Nyitókép: Facebook, Forró Krisztián

 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a parlamenti választások előtti semmitmondását folytatná a Szövetség az EP-választások előtti kampányban is. Vélhetően azért, mert úgy gondolja, ha nem mond semmit, azzal nem is ront el semmit. Azaz, ha a progresszív-liberális és a nemzeti-konzervatív is egy emberként van abban a tudatban, hogy adott esetben a Szövetség majd az ő érdekeit képviseli, akkor abból baj nem lehet. Maximalizálják a választási esélyeiket, és meglehet a bejutás. Szerintük.

 

Hogy közben azok a magyarok, akik ennél többre vágynak, egyértelmű magyar válaszok helyett világos üzeneteket kínáló szlovák oldalt választanak maguknak (jelenleg a választóképes magyar lakosság 40 százaléka tesz így és ez a szám növekszik), láthatóan nem elég erős szempont. Egyelőre.

 

A 2023. szeptember 30-án elért 4,38 százalék ugyanis bőven elég lehet arra, hogy 2024. júniusának elején Berényi József EP-listavezetőként kijusson Brüsszelbe. Az EP-képviselők havi fizetése személyi pótlékokkal, ilyen-olyan hozzájárulásokkal együtt valahol havi 25 ezer euró körül mozog. Mivel öt éves mandátumról van szó, ami alatt a fizetéseket valorizálják (az infláció értékének megfelelően emelik), egy-egy EP-képviselő 5 év alatt akár 1,5 millió eurót is hazavihet. Plusz jól járnak az asszisztenseik is, akikre havi szinten összesen mintegy 25 ezer eurót költhetnek (újabb 1,5 millió euró 5 év alatt és ez az összeg is valorizálódik).

 hirdetes_300x300  

Berényi a Körképnek: A Szövetség megnyerte az MKP–Most-Híd versenyfutást (Interjú)

 

Nem beszélve a nyugdíjról. Attól függően, ki hány ciklust tölt Brüsszelben és Strasbourgban, milyen hosszú a szolgálati ideje, nyugdíjas éveiben is szép summát kap. A legrégebb óta EP-képviselő Monika Beňová például – ha eléri a nyugdíjkorhatárt, – legkevesebb havi 4 751 euró uniós nyugdíjban részesül. Az MKP korábbi EP-képviselői, Bauer Edit például 1 772 eurót kap, Mészáros Alajos, Csáky Pál, Nagy József (utóbbi, majd csak ha nyugdíjba vonul) 1 392 eurót.

 

Ez a pénz épp elég indok arra, hogy a párt és annak érintettjei szépen, csendben, belső konfliktusok, nézeteltérések nélkül láthatatlanul kihúzzá a következő EP-választásokig előttünk álló 7 hónapot.

Berényi két tévedése – stratégiai lépéshátrány a Felvidéken

 

Ennek ára azonban, hogy ne mondjanak semmit. Ne politizáljanak, ne fogalmazzanak meg véleményt, semmilyen álláspontot, ne értékeljék ki még a választási eredményüket sem. Azzal ugyanis akarva-akaratlanul magukra haragítunk olyanokat, akik majd a december 9-i pati Közgyűlésen az új elnökségről, illetve EP-listáról is szavazni fognak.

 

Hogy miért fontos egyáltalán az Országos Elnökség egy parlamenten kívüli párt, mint a Szövetség esetén? Mert aki ebbe a testületbe bekerül, az nagy valószínűséggel befutó helyet kap a parlamenti listán. Na és?! Mondhatnánk. Hisz úgysem jutnak be. De még ha el is buknak (mint az utolsó 5 alkalommal mindig), láthatjuk, hogy így sem búslakodnak. Minden 3 százalék feletti eredmény jó. Mi több, nagyon jó, hiszen a mostani, 4,38 százalék is 3,4 millió eurót jelent az államkasszából a Szövetségnek.

Király Zsolt: Miért született ilyen eredmény?

 

Hogy mennyi is ez az összeg? Érzékeltetésként, négy éven keresztül havi 71 ezer euró csörgedezik be a pártkasszába minden egyes hónap elején. A jelenlegi, párton belüli erőviszonyok alapján ebből havi 35 ezer euró körüli összeg jár majd az MKP-nak, havi 18-18 ezer euró a Most-Híd és az Összefogás platformnak. Értik már, miért fontos az elnökségi pozíció? Mert aki pozícióban van, az dönt általában ezeknek a pénzeknek a felhasználásáról. Mi több, látva azt, hogy hány, magát politikusnak mondó személy civil szervezete kap szemmel jól látható támogatást innen es onnan, megéri a felvetést, hogy ez véletlene (több ilyen személy ül jelenleg is az elnökségben.)

 

Ha a Szövetség élni akar, akkor oldalt és stratégiai szövetségeseket kell választania

 

Igazi húzd meg, erezd meg helyzet. Ha bármilyen ideológia alapú üzenetet mondunk, azzal vagy az MKP, vagy a másik két liberális platform valamelyike nem ért majd egyet. Így szerintük a legjobb csendben lenni.

 

Kérdés, mire lesz ez elég akkor, amikor a választók világos, egyértelmű állásfoglalásokat követelnek a világot és hazájukat, szülőföldjük sorsát meghatározó kérdésekben.

Mert égető kérdések vannak. Nem is kevés. Például, hogyan viszonyul a Szövetség Robert Fico kormányához? Támogatják-e vagy sem a Fidesz stratégiai partnereként Orbán és Fico EU-s szintű szoros partneri viszonyát a migrációt és ukrajnai háborút illető kérdésekben? Hogy látja a párt a napokban kitört arab-izraeli háborút? Inkább a zsidók, vagy a palesztinok pártján áll? Ellenzéki, vagy nem ellenzéki álláspontot képvisel majd Szlovákiában a Szövetség? Hogy viszonyul a Progresszív Szlovákiához és hogy a Fico-kormányhoz?

Király Zsolt: A Gyimesi-jelenség nélkül a Szövetség történelmi vereséget szenvedett volna és csődbe megy

 

Aktuállis kérdések egész sora tehető fel, melyek a magyar pártra szavazó 130 ezer felvidéki magyart vélhetően érdeklik.

 

De a Szövetség mégsem mond számukra semmit. Egészen addig, amíg le nem süllyed 3 százalék alá, vagy ismét el nem bukja az EP-választásokat.

 

Szóra bírtuk a Szövetséget: Forró Krisztián fontosnak tartja Orbán és Fico együttműködését

Addig marad a jelenlegi patthelyzet. Ne lepődjünk meg tehát azon, ha nem érkezik érdemi válasz a megosztó kérdésekben. A Szövetség ugyanis egyszerre akar liberális és konzervatív is lenni. Egyszerre akarja támogatni és elutasítani az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat, egyszerre akarja megtartani a migránsokban lehetőséget látó progresszíveket és a miattuk aggódó nemzetieket.

 

Csakhogy ez így nem fog menni. Ezen múlott a parlamenti bejutás, ezért növekszik a szlovák pártokra szavazó magyarok aránya.

 

Addig is, jó választást majd az EP-listára. „Mert aki magyar, az magyarra szavaz”. Akkor is, ha azt sem tudja, mire.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.