Nyitókép forrása: archív

 

A belga vizsgálóbíróság hétfőn meghatározatlan időre elhalasztotta annak eldöntését, hogy a szlovák állampolgárságú, néhai Jozef Chovanec megölése ügyét büntetőbíróság elé engedi-e.

 

A halasztást annak a rendőrnőnek az ügyvédje jelentette be, aki karlendítéssel gúnyolta az éppen öt ember által ágyra szorított Chovanecet.

 

Az ügy kapcsán a belga ügyészség már 31 személy ellen szüntette meg a büntetőeljárást, azt állítva, hogy a brüsszeli reptér biztonsági őrei, majd a kiérkező mentősök nem felelősek Chovanec haláláért. Szlovákia, amely a perben „civil félként” kapott szerepet, azonban szorgalmazta, hogy az eset kerüljön a büntetőbíróság elég. A kérvényről most kellett volna határoznia a vizsgálóbíróságnak.

 

 hirdetes_300x300  

Jozef Chovanec 2018. február 27-én halt meg azután, hogy a Charleroi reptéren őrizetbe vették agresszív viselkedés miatt.

 

2020-ban napvilágra került felvételek tanúsága szerint azonban Chovanec halálát a biztonsági őrök okozták, illetve az, hogy a mentősök lényegében fittyet hánytak a sérült Chovanec állapotára. A felvételen látszik, hogy a mentális gondokkal küzdő Chovanec a cellájában kárt tesz magában, majd a biztonsági őrök (öten) lefogják és teljes testsúlyukkal szorítják le, közben pedig a szerencsétlen férfin viccelődnek (ennek a gúnyolódásnak volt a része az említett karlendítés). A kiérkező mentősök sem voltak éppen emberségesek, láthatóan nem érdekelte őket a sérült állapota. A nyugtatóinjekció beadása után Chovanec szíve leállt, újraélesztették, de agyi ödémát kapott, és három nappal később életét vesztette.

 

A hivatalos verzió szerint a saját maga által okozott fejsérülések miatt állt be nála az agyi ödéma, és ez volt a halál oka. Ugyanakkor az első szívleállást a beadott nyugtatóinjekció váltotta ki. A belga hatóságok igen látványosan igyekeztek szőnyeg alá söpörni az ügyet, ami számos kérdést vetetett fel. Az ügy Szlovákiában a Kuciak-gyilkosság miatt nem kapott nagy figyelmet, 2020-ban a Matovič, majd később a Heger-kormány elkerült minden konfrontációt a nyugati partnerekkel. A Matovič-kormány Ivan Korčok akkori külügyminisztert és Mária Kolíková akkori igazságügyi minisztert (mindketten SaS-esek voltak) bízta meg a Chovanec-ügyben Szlovákia képviseletével.

 

További részletek alábbi cikkeinkben:

 

Chovanec-ügy: A belga hatóságok önkezűséget állapítottak meg, de a szívmegállást mégis más okozta

 

Kolíková szerint Chovanec halálának okait lehetetlen egyértelműen meghatározni

 

Chovanec-ügy: A belga szövetségi rendőrség második embere szimbolikus büntetéssel megúszta a fegyelmi eljárást

 

A kormány Kolíkovát és Korčokot bízta meg a Chovanec-ügy előmozdításával

Megcsapott minket a nyugati arrogancia kijózanító szele

 

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Chovanec-ügy

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!