Nyitókép: Youtube, reprofoto

 

Egy öt százalék fölött is mért, egy három százalékos, és egy másfél százalékos párt listavezetője vitázott egymással a DenníkN nevű liberális, progresszív médiában.

 

Forró Krisztián a bejutásra esélyes Szövetség elnökeként a Demokratit vezető Andrea Letanovskával, valamint a Modrí-Most-Híd első emberével, Mikuláš Dzurindával mérkőzött 66 percen keresztül Dušan Mikušovič moderálása mellett.

 

Forrónak ez volt a második hármas vitája. Az elsőt szintén Dzurindával, valamint a Magyar Fórummal jelenleg 0,3 százalékon álló Simon Zsolttal abszolválta. Forró ott nem nyújtott meggyőző teljesítményt, melyről itt írtunk bővebb elemzést.

 hirdetes_810x300  

 

Forró élő műsorban szólította fel Simont és Dzurindát, hogy lépjenek vissza a választásoktól

 

Forró a napokban sűrű programjára hivatkozva sajnos távolmaradt a Sme televíziós vitájából, ahol Zuzana Kovačič Hanzelová kérdezte volna. A Sme olvasottsága, nézettsége magasabb, mint a DenníkN mutatói.

 

Így kíváncsian vártuk, milyen lesz az újabb megmérettetés.

 

A könnyebb áttekintés végett a DenníkN műsorát két részre vettük, mégpedig Forró kihasznált ziccerei, illetve Forró elszalasztott lehetőségei szerint.

 

Nézzük!

 

Forró elvesztegetett lehetőségei

 

  1. Mikuláš Dzurinda bizonyítandó, hogy mennyire megérti a magyarokat, felsorolta az egykori MKP eredményeit, melynek koalíciós kormányát anno vezette. Konkrétan említette a nevesítetlen földek kérdését, a Mária Valéria hidat, a Selye János Egyetemet. Tette ezt megrökönyödésünkre oly módon, hogy állítása szerint kormányfőként így a magyarokat is képviselte, hiszen a kormányfőjük volt. Közben lenyúlta az MKP eredményeit, amit Forró teljesen szó nélkül hagyott. 

 

Különösebb politikai éleslátás nélkül emlékezhetünk ezekre az időkre, amikor Dzurinda mellett Csáky Pál volt a miniszterelnök-helyettes, és arra is, hogy nem igen láttunk olyan Dzurinda-féle megnyilvánulást, amikor önként és dalolva jött volna elő valamilyen magyarokat segítő kezdeményezéssel. Az eredmények akkortájt is kegyként születtek a szlovákok részéről, és nem kis magyar leleményesség kellett ahhoz, hogy valami átmenjen.

 

  1. „Orbán Viktor nem fog ártani nekünk” 

 

– hangzott el Dzurindától a magyarlakta járásokban megnövekedett migránsáradat kapcsán. Egyúttal elmondta, nem gondolja, hogy a szabadon bocsátott embercsempészek okozták volna a mostani problémát, hiszen a migránsok akkor már Dél-Szlovákiában voltak. Mondjuk erről szólhatott volna hamarabb Solymos Lászlónak, aki két hete Orbánnak tulajdonította ezt a helyzetet. Ebből is látható a „nagy egység” a Modrí és a Most között. Lehet, hogy nincsenek beszélő viszonyban, de a posztjaikat sem követik?! 

 

Király Zsolt: A Suja-botrány Simon és Solymos pártját is diszkvalifikálja

 

De van még tovább: mérsékelten ugyan, de a soviniszta Korčok volt külügyminisztert kritizálta annak Orbán-ellenes kijelentései miatt. Dzurinda szerint nem szabad elrontani a két ország közti kapcsolatokat.

 

Forró ismét csendben maradt, pedig ott volt a magas labda, hogy Korčok nagy barátja, Rigó Konrád épp Dzurindával indul közös választási listán. Mikor Korčok a köztévében a magyarokat hergelte, Rigó Konrád Korčokkal fényképezkedett, kijelentve, hogy őt ez nem sérti, és barátjának tekinti. Nagy ziccer volt! Szó nélkül maradt! Vagy kivágták?!

 

  1. Dzurinda a műsorban többször igyekezett versenyre kelni Forróval a felvidéki magyaroknak szóló üzenetekben

 

Elmondta, hogy Bugár, Solymos, Rigó, azaz a Dzurindával egy választási listán induló áruló magyarok szerinte példásan képviselték a magyarság érdekeit. 

 

 

Forró nem ütötte le ezt a labdát sem, pedig elmondhatta volna, hogy Bugárt a magyarok már 2007-ben leváltották az MKP éléről, Rigó pedig saját szülővárosában, illetve a megyén sem tudott soha labdába rúgni, mert elutasították őt a választók. Solymos lajstroma szintén hosszú perceket vett volna igénybe a műsoridőből. 

 

Tudják, ezek a magyarok, akik mostanság plakátjaikon azt hirdetik, hogy nincs magyarabb magyar, csak magyar. (Illetve csak az egyik, akinek a nevét itt most nem fogom leírni, mert a végén most fogják megismerni.) Ezt egy plakáton csak azoknak van szüksége elmagyarázni, akik identitásukban nem egyértelműek, és felmentést keresnek, hogy így is elég lesz – mint a Mostnak. 

 

Fuldoklók viadala: A pillanat, amikor Dzurinda rájön, hogy a progresszívek a szövetségeseiket sem kímélik

 

És itt tegyünk helyre még egy dolgot: Potápi Árpád János óta tudjuk, hogy van elég magyar! A Mostnak nem volt elég magyarja soha ahhoz, hogy csak magyar témákra építse az karrierjét: ezért jött képbe a szlovákokkal való megbékélős projekt, és ezért lett vegyespárt. Így lehetett parlamentbe jutni, hogy mehessen tovább az érdekképviselet – akarom mondani a gazdasági mutyi, a biznisz, ami miatt az MKP-ból is menni kellett anno.

 

  1. „Magyarország rosszabb helyzetben van, mint a 90-es években volt” 

 

– hangsúlyozta Dzurinda. Majd Forrónak is beszólt, hogy rossz őt hallgatni, mert szavaiból agressziót érez. Forró ezt a részt is jobban kihozhatta volna azzal, hogy összehasonlítja, hány felvidéki magyar dolgozik Magyarországon és fordítva. Ki támogatja a másik ország templom-, óvoda- vagy iskolafelújításait. Az agressziónál pedig Solymos László verekedése maradt kihasználatlan lehetőségként, aki emiatt a miniszteri posztról is lemondott.

 

  1. A Modrí-Most-Híd visszalépésre való felszólításánál a tapasztalt Dzurinda igyekezett mosollyal, vállveregetéssel, testbeszéddel elvenni a felszólítás élét, amivel Forró nem nagyon tudott mit kezdeni. Pedig egyszerű a helyzet: meggyőződéssel ez az üzenet nem biztos, hogy Dzurindának szól. Ilyen helyzetben elég, ha kamerába nézve elmondja az odaszavazó magyar választóknakt, mivel jár az elveszett szavazat.

 

Forró kihasznált ziccerei:

 

  1. Andrea Letanovská vádját, hogy kit képvisel a Szövetség, Magyarországot és a magyar kormányt vagy a felvidéki magyarok érdekeit, Forró kellő határozottsággal, meggyőző erővel, és ismételten kikérte magának, alaposan meg is érvelve, hogy miért.

 

A Szövetség jól döntött, hogy nem vesz részt vitákban magyarnak hazudott politikusokkal

 

  1. A Gyimesivel kapcsolatos támadásra, hogy érkezésével esett szét a Szövetség, Forró magyar érdeket védve jól reagált, hogy néhány tag távozása a több ezres létszámból csak javára vált a Szövetségnek, melynek preferenciái azóta emelkednek. Gyimesit is megvédte azzal, hogy a párt magyar egységre törekszik, melyben Gyimesinek is helye van. Az utolsó hely, amelyről fel kell ismerni, hogy nem vele kell versenyezni, hanem az ellenfelekkel és azokkal a listanevekkel, akik önösebb céljaik miatt vagy semmit sem tesznek a cél érdekében, vagy egyenesen szabotálják azt.

 

  1. Jól át tudta adni a műsorban azt is, hogy a párt gyakran mindenkinél korábban jön elő a megoldással (migránsválság, jelzáloghitelek kamatai), de parlamenten kívüli pártként nem adnak a szavára.

 

  1. Egyenesen a kamerába nézve ügyesen szólt ki kellő pillanatban a nézőkhöz, hogy ha a délen és keleten élő szlovákok, romák és ruszinok is jól akarnak élni, a Szövetségre érdemes szavazniuk, akinek fontos a régiók fejlesztése, beleértve a vasutat, illetve úthálózatot. Forró itt kellően pontos is volt.

 

 

  1. Ügyesen a műsorvezető ellen fordította a történelmi Magyarországgal való példázást is, amikor Orbán Viktor elszakított területek című megjegyzése került szóba. Forró azzal földelte le a láthatóan leginkább Dzurinda felé megengedő műsorvezetőt, hogy az akkori Magyarország nemzetiségileg színes ország volt, melytől a mostani Szlovákia is példát vehetne. Hiszen 15 százaléka Szlovákiának nem szlovák nemzetiségű. Itt véget is ért ez a téma.

 

Összefoglalva:

 

Forró otthonosabban mozgott ebben a megmérettetésben, mint legutóbb, biztosabb volt. Ennek a kampánynak van kampányfőnöke, és nyilván ki tudja értékelni, hogy min kell dolgozni a további szerepléseket illetően. 

 

Nem tisztünk ajánlásokat tenni, ami biztos, hogy szerepelni kell, konfrontálódni kell, hogy a választó lássa, hogy valóban van-e alkalmas képviselet. Egy ilyen vita gyakorlatilag modellezi a parlamenti vitában való szereplést. Mutassák meg a jelöltek, hogy milyen lenne a gyakorlatban az, amikor a magyarok hangját hallatjuk a parlamentben. 

 

Király Zsolt: Öt ellentmondás Gyimesi Györggyel kapcsolatban

 

Egy olyan politikus, aki tud reagálni új dolgokra, kapásból kezeli a támadást, észreveszi a politikai lehetőséget, sokat hoz a konyhára. 

 

Gyimesi György alkalmassági bizonyítványát talán pont az ellenfelei állították ki, amikor megfutamodtak előle az egyik tervezett tévévitában. Majd csordába verődve jöttek menteni a menthetőt a Körkép.sk kommentszekcióiban. Hatalmas potenciál van abban is, hogy a mérsékelt Forró és a határozott Gyimesi megosztja a főbb televíziós vitákat, ezzel is növelve a 18-as Szövetség lista parlamenti bejutási esélyeit. Gyimesinek eddig még mindig hozott a vitában való szereplés, és berúgta a ziccerek nagy részét.

 

Itt már nem elég megfelelni, letudni a vitát. A fociban a gólok, a választásokon a szavazatok számítanak. A Szövetségnek a bejutást garantáló 150-160 ezer szavazat! Talán egyszerűbb, mint a DAC-nak a Slovant legyőzni?!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.