Nyitókép forrása: US Embassy Budapest, SITA/Jakub Julény, SITA/AP Photo/Olivier Matthys

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket! Ezután ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Elindult a Körkép.sk hírlevele, amelyben a nap legfontosabb felvidéki, belpolitikai, háborús, gazdasági eseményeit fogjuk kivesézni. Mai hírlevelünkben a következő témákat vesszük górcső alá:

 

  1. Pellegrini már nem számol az SaS-szel
  2. Az Egyesült Államok megfenyegette Magyarországot
  3. Az ukránok gyengesége tovább eszkalálhatja a háborút

 

 hirdetes_810x300  

A híreket összeállította és azok magyarázatát megírta: Komjáthy Lóránt

 

Micskó András: A budapesti amerikai nagykövet titokzatos sajtója

 

Pellegrini már nem számol az SaS-szel

 

Peter Pellegrini keddi sajtótájékoztatóját nem nagyon lehet másképp értelmezni, mint úgy, hogy a HLAS a továbbiakban nem számol azzal, hogy az SaS érdemi partner lehet a következő kormány megalakításánál. Erre utal, hogy Pellegrini immáron másodszor és nyomatékosítva lengette be az energetikai vállalatok visszaállamosítását. A mögöttünk álló esztendő pedig megmutatta, ha van olyan dolog, amiért az SaS hajlandó elmenni a falig, az a külföldi tőkések profitja.

 

Pellegrini kijelentette, hogy a következő kormány – ha abban a HLAS is helyet kap – megpróbálja visszaszerezni az állam bagóért eljátszott befolyását az energetikai vállalatok fölött, hogy a lakosságnak ne kelljen 10-szeres árat fizetnie az áramért.

 

Bár ez a bejelentés egyértelműen bizonyítja, hogy Pellegrinin igenis nyomot hagyott a Smerben, Robert Fico mellett eltöltött húsz év, a szándék ettől még igaz is lehet. Persze, úgy, ahogy ő tálalta, ez nem több marketingfogásnál.

 

Az EU-ban ugyanis az árampiac oszthatatlan közös, három tagállamon kívül minden ország infrastruktúrája össze van kötve. Emiatt az áram ára bizonyos szinten közös szabályozás alá esik, amely alól nem lehet csak úgy, egy államosítással vagy állami kivásárlással kibújni. Az áram termelése egy dolog, a feszültség szinten tartása, az infrastruktúra működtetése már más kérdés. Ettől persze Pellegrini kampányfogása hangzatos és sokak számára megragadó lehet.

 

Pellegrini ígérete akár hiteles, akár nem, az üzenet lényege egyértelmű. Napirendre tűzte az államosítás vagy állami kivásárlás témáját, amivel az SaS politikája nem egyeztethető össze. Már a tavalyi kormányválság idején láttuk, hogy Richard Sulík liberális pártelnök a lakossági energiaárak befagyasztása ellen is foggal körömmel küzdött – jórészt ez állt a kormány megbuktatása mögött is. Hogy egy olyan kormánykoalícióban vegyen részt a neoliberális SaS, amely az állami tulajdon növelését tűzi ki célul, nehezen elképzelhető. Ahogy az is, hogy ezzel Pellegrini ne legyen tisztában.

 

Pedig egykor az SaS volt az a párt, amely a HLAS legközelebbi partnere lehetett volna a választások után. 2021-ben még 15 százalékon állt, lenyomta az OĽANO-t, a progresszívokat is maga mögé utasította. Csakhogy azóta Igor Matovič politikai kivégzésével az SaS saját magát is hidegre tette, és jelenleg valamivel 5 százalék fölé mérik az optimistább felmérések. A koalíciós potenciálja minimális, bejutási esélyei napról napra gyengébbek. A HLAS pedig látja ezt.

 

Ma már nem annyira egyértelmű a HLAS-PS együttműködés sem. Egyszerűen azért, mert…

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd a cikket! Ezután ellenőrizd spam fiókodat is, nem oda érkezett-e a napi hírlevél.

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.