Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Serhii Nuzhnenko

 

  • Hetedik napja folyik Ukrajna orosz megszállása. A háború miatt eddig legalább 660 ezer ukrán állampolgár menekült külföldre. Szlovákia eddig több mint 53 ezer menekültet fogadott be, Magyarországra több mint százezren érkeztek.
  • Az orosz offenzíva lelassulása és a szankciók keményebbé válása miatt tegnaptól mindenki arra számít, hogy az orosz haderő sokkal keményebben fogja támadni az ukrán védelmet. Jelenleg a legnagyobb városokért folyik a küzdelem. Több várost az éjszaka rakétatámadás ért.
  • Mariupolban (Azovi-tenger parján délkeleten) nincs áram, a várost teljesen körbezárták. Harkovban orosz ejtőernyősök landoltak a házak tetején, véres utcai harcok bontakoztak ki. Kijevben kedd este rakétatámadás ért egy tévétornyot, öten meghaltak. Herszov városát bevették az éjjel az oroszok, a polgármester a közösségi hálón jelezte, hogy „a város orosz megszállása folyamatban van”.
  • Ukrajna délkeleti tengerpartját gyakorlatilag Krímtől a szakadár régiókig az oroszok ellenőrzik.
  • Szerdán elvileg folytatódnak az ukrán-orosz béketárgyalások a második fordulóval.
  • Továbbra is megállíthatatlanul, de nagyon lassan közelít Kijevhez az oroszok 65 kilométer hosszú menetoszlopa. Az ukrán információk szerint Fehéroroszország belépett Oroszország oldalán a háborúba, de Lukasenka elnök ezt tagadta.
  • Az orosz szankciók egyre jobban fájnak Moszkvának, Putyin rendeletet írt alá, hogy az orosz állampolgárok 10 ezer dollárnál nagyobb összeggel nem hagyhatják el az országot. A moszkvai tőzsdét ma sem merték kinyitni.
  • A NATO egyre határozottabban és gyakrabban mondja ki, hogy nem kíván beavatkozni a konfliktusba.

 

Az előző nap eseményeiről percről-percre ebben a cikkben számoltunk be. 

 

21:51 – Az ENSZ adatai szerint már több mint 870 ezren menekültek el Ukrajnából A menekültek mintegy fele Lengyelországban keresett menedéket – Magyarországra csaknem 120 ezren érkeztek.

 

Az ENSZ adatai szerint már több mint 870 ezren menekültek el Ukrajnából

 hirdetes_300x300  

 

21:27 – Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése szerdán elsöprő többséggel elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót, és azt követeli Moszkvától, hogy hagyjon fel az ellenségeskedéssel, valamint vonja ki katonai erőit Ukrajna területéről. A határozat, amelyet a közgyűlés 193 tagjából 141-en támogattak, egy rendkívüli ülést zárt le, amelyet ENSZ Biztonsági Tanácsa csak a legritkább esetekben hív össze

 

Elsöprő többséggel ítélte el az ENSZ az Ukrajna elleni orosz inváziót

 

20:59 – Már hadrendbe állították azokat a harci drónokat, amelyeket most kapott Ukrajna külföldi segítség formájában – közölte Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

 

Ukrán Védelmi Minisztérium: Új harci drónokat kapott a hadsereg

 

20:35 – Az orosz vezérkar szerdai közlése szerint ezidáig 498 orosz katona vesztette életét a múlt hét csütörtökön kezdődött ukrajnai invázió óta. Ez az első alkalom, hogy Moszkva hivatalosan konkrét számokkal nyilatkozik saját veszteségeiről.

 

Hivatalos orosz veszteségek: Eddig 498 katona esett el, további 1597 pedig megsebesült Ukrajnában

 

19:48 – A Profi Labdarúgók Nemzetközi Szakszervezete (FIFPRO) twitteres üzenetben jelentette be, hogy két ukrán futballista is elesett a támadó orosz csapatok elleni küzdelemben.

 

Két ukrán labdarúgó is elesett az orosz támadók elleni küzdelemben

 

17:45 – Jaroslav Naď védelmi miniszter közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy rendszeres találkozókon vesz részt Zuzana Čaputová államfővel, aki egyben a fegyveres erők vezetője is. Mai találkozójukon az orosz-ukrán háború valamint az ezzel összefüggő menekültáradat volt a központi téma.

 

„Biztosítottam az elnökasszonyt, hogy a Védelmi Minisztérium mindenkor mindent megtesz a Szlovák Köztársaság területének és polgárainak biztonsága és védelme érdekében”

 

fogalmazott a miniszter.

 

17:28 – Szijjártó: az Ukrajnából menekülők és az illegális migránsok között nem lehet párhuzamot vonni (via MTI)

 

Mielőbb véget kell érnie az ukrajnai háborúnak, „békét akarunk a régiónkban, és azt akarjuk, hogy véget érjen az emberek szenvedése Ukrajnában” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben és visszautasította, hogy az Ukrajnából érkező menekültek és az illegális migránsok között bárki párhuzamot vonjon. A tárcavezető az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén felszólalva kijelentette: Magyarország minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy visszatérjen a béke Ukrajnába és Kelet-Közép-Európába.

 

Úgy fogalmazott, egy olyan országot képvisel, amely hatalmas biztonsági kockázatokkal nézett szembe az elmúlt napokban. A magyarok nem akarják ezt a háborút, „mi, magyarok békét akarunk, békét minél előbb” – közölte. Hozzátette: „ukrán barátaink mellett állunk”, támogatjuk Ukrajna területi integritását és szuverenitását. Közölte: „kifejezzük teljes szolidaritásunkat a szomszédunk felé”, és bízunk a béketárgyalások sikerében. Emlékeztetett: szomszédos országként Magyarország is ajánlkozott a tárgyalások helyszíneként.

 

17:10 – Kibervédelmi intézet: egyre több a hamis adományozási mozgalom (via MTI)

 

Egyre több az Ukrajnát névleg támogató, hamis, valójában kiberbűnözők által szervezett adományozási mozgalom – hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NSZ NKI) szerdán a honlapján. A közlemény szerint mostanáig több mint 37 millió dollár értékű kriptovalutát sikerült összegyűjteni a háború sújtotta Ukrajna megsegítésére, azonban ennek hatására a kiberbűnözők is akcióba lendültek.

 

16:48 – Az EU felfüggesztette a Russia Today és a Szputnyik uniós műsorszolgáltatását (via MTI)

 

Az Európai Unió Tanácsa az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra válaszul ideiglenesen felfüggesztette a Szputnyik és az Russia Today (RT) orosz állami tulajdonú médiavállalatok műsorszórási tevékenységét az Európai Unióban – közölte az uniós tanács szerdán.

 

Leszögezték: a korlátozó intézkedések „mindaddig érvényben maradnak, amíg az Ukrajna elleni orosz agresszió véget nem ér”, és amíg „Oroszország meg nem szünteti a nevezett csatornákon keresztül az EU és tagállamai ellen folytatott dezinformációs és manipulációs tevékenységeit”.

 

16:20 – Német védelmi miniszter Romániában: Putyint meglepte a NATO és az EU egysége (via MTI)

 

A NATO és Európai Unió bebizonyította egységét és eltökéltségét, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig nem számolt ezzel, amikor elkezdte valóra váltani nagyhatalmi fantáziáit – jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter szerdán a kelet-romániai Kogalniceanu légi támaszponton, ahol román kollégája, Vasile Dincu társaságában felkereste a NATO-parancsnokság alatt szolgáló német katonákat.

 

„Putyin brutálisan megtámadta Ukrajnát, elfogadva, hogy a háború miatt lesznek szenvedő, erőszaknak kitett, menekülő, otthonaikat elhagyni kényszerülő emberek” – idézte a német minisztert az Agerpres hírügynökség

 

16:12 – Szijjártó Péter: „Magyarul, a Magyarországra történő belépéstől kezdve az Ukrajnába történő belépésig Kárpátalja területére történő megérkezéséig az ilyen szállítmány megsemmisítendő célpont. És a magyar embereket, éljenek a határ bármely oldalán, meg kell védeni ilyen lehetséges katonai akcióktól.”

 

Szijjártó Péter: Na pont ezért NEM

 

15.33 – Lavrov: A harmadik világháború atomháború lenne és pusztító

 

Lavrov: A harmadik világháború atomháború lenne és pusztító

 

14.27 – Szerda este tartják az ukrán-orosz tárgyalások második fordulóját, a delegációk a korábbi összetételben folytatják megbeszélésüket

 

Kreml: az orosz küldöttség kész folytatni a tárgyalásokat

14.01 – Ukrán elnöki tanácsadó: Herszon továbbra is ukrán kézen

 

Zelenszkij  ukrán elnök egyik tanácsadója tagadja, hogy Oroszország már elfoglalta Herszon városát – számolt be a Reuters.

 

Olekszij Aresztovics elmondta, az utcai harcok jelenleg is zajlanak a városban. „A város nem esett el, csapataink továbbra is védekeznek” – mondta Aresztovics.

 

13.40 – Az Ukrán Biatlon Szövetség is megerősítette, hogy a Harkov környékén dúló harcokban elesett Jevhen Malisev sílövő

 

 

13.16 – Zelenszkij: Oroszország el akarja törölni az ukránokat, az országunkat és a történelmünket

 

„Semmit sem tudnak a fővárosunkról, a történelmünkről. Arra viszont parancsot kaptak, hogy töröljék el a történelmünket, az országunkat és mindnyájunkat“

 

– konstatálta az ukrán elnök az oroszokkal kapcsolatban.

 

Zelenszkij: Oroszország el akarja törölni az ukránokat, az országunkat és a történelmünket

 

12.20 – Spanyolország is küld fegyvereket Ukrajnába

 

12.02 – Morawiecki uniós embargót sürget az orosz szénimportra

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő minél messzemenőbb uniós szankciókat szeretne „az orosz háborús gépezet megállítása érdekében”. Az újabb szankciócsomagnak szerinte az orosz kőolaj-, földgáz- és szénszállításokat kell érintenie. A lengyel kormányfő megismételte a keddi brüsszeli látogatása során már megfogalmazott igényét, hogy az Európai Bizottság (EB) hirdessen behozatali tilalmat az orosz szénre.

 

11:35 – Evakuálják a külföldi tanulókat Harkivből: 

 

 

10:33 – Elszabadult az olajár, 8 éve nem volt ilyen magasan az irányadó Brent olajtípus, amely 110 dollár fölé emelkedett. 

 

11:32 – Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az ukránok elvesztettek 58 repülőgépet (47-et a földön, 11-et a levegőben), 472 harckocsit és páncélos egységet, 65 rakéta sorozatvetőt, 206 löveget és aknavetőt, 336 speciális katonai járművet és 46 pilóta nélküli repülőgépet. Az adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni, mert mindkét fél érdekelt a másik veszteségeinek túlhangsúlyozása.

 

11:28 – Az ukrán védelmi minisztérium hivatalos közlése szernt 5840 orosz katona esett el a harcokban, valamint megsemmisült az oroszok 30 repülője, 31 helikoptere, 211 tankja, 862 páncélozott járműve, 85 lövege, 9 légvédelmi egysége, 60 üzemanyagszállítója. Az adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni, mert mindkét fél érdekelt a másik veszteségeinek túlhangsúlyozása. Ugyanakkor a legtöbb szakértő abban egyetért, hogy az oroszok veszteségei meghaladják a várakozásokat. 

 

11:12 – A Reuters közlése szerint Oroszország visszavonta azt a követelését, hogy Törökország engedje át a Boszporuszon négy hadihajóját a Fekete-tengerre. Törökország kedden jelentette be, hogy lezárja minden hadihajó előtt a Boszporusz és Dardanellák szorosokat. 

 

9:46 – Egy friss felmérés szerint a finn lakosság többsége támogatja az ország NATO-csatlakozását. Eddig Finnország a semlegesség egyik iskolapéldája volt. Ez az orosz invázióval sokak szerint megváltozhat. Finnországnak ugyan van közös határa Oroszországgal, de NATO-tagsága nem lenne olyan fájó, mint Ukrajnáé, mert Finnország irányából nem lehetne olyan veszélyes offenzívát indítani orosz belterületek ellen, mint Ukrajna irányából. 

 

9:43 – Megerősítették, hogy Herszon orosz kézre került. A 300 ezer lakosú város a Krímtől nyugatra található, és stratégiai fontosságú Odessza elfoglalásához. 

 

8:56 – Rakétacsapás érte a Harkivi Nemzetközi Egyetem épületét

 

 

8:15 – Az Egyesült Államok olyan intézkedéscsomagon dolgozik, ami megakadályozza, hogy a kriptovaluták lehetővé tegyék a szankciók megkerülését Oroszország számára. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő szerint a venezuelai és az iráni tapasztalatok indokolnák a lépést (mindkét említett ország ellen amerikai és nemzetközi szankciók vannak érvényben. (AP)

 

8:12 – Az Egyesült Államok is lezárta légterét minden orosz, orosz tulajdonban vagy bérletben lévő repülőgép előtt. 

 

08:11 – Az ukrán hatóságok szerint a háborúnak eddig 350 civil áldozata van. 

 

07:59 – Herszon utcáit orosz tankok és katonák lepték el: 

 

 

07:49 – Így néz ki Harkov az éjszakai támadások után: 

 

 

 

Körkép.sk, ukrinform, reuters, bbc, cnbc, ap, intellinews, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!