroslav Haščák oligarcha, aki az árulkodó üzeneteket váltotta Sulíkkal, feljelentést tett, de nem rágalmazás, hanem személyes információkkal való visszaélés miatt.

 

Cigániková erre bejelentette, hogy feljelentette Igor Matovičot, amiért a Penta lobbistájának nevezte őt.

 

A TA3 egyre szánalmasabb

 

A TA3 műsorvezetője felrótta a leendő kormánypártoknak, hogy nem voltak hajlandók reagálni a hírtelevízió megkeresésére, és ignorálják a mainstream sajtót, helyette pedig az alternatív médiát látogatják, ahol elkerülhetik a kínos kérdéseket.

 

Sajnos azonban a TA3 számos bizonyítékát adta a választási kampány során, hogy ugyanúgy híján van objektivitásnak, mint az általa emlegetett „dezinformációs tér”.

 

Megjegyezzük, Peter Pellegrini, a HLAS elnöke vasárnap a köztévé vitaműsorában vett részt, így a vádak nem teljesen állják meg a helyüket. Az viszont igaz, hogy a Smernek és az SNS-nek rengeteg szavazatot hozott, hogy alternatív útvonalakon érték el a választókat. Tény azonban, ahogy ők nem kaptak kínos kérdéseket az „alternatív” stúdiókban, úgy a liberális pártokkal és politikusokkal is kesztyűs kézzel bántak a mainstream stúdiókban.

 

A TA3 meleg műsorvezetője élő adásban akarta lejáratni a KDH elnökét

 

A TA3 műsorvezetője élő adásban tanácsolta a parlamenti képviselőknek, hogy pornónézés közben eresszék ki a gőzt

 

Interjút készített, cenzúrált tartalom lett belőle – távozik a TA3-tól az ismert műsorvezetőnő

 

A béke mellett érvelt, egy napra törölték a műsorról a szakértővel készített interjút a TA3-nál

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.