Nyitókép: Archív

 

Gyimesi Györggyel nem járt el tisztességesen saját pártja az államfőválasztás első fordulóját követően. Míg ugyanis a Magyar Szövetség alelnöke hazament keletre, hogy szavazhasson Forró Krisztiánra, a nyugaton zajlott országos elnökségi ülésen nem tették lehetővé számára, hogy online csatlakozhasson. Így akadályozták meg Forróék, hogy érvelhessen a Peter Pellegrini támogatásának szükségességéről az államfőválasztás második fordulójában.

 

A Körkép.sk Gyimesi Györgyöt kérdezte.

 

 hirdetes_300x300  

Az államfőválasztás első fordulója után Forró Krisztián úgy nyilatkozott, hogy vagy Pellegrinit támogatja a második fordulóban vagy senkit. Ezzel szemben Ön a kampány kezdete óta két karakteres nyilatkozatot tett: az egyik, hogy az első fordulóban magyarként Forró Krisztiáné a szavazata, másrészt pedig kezdetektől elhatárolódott Korčoktól. Alelnökként sokkal korábban teszi le voksát Pellegrini mellett, mint párttársai. Mi ennek az oka?

 

Mindig is olvasható voltam. Most sem leszek más. Ha komolyan gondoljuk ennek az országnak és a polgárainak sorsát, akkor észre kell venni, hogy nincs most idő késlekedni. Azért nincs idő, mert az első körben a progresszív szavazók elmentek szavazni, és nagyon sok bajtársunk otthon maradt. Ha ez így marad, akkor majd a progresszívek eldöntik helyettünk, hogy milyen országban éljünk. Majd teljesítjük a brüsszeli és amerikai diktátumot. Én ezt testközelből végignéztem az előző parlamenti ciklusban.

 

Fegyvereket ajándékoztak oda, olyan szankciókhoz asszisztáltak, amelyek az elképzelések szerint oroszok ellen irányulnak, de mi isszuk meg a levét, az emberek rosszabbul élnek, és még a menekült kvótákkal is sikerült sakkozniuk. Most a francia elnök azt oldja, hogyan küldjenek katonákat is Ukrajnába. Amikor ilyen fontos dolgokról van szó, kutya kötelességünk az embereket megszólítani, felkérni, hogy járuljanak az urnákhoz. Az is kutya kötelességünk, hogy felhívjuk a figyelmet a leselkedő veszélyekre, amelyek mindannyiunk életét befolyásolják.

 

Miért Pellegrini, és nem Korčok?

 

Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy háborús időkben, amikor az ország lakosságának a jórészre anyagilag kiszolgáltatott, ne válasszuk a békepártiságot, a biztonságot, a szuverenitást, a hagyományos családok védelmét. Korčok kiszolgált már mindenkit. Szemrebbenés nélkül! Amikor a békéről van szó, eszünkbe kell jusson, hogy hogyan helyesli az iraki merényletet, ahol 650 ezer ember halt meg. Maximum csak annyi baja van vele, hogy nem volt helyes Amerika hivatkozási alapja, amikor támadást indított.

 

Pellegrini vagy Korčok? A Magyar Szövetség már alibit keres Korčok javára, Gyimesit „kisakkozták” az elnökségi ülésről

 

Érti? 650 ezer ember haláláról ez jut eszébe! És ő akar lenni a szlovák hadsereg főparancsnoka. Helyeselte az ukrajnai fegyverszállításokat, asszisztált minden brüsszeli kelepcéhez. Közben egyre nagyobb pátosszal meséli, hogy miért helyes ez az út, amiről az egyszerű ember is úgy gondolkodik, hogy a háborúba sodor bennünket. Egy ilyen kiélezett helyzetben nem engedhetünk meg magunknak affajta úri huncutságot, hogy gender ideológiát pátyolgatjuk, meg a kedvenc liberális témákat mosogatjuk, mert ha baj van, az a baj érinti a liberális és konzervatív életszemléletű embert is egyaránt.

 

Pellegrini miben lehet ebben garancia? Felvetődik, hogy korábbi SMER-es politikusként a fellépése csak egy átmentett SMER ideológia, és a magyarokra nézve hátrányos intézkedéseket is számlájára írják: Malina Hedvig ügye, szurkolóverés, helyiségnév-táblák… Nem jelent ez dilemmát?

 

Ez nem dilemma, ezek tények. És nem mosdatok szerecsent. Azt hiszem, hogy erre nincs is szükség. Ugyanis Pellegrininek egy olyan kihívója van, aki ugyanúgy a Robert Fico kormányát szolgálta. Korcok a SMER külügyi államtitkára volt. Korcok viselkedése alapján ki kell mondanunk, hogy szerinte a SMER semmi olyat nem követett el, amiért a bársonyszékéből felállt volna. Még az újságíró gyilkosság esetében sem!

 

Király Zsolt: Öt pontban az államfőválasztás első fordulójának tanulságairól (Gyorselemzés)

 

Ő akkor nem járt tüntetésekre, nem érezte szükségét, hogy kiszálljon, hogy kinyilvánítsa, hogy ehhez ő államtitkárként nem adja nevét! Most pedig mi történik? Az áldozatok tiszteletére koszorúz! Tehát ezen a fronton nem tud plussz pontot kapni Korčok, és pontosan ezért nem is vesz el pontokat Pellegrinitől. Közben pedig Korčok egyszer sem hagyta ki, hogy a szlovákiai magyarokat olyan ügyekbe keverje, amelyek közösségi traumákat nyitnak fel mindmáig.

 

Tehát úgy tekint a két jelöltre, hogy ugyanabból a kormányból jönnek. A szlovákiai magyarok általában mindig a kisebbik rosszat választják, azonban mindig lehet rájuk számítani, és sokkal nagyobb számban mennek el szavazni vészhelyzetben. Mi van, ha ez az ajánlása ugyanúgy csalódást okoz? Forró Krisztián jelezte, hogy mindkét jelölttel tárgyalni akar. Mit kérhet Tőlük?

 

Aki tisztában van a köztársasági elnöki funkciókkal, tudhatja, hogy semmi olyat nem kérhet, amit az egyik vagy a másik jelölt meg nem ígérne. Ezért ezt a tárgyalást jelképesnek gondolom. Ennek nincs jelentősége a magyar közösségre nézve. A jelöltnek szereplés, és annak, aki delegációban látja magát. Azonban most nem szerepelgetni kell, hanem minden olyan embert meg kell győznünk, akivel sorsközösségben érezzük magunkat, akivel hasonlóan gondolkodunk, és azonosak a céljaink, hogy el kell menni szavazni.

 

Ha visszaemlékszünk a parlamenti választásokra, abban a kampányidőszakban már tapasztalhattunk hasonlót, hogy az akkori listáról talán egyedüliként Ön mondta ki, hogy a SMER-rel tárgyalni kell. Forró Krisztián akkor elhatárolódott a SMER-rel való együttműködéstől.

 

Igen, és azóta tárgyal Robert Ficoval. Tudja, én nem a szavazataimat féltem, hanem az embereket, a szavazóimat, mindannyiunkat. Akkor is kimondtam, hogy az elvi egyezőségek: háborúellenesség, illegális migráció felszámolása, tradicionális család védelme – éppen elég okot szolgáltatnak, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk. A magyar közösséget nem lehet azzal helyzetbe hozni, hogy a kerítés mellől durcizunk, hanem asztalhoz kell ülni, el kell mondani, hogy ez a nehézség, amivel küzdünk, és erre szeretnénk megoldást látni. Ezt követelhetjük, kérhetjük, de az, hogy tárgyalópartnerként gondolkodunk magunkról ad a közösségünknek is tartást.

 

Magyar helyzetkép Szlovákiában választások után pesszimistán (realistán): Csúszunk lefelé

 

A múltat számon tudjuk kérni, de megváltoztatni nem tudjuk. De ha csak kesergünk, abból csak kesergős jövőképünk lehet. Úgyhogy nincs időnk finomkodni, mozgósítani kell, mert az nem lehet, hogy magyarok nélkül lesz ennek az országnak köztársasági elnöke, aki majd egyúttal a hadsereg főparancsnoka is.

 

Elképzelhetőnek tartja, hogy a Magyar Szövetséggel egyetemben ajánlja Pellegrinit a következő körben támogatásra?

 

Nem lényeges kérdés, hogy együtt vagy sem. A Magyar Szövetség engem nem tartott érdemesnek, hogy ebben a kérdésben meghallgasson. A választások miatt hazautaztam, hogy a szavazatomat le tudjam adni Forró Krisztiánra. Majd a választások éjszakáján tudtam meg, hogy nem teszik lehetővé online csatlakozni az elnökségi ülésre. Keletről lehetetlenség lett volna visszaérnem. Erről most nem mondok véleményt, mert most nem ez a feladat.

 

Az elnökválasztás első körének tanulságai I. – Korčok győzött. És most mi jön? (Körkép-elemzés)

 

Tény, hogy azok az emberek, akik a két jelöltet javarészt eddig csak fényképen látták, erről beszélgettek. Én mindkét jelöltet személyesen ismerem, a parlamenti munkám során megtapasztalhattam. Felelős politikusként nekem most az a feladatom, hogy a hátralévő időben minden nap azon dolgozzak: ennek az országnak békepárti államfője legyen.

 

Nincs vesztegetni való időnk! Sem nekem, sem a magyar közösségnek, sem Forró Krisztiánnak, sem pedig a Magyar Szövetségnek!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.