Nyitókép: Klőr Levente (archív)

 

A kormány döntése értelmében az alapiskolák felső tagozatain, valamint a közép- és főiskolákon ismét távoktatás zajlik a koronavírus-járvány miatt.

 

A távoktatás minőségéről, kihívásáról, a gyakorló tanáról tapasztalatairól, illetve visszatekintésként az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapjról faggattuk Vajda Angelikát, a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola igazgatónőjét és Klőr Leventét, a szakközépiskola tanárát, az iskolában működő Rákóczi Szövetség helyi szervezetének vezetőjét.

 

 hirdetes_300x300  

 

A távoktatást előíró rendelet elég későn született meg. Önök hogyan vágtak bele?

 

Klőr Levente (KL): A tavasszal szerzett tapasztalatok a tanárokat és diákokat is segítették. A rendelet vasárnap készült el, az iskola keddtől már online oktatott a Microsoft Teams program segítségével. A tanárok az osztályterembe lépve egy laptopon keresztül találkoztak a diákokkal és tartották az online órákat. Nem egyszerű feladat, sok előkészületet követel.

 

 

Ilyen időszakban milyen órarend szerint zajlik az online oktatás?

 

A megszokott órarend szerint folyik az online oktatás és a diákok is minden reggel otthonukból kapcsolódnak be ebbe a folyamatba. Online szülői értekezletet is tartanak az osztályfőnökök, hogy a szülőkkel való kapcsolattartás is élő legyen. Mindennek elllenére bízunk abban, hogy mihamarabb visszatérnek a diákjaink az iskolapadba és újra folytatódhat a hagyományos oktatás.

 

 

Mint az önök részéről is elhangzott, a távoktatás sok előkészületet követe. A technikai előkészületeket leszámítva miben nyilvánul meg mindez?

 

Vajda Angelika (VA): Az anyagot elő kell készíteni olyan formában, amit a diáknak elektronikus formában el lehet küldeni. Az órák előkészítése is sokkal időigényesebb. Atraktívabbá kell tenni a tananyagot, hogy a monitoron keresztül is lekösse a diákot: gondolok itt prezentációkra, kisfilmekre, videókra.

 

 

Igazgatóként mit gondol, ez a fajta oktatás mennyivel terhelőbb a hagyományostól a tanár számára?

 

VA: Kamerán keresztül nem igazán jön megbízható visszajelzés a diáktól, ezért több erőfeszítést igényel a tananyag megértetése, elmagyarázása. Hiányzik a személyes kontaktus tanár és diák között, mert sokszor elég egy mozdulat vagy szemkontaktus, s a tanár tudja, hogy a diák érti-e, tudja-e, figyel-e.

 

Nézzük most ezt a kérdést a diákok szemével. Nekik mennyivel megterhelőbb? Mi a tapasztalat, hogy bírják a diákok?

 

VA: Hiányzik a közösség, a diáktársak, a tanárok, a személyes kapcsolat. Sokkal nehezebb megérteni az új tananyagot, mert otthon a gép előtt ülve több egyéb inger is éri a diákot, nehezebb koncentrálni. Diákjaink visszavágynak az iskolába.

 

 

Szeptemberben volt lehetőségük felmérni a diákok tudásszintjét. Mit gondol, romlott a távoktatásnak „köszönhetően“?

 

VA: Talán annyiban romlott, hogy lehetetlenség volt teljes egészében az előírt tananyagot követni. Van, amire nem jutott idő. Reményeink szerint, amint visszaáll az oktatás, pótolni tudjuk ezeket a tananyagrészeket is. De egyébként igyekeznek nagyon, tanárok és diákok is. Mindent megtesznek, hogy sikeres legyen az online oktatás.

 

 

Levente, ön szerint miért fontos, hogy megemlékezzünk az  1956-os Forradalom és Szabadságharcról?

 

Magyar tanítási nyelvű Szakközépiskola vagyunk Felvidéken. Iskolánk már több, mint 60 éve ápolja a magyar nyelvet, kultúrát, történelmet és hagyományokat. Fontosnak tartjuk diákjainknak továbbadni magyar értékeinket, erősíteni bennük nemzetl öntudatukat.

 

Ezért fontos évről évre a megemlékezés: október 6-án az aradi vértanúkról emlékeztünk meg koszorúzással, október 23-án tiszteletünket tettük a forradalmi emlékműnél, iskolánk diákjainak rendhagyó megemlékezés volt online. Minden év március 15-én koszorúzással egybekötött ünnepséget szervezünk és a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjában egy határon túli magyar iskolával együtt tesszük ezt. Június 4-én a Nemzeti összetartozás napján a diákutaztatási program keretében iskolánk diákjai látogatnak el egy határon túli középiskola meghívására a Kárpát-medence egyik településére.

 

Adja Isten, hogy diákjaink mindezeket a magyar értékeket továbbadják majd szülőként gyermekeiknek, hogy így mi magyarok ne fogyatkozzunk a jövőben és a felvidéki magyar iskolák megmaradjanak.

 

Pénteken volt október 23-a. Önök minden évben megemlékeznek. Idén milyen módon sikerült ezt a hagyományt folytatni?

 

Mint minden évben, idén is iskolánk diákjaival, az iskolában működő Rákóczi Szövetség helyi szervezete keretein belül, a helyzetre való tekintettel hagyományos módon emlékeztünk az 1956-os forradalom hőseire és tiszteletünket tettük a dunaszerdahelyi 1956-os emlékműnél.

 

Minden év október 22-én diákjainkkal részt veszünk Budapesten a Gloria Victis megemlékezésen a Műszaki Tudományegyetemen, majd az ezt követő fáklyás felvonuláson a Bem térig. Idén a járvány miatt online kapcsolódunk be Dunaszerdahelyről. Diákokkal egy 1956-os zászlót, Dunaszerdahely és Rákóczi Szövetség felirattal feszítettünk ki és a budapesti megemlékezésen mi is ott voltunk az 56 Kárpát-medencei város között akiket bekapcsoltak a megemlékezésbe.

 

Iskolánk diákjai online tanítás keretében rendhagyó órán követhették élőben a megemlékezést. Nagy élmény volt mindannyiunk számára, hiszen újra érezhettük a nemzeti összetartozás erejét.

 

Köszönöm szépen a beszélgetést. Kitartást, sikeres tanévet, s minden jót kívánunk Önöknek.

 

Mi is nagyon szépen köszönjük. Jó egészséget és kitartást kívánunk a Körkép.sk Tisztelt Olvasóinak.

 

Laky Erzsébet

Fotó: Klőr Levente

 

Pedagógus-nap online. Egy tanár gondolatai koronavírus járvány ideján

Távoktatás a tanárok szemével: Pandémia alatti tanítás a pedagógusok szemével – Eredmények, tapasztalatok (I.)

Online oktatás tapasztalatok a tanárok szemével (II.)

Egy erdélyi fiatalember húsvétja a Csallóközben

Egy kislány jövőjéért szólhat a zene Alistál községben

Rendezvénysorozat a drog jegyében

Rendezvénysorozat a drog jegyében

Élménydús nyelvtanulás Máltán

 

 

„Egy igazi közösség vagyunk, s ha kell, tudunk segítő kezet nyújtani”. Varázslat egy dunaszerdahelyi középiskolában

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!