Nyitókép: Youtube, reprofoto

 

Egy öt százalék fölött is mért, egy három százalékos, és egy másfél százalékos párt listavezetője vitázott egymással a DenníkN nevű liberális, progresszív médiában.

 

Forró Krisztián a bejutásra esélyes Szövetség elnökeként a Demokratit vezető Andrea Letanovskával, valamint a Modrí-Most-Híd első emberével, Mikuláš Dzurindával mérkőzött 66 percen keresztül Dušan Mikušovič moderálása mellett.

 

Forrónak ez volt a második hármas vitája. Az elsőt szintén Dzurindával, valamint a Magyar Fórummal jelenleg 0,3 százalékon álló Simon Zsolttal abszolválta. Forró ott nem nyújtott meggyőző teljesítményt, melyről itt írtunk bővebb elemzést.

 

Forró élő műsorban szólította fel Simont és Dzurindát, hogy lépjenek vissza a választásoktól

 

Forró a napokban sűrű programjára hivatkozva sajnos távolmaradt a Sme televíziós vitájából, ahol Zuzana Kovačič Hanzelová kérdezte volna. A Sme olvasottsága, nézettsége magasabb, mint a DenníkN mutatói.

 

Így kíváncsian vártuk, milyen lesz az újabb megmérettetés.

 

A könnyebb áttekintés végett a DenníkN műsorát két részre vettük, mégpedig Forró kihasznált ziccerei, illetve Forró elszalasztott lehetőségei szerint.

 

Nézzük!

 

Forró elvesztegetett lehetőségei

 

  1. Mikuláš Dzurinda bizonyítandó, hogy mennyire megérti a magyarokat, felsorolta az egykori MKP eredményeit, melynek koalíciós kormányát anno vezette. Konkrétan említette a nevesítetlen földek kérdését, a Mária Valéria hidat, a Selye János Egyetemet. Tette ezt megrökönyödésünkre oly módon, hogy állítása szerint kormányfőként így a magyarokat is képviselte, hiszen a kormányfőjük volt. Közben lenyúlta az MKP eredményeit, amit Forró teljesen szó nélkül hagyott. 

 

Különösebb politikai éleslátás nélkül emlékezhetünk ezekre az időkre, amikor Dzurinda mellett Csáky Pál volt a miniszterelnök-helyettes, és arra is, hogy nem igen láttunk olyan Dzurinda-féle megnyilvánulást, amikor önként és dalolva jött volna elő valamilyen magyarokat segítő kezdeményezéssel. Az eredmények akkortájt is kegyként születtek a szlovákok részéről, és nem kis magyar leleményesség kellett ahhoz, hogy valami átmenjen.

 

  1. „Orbán Viktor nem fog ártani nekünk” 

 

– hangzott el Dzurindától a magyarlakta járásokban megnövekedett migránsáradat kapcsán. Egyúttal elmondta, nem gondolja, hogy a szabadon bocsátott embercsempészek okozták volna a mostani problémát, hiszen a migránsok akkor már Dél-Szlovákiában voltak. Mondjuk erről szólhatott volna hamarabb Solymos Lászlónak, aki két hete Orbánnak tulajdonította ezt a helyzetet. Ebből is látható a „nagy egység” a Modrí és a Most között. Lehet, hogy nincsenek beszélő viszonyban, de a posztjaikat sem követik?! 

 

Király Zsolt: A Suja-botrány Simon és Solymos pártját is diszkvalifikálja

 

De van még tovább: mérsékelten ugyan, de a soviniszta Korčok volt külügyminisztert kritizálta annak Orbán-ellenes kijelentései miatt. Dzurinda szerint nem szabad elrontani a két ország közti kapcsolatokat.

 

Forró ismét csendben maradt, pedig ott volt a magas labda, hogy Korčok nagy barátja, Rigó Konrád épp Dzurindával indul közös választási listán. Mikor Korčok a köztévében a magyarokat hergelte, Rigó Konrád Korčokkal fényképezkedett, kijelentve, hogy őt ez nem sérti, és barátjának tekinti. Nagy ziccer volt! Szó nélkül maradt! Vagy kivágták?!

 

  1. Dzurinda a műsorban többször igyekezett versenyre kelni Forróval a felvidéki magyaroknak szóló üzenetekben

 

Elmondta, hogy Bugár, Solymos, Rigó, azaz a Dzurindával egy választási listán induló áruló magyarok szerinte példásan képviselték a magyarság érdekeit. 

 

 

Forró nem ütötte le ezt a labdát sem, pedig elmondhatta volna, hogy Bugárt a magyarok már 2007-ben leváltották az MKP éléről, Rigó pedig saját szülővárosában, illetve a megyén sem tudott soha labdába rúgni, mert elutasították őt a választók. Solymos lajstroma szintén hosszú perceket vett volna igénybe a műsoridőből. 

 

Tudják, ezek a magyarok, akik mostanság plakátjaikon azt hirdetik, hogy nincs magyarabb magyar, csak magyar. (Illetve csak az egyik, akinek a nevét itt most nem fogom leírni, mert a végén most fogják megismerni.) Ezt egy plakáton csak azoknak van szüksége elmagyarázni, akik identitásukban nem egyértelműek, és felmentést keresnek, hogy így is elég lesz – mint a Mostnak. 

 

Fuldoklók viadala: A pillanat, amikor Dzurinda rájön, hogy a progresszívek a szövetségeseiket sem kímélik

 

És itt tegyünk helyre még egy dolgot: Potápi Árpád János óta tudjuk, hogy van elég magyar! A Mostnak nem volt elég magyarja soha ahhoz, hogy csak magyar témákra építse az karrierjét: ezért jött képbe a szlovákokkal való megbékélős projekt, és ezért lett vegyespárt. Így lehetett parlamentbe jutni, hogy mehessen tovább az érdekképviselet – akarom mondani a gazdasági mutyi, a biznisz, ami miatt az MKP-ból is menni kellett anno.

 

  1. „Magyarország rosszabb helyzetben van, mint a 90-es években volt” 

 

– hangsúlyozta Dzurinda. Majd Forrónak is beszólt, hogy rossz őt hallgatni, mert szavaiból agressziót érez. Forró ezt a részt is jobban kihozhatta volna azzal, hogy összehasonlítja, hány felvidéki magyar dolgozik Magyarországon és fordítva. Ki támogatja a másik ország templom-, óvoda- vagy iskolafelújításait. Az agressziónál pedig Solymos László verekedése maradt kihasználatlan lehetőségként, aki emiatt a miniszteri posztról is lemondott.

 

  1. A Modrí-Most-Híd visszalépésre való felszólításánál a tapasztalt Dzurinda igyekezett mosollyal, vállveregetéssel, testbeszéddel elvenni a felszólítás élét, amivel Forró nem nagyon tudott mit kezdeni. Pedig egyszerű a helyzet: meggyőződéssel ez az üzenet nem biztos, hogy Dzurindának szól. Ilyen helyzetben elég, ha kamerába nézve elmondja az odaszavazó magyar választóknakt, mivel jár az elveszett szavazat.

 

Forró kihasznált ziccerei:

 

  1. Andrea Letanovská vádját, hogy kit képvisel a Szövetség, Magyarországot és a magyar kormányt vagy a felvidéki magyarok érdekeit, Forró kellő határozottsággal, meggyőző erővel, és ismételten kikérte magának, alaposan meg is érvelve, hogy miért.

 

A Szövetség jól döntött, hogy nem vesz részt vitákban magyarnak hazudott politikusokkal

 

  1. A Gyimesivel kapcsolatos támadásra, hogy érkezésével esett szét a Szövetség, Forró magyar érdeket védve jól reagált, hogy néhány tag távozása a több ezres létszámból csak javára vált a Szövetségnek, melynek preferenciái azóta emelkednek. Gyimesit is megvédte azzal, hogy a párt magyar egységre törekszik, melyben Gyimesinek is helye van. Az utolsó hely, amelyről fel kell ismerni, hogy nem vele kell versenyezni, hanem az ellenfelekkel és azokkal a listanevekkel, akik önösebb céljaik miatt vagy semmit sem tesznek a cél érdekében, vagy egyenesen szabotálják azt.

 

  1. Jól át tudta adni a műsorban azt is, hogy a párt gyakran mindenkinél korábban jön elő a megoldással (migránsválság, jelzáloghitelek kamatai), de parlamenten kívüli pártként nem adnak a szavára.

 

  1. Egyenesen a kamerába nézve ügyesen szólt ki kellő pillanatban a nézőkhöz, hogy ha a délen és keleten élő szlovákok, romák és ruszinok is jól akarnak élni, a Szövetségre érdemes szavazniuk, akinek fontos a régiók fejlesztése, beleértve a vasutat, illetve úthálózatot. Forró itt kellően pontos is volt.

 

 

  1. Ügyesen a műsorvezető ellen fordította a történelmi Magyarországgal való példázást is, amikor Orbán Viktor elszakított területek című megjegyzése került szóba. Forró azzal földelte le a láthatóan leginkább Dzurinda felé megengedő műsorvezetőt, hogy az akkori Magyarország nemzetiségileg színes ország volt, melytől a mostani Szlovákia is példát vehetne. Hiszen 15 százaléka Szlovákiának nem szlovák nemzetiségű. Itt véget is ért ez a téma.

 

Összefoglalva:

 

Forró otthonosabban mozgott ebben a megmérettetésben, mint legutóbb, biztosabb volt. Ennek a kampánynak van kampányfőnöke, és nyilván ki tudja értékelni, hogy min kell dolgozni a további szerepléseket illetően. 

 

Nem tisztünk ajánlásokat tenni, ami biztos, hogy szerepelni kell, konfrontálódni kell, hogy a választó lássa, hogy valóban van-e alkalmas képviselet. Egy ilyen vita gyakorlatilag modellezi a parlamenti vitában való szereplést. Mutassák meg a jelöltek, hogy milyen lenne a gyakorlatban az, amikor a magyarok hangját hallatjuk a parlamentben. 

 

Király Zsolt: Öt ellentmondás Gyimesi Györggyel kapcsolatban

 

Egy olyan politikus, aki tud reagálni új dolgokra, kapásból kezeli a támadást, észreveszi a politikai lehetőséget, sokat hoz a konyhára. 

 

Gyimesi György alkalmassági bizonyítványát talán pont az ellenfelei állították ki, amikor megfutamodtak előle az egyik tervezett tévévitában. Majd csordába verődve jöttek menteni a menthetőt a Körkép.sk kommentszekcióiban. Hatalmas potenciál van abban is, hogy a mérsékelt Forró és a határozott Gyimesi megosztja a főbb televíziós vitákat, ezzel is növelve a 18-as Szövetség lista parlamenti bejutási esélyeit. Gyimesinek eddig még mindig hozott a vitában való szereplés, és berúgta a ziccerek nagy részét.

 

Itt már nem elég megfelelni, letudni a vitát. A fociban a gólok, a választásokon a szavazatok számítanak. A Szövetségnek a bejutást garantáló 150-160 ezer szavazat! Talán egyszerűbb, mint a DAC-nak a Slovant legyőzni?!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.