Géza
 • HUF: 359.63
 • USD: 1.22
 • 4 °C
 • 17 °C
Belföld

Klus szerint amíg Magyarország nem változtat az állampolgársági törvényén, a felvidéki magyarok nem lehetnek kettős állampolgárok

A szlovák külügy szerint problémás a magyar kettős állampolgárság lehetősége, mert nem „standard európai elveken“ alapul

Nyitókép: noviny.sk

 

A szlovák külügy szerint problémás a magyar kettős állampolgárság lehetősége, mivel nem „standard európai elveken“ alapul.

 

Egy diplomatához képest ismét szokatlanul nyíltan és kendőzetlenül nyilatkozott Martin Klus. A szlovák külügy második embere a Magyarország nélküli mini-Schengen után ezúttal a kettős állampolgársággal kapcsolatban fejtette ki önmaga, a szlovák külügy, és a jobboldali liberális kormánypárt, az SaS véleményét.

 

Mini-Schengen után itt az újabb Klus-kiszólás

 

A gond az, hogy míg a mini-Schengen ügyében végül visszavonulót kellett fújnia, és saját minisztere is kritikával illette, a magyarokkal kapcsolatos kettős állampolgárság ügyében már véleményazonosság van. Annál is inkább, mert a Körkép.sk információi szerint épp Ivan Korčok kifejezett nyomására került a szlovák kormányprogramba a javaslat, mely csak a más országban élő szlovák állampolgárok számára tenné lehetővé a kettős állampolgárság lehetőségét. A felvidéki magyarok többségére így nem vonatkozna. A témáról itt írtunk bővebben.

 

Kinek jelenthet megoldást a Matovič-kormány új állampolgárság törvénye?

 

Martin Klus a napokban a közösségi médiában közzétett bejegyzésében egészen pontosan így fogalmaz:

 

„Rendkívül fontosnak tartom e témában a „standard európai elvek“ hangsúlyozását, melyet nem minden ország tart be. Ilyen esetben nagyon határozottnak kell lennünk, és amíg ez a furcsa gyakorlat egyes országok részéről, hogy az állampolgárságot mondhatni osztogatják nem fejeződik be, addig az ő állampolgáraikra a változtatás nem fog vonatkozni.“

 

Eddig Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár Fb-posztjának szó szerinti fordítása.

 

 

Hogy Klus mennyire téved, arra holnapi cikkünkben Tarics Péter mutat rá, nemzetközi összehasonlításban is körüljárva a kettős állampolgárság kérdését!

 

Szlovák félelem

 

Ebből világosan kiderül, hogy mi a szlovák probléma lényege. A félelem. A gondot ugyanis a magyar állampolgárság tömeges megítélésében látják, és amíg ez nem fog megváltozni, Klus kerek-perec kijelentette, hogy a felvidéki magyarok ne is számítsanak arra, hogy szlovák-magyar kettős állampolgárok lehetnek.

 

Sulík-Szijjártó találkozó, 2020. május 11. Komárom (Felvidék) Fotó: Komjáthy Lóránt/Körkép.sk

 

Az SaS a négypárti szlovák kormánykoalíció harmadik legerősebb szubjektuma. Igor Matovič kormányfő pártja, az OĽaNO a témában megengedőbb álláspontot képvisel, amit azonban egyelőre csak magyar nemzetiségű parlamenti képviselőin keresztül hangoztat. Mindez Cseh Péter Körképnek adott nyilatkozatából is kiderül.

 

Cseh Péter (OĽaNO): Az MKP sajnos nem élt az együttműködési ajánlatunkkal. De számíthat ránk minden magyar (Interjú)

 

A kormányt az OĽaNO, a külügyet viszont az SaS vezeti, így a kormányprogram is az SaS akaratát tükrözi. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszternek, valamint Orbán Viktor kormányfőnek fel van adva a lecke.

 

Ami biztos, hogy június közepén Csehországban a V4-csúcson találkozik személyesen a két kormányfő. Egy ilyen kérdés, már csak a gazdasági téren történelmi csúcson levő szlovák-magyar kapcsolatok miatt is bilaterális találkozót igényel. Szijjártó Péter a Körképnek ezzel kapcsolatban a minap Komáromban úgy nyilatkozott, hogy az előkészítés alatt álló Orbán-Matovič találkozóra a közeljövőben sor kerül. Ennek egyik fő témája lehet a kettős állampolgárság kérdése.

 

A végére egy személyes kérés: Kérem, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló anyagot készíthessünk nektek!

 

Szijjártó Péter a Körképnek: Stratégiai partnerként tekintünk Szlovákiára

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

egyolvaso
2020. máj. 23. 20:00

Majd a OLANOs ,,hiteles,, magyat kepviselet megoldja.Ja nem.

Borbély József
2020. máj. 23. 22:59

Na! Itt van hát ez a Klus névre hallgató tót fehérjehulladék. Mit is üzent lényegében? Nem többet,nem kevesebbet,mint anno Matko üzent Orbán Viktornak egy táblán-neberte nám našich maďarov,mikor a magyar miniszterelnök a korábbi szlovák partnerénél Radičovánál járt Pozsonyban. Vagyis mindenki értse meg,a felvidéki magyarság a mi,vagyis a tótok tulajdona,ahogy minden,amit a 100 év során elraboltunk tőlük- most már emberanyagban is. Értitek,kedves magyar véreim? Ennek a gané,rablógyilkos országnak-ahol,aminek másodrangú állampolgárai vagyunk, a tulajdonát képezzük és senki -még anyaországunk se,ne merészeljen a mi tujdonunkhoz nyúlni. Na erre szoktam mondani-mint magyar,kettős állampolgár,ANYÁD! De mit mond erre a közösség-ha egyáltalán lehet még magyar közösségről beszélni? Nyilván semmit,vagy - mit akar már megint ez a Zorbán? Na és ,,pártjaink,,? Detto ugyanazt!

Borbély József
2020. máj. 23. 23:06

Még egy megjegyzés a végére! Ha rajtam állna,mindenki felvenné a magyar állampolgárságot és akkor a közösség mondaná ki ,,az anyád,,! Ilyen egyszerű lenne,ahogy azt én és talán kb.4000 felvidéki magyar megtette. Emlékeztek mit is üzent Berényi anno 2010-ben? ,,Minden magyar kutyakötelessége felvenni a magyar állampolgárságot!,,

  Fehér István
  2020. máj. 23. 23:25

  És melyik is vállalta fel nyilvánosan, hogy felvette?

Fehér István
2020. máj. 23. 23:23

Na, és már meg is jöttünk. Eddig tartott a remény - mármint annak, aki naivan bármiben is REMÉNYKEDETT az új kormánnyal kapcsolatban! Nesze neked szlovák pártokra leadott magyar szavazatok! József igazat szólt. Köszönjük az elmúlt 30 év megélhetési "magyar" politikusaink! Nesze neked évforduló - VESSZEN TRIANON!

Borbély József
2020. máj. 24. 09:25

Pista barátom,Te és páran nyilvánosan felvállaltátok, valószínű abban reménykedve,hogy követők 10 000-ei fognak benneteket követni,hiszen Berényi is erre bíztatott. Nem vagyok vátesz,de már akkor is ,10 évvel ezelőtt halott volt a közösség,én ezt akkor is jól,pontosan tudtam. Azt is tudtam,hogy a ti áldozatvállalásotok nem fog semmilyen reakciót kiváltani.Magatokra hagyott benneteket mindenki. A legfőbb bűnös - mint mindig,a politikai és értelmiségi ,,krém,, volt,amely ahelyett hogy HELYZET lévén beállt volna ebbe a lehetőségbe (amiből a 30 èv alatt bőven akadt) behúzta fülét,farkát és lapított. Én ezt tudtam és ezért nem jelentettem fel magamat,mert hazámnak Magyarországnak szüksége volt a szavazatomra,mely része volt a Fidesz 2/3-ának.A mocskos tótokkal szemben az eszünket is kell néha használni.

Posvancz Márta
2020. máj. 24. 10:48

Igazat adok a /vates-fao/ Borbély Józsefnek! Mert,bizony a tót ember nem tud megváltozni,a magyar embereknek meg magyar képviselőkre kellett volna szavazni,de az ide-oda,egyikből a másikba ugrálókat mellőzni kellett volna,azok okozták a magyar pártok vesztét! Szlovák párt meg mindenképpen "bent" van,......és olyan mindegy,hogy melyik, de talán mégsem ! Most láthatjuk, hogy a hamis ígéretek .................. érnek! De, sz.r ember,politikus, aki még ígérni sem tud, ugye?,... kedves Felvidék 10.01% !!!!!!

  Nagy Rózsa Ildiko
  2020. máj. 24. 16:08

  Egyetèrtek az összes előttem szólóval.Azok akik szlovàk pàrtra szavaztak magyar lètükre vagy nagyon naivak,vagynagyon aljasak.Lehet vàlasztani ki melyik

   Ölvedi Balázs
   2020. máj. 26. 17:02

   Amíg "tótozganak"ne is reménykedjenek.Ez a stílus taszító , undorító és sértő nem csak a jó érzésű szlovákok de a magyarok számára is.Aki így beszél és gondolkodik az ne mondjon olyat, hogy a másik nemzet tagjai nem tudnak megváltozni.Pont azt bizonyítja ,hogy ő maga képtelen arra. Általánosít , amit persze kikérne magának, ha általában a magyarokat illetnék sértő jelzőkkel.Ezt a stílust semmi nem indokolja és menti.Szégyellje magát mindenki aki ilyen stílusban beszél egy másik nemzetről. Ha ezt teszik akkor pont olyan hitvány emberek, mint akik bennünket illetnek aljas és bántó jelzőkkel a szlovákok közül.

Csemez László
2020. máj. 24. 10:58

Ez a morcos pofályú nacionalista,soviniszta balfasz,már újból elhintette a gyűlöletet.Pravý slovák! Már megtanulta a megmondást,de még nem diplomatikus a bunkó.Különben is: nagyon sok a liberális magyargyalázó. lásd az Aktuality portált !

Gerembes Karcsi
2020. máj. 24. 14:33

Én csak ara vagyok kivancsi hogy ha németekel vagy osztrakokal vagy ép a francia népel lenének ilyen probléma hogyan oldanak meg! De ha szlovakiában élo magyarlakta teruleteket vissza kapcsolnák a buta szöröstalpu totnak megszune minden gondja velunk, igy lenne a helyes minden oszagban igy kéne eljárni hisz ezer évig vissza kimutathato mindenhol a magyarok jelenléte

Ölvedi Balázs
2020. máj. 25. 16:23

Tessenek mondani, aki nem vette fel vagy nem akarja felvenni sem nyíltan sem suttyomban a magyar állampolgárságot az még lehet attól magyar Szlovákiában? Netán még JÓ magyar is vagy az már kizáró ok?

  Berlin
  2020. máj. 26. 19:07

  Kedves Balázs! Kérdése álnaiv. Nem akar maga jó magyar lenni, csak jó szlovák állampolgár. Ehhez természetesen minden joga megvan, de szükségtelen alakoskodni. Megtalálta a "hazáját", örvendezzen neki! Ami pedig a tót népnevet illeti, ezer évig hívtuk őket így, sőt, ők magukat is így nevezték. Aztán kitalálták, hogy nem elég elegáns, meg nem kellően szláv... Összevetésül: minket, magyarokat az oroszok vengernek, a németek ungarischnak, az angolok meg hungariannak neveznek, oszt' mégsem verjük a tamtamot. Tessék elviselni, a magát szlováknak nevező nép a történelmi magyar nyelvben tót, amiben semmi sértő nincsen. Olyannyira nincs, hogy mind a mai magyar, mind a mai szlovákiai társadalomban a tíz leggyakoribb vezetéknév egyike. Ha sértő lett volna valaha is, többségük már nevet váltott volna rég!

   Sándor Tamás
   2020. máj. 26. 22:37

   Jó magyar az miért nem lehet jó szlovák állampolgár? Vagy fordítva.Ha jó szlovák vagy inkább lojális szlovák állampolgár akkor az már jó magyar nem lehet??Engedtessék meg, hogy ezt mindenki maga dönhesse el. A jó "magyar " párt listáján csakúgy hemzsegett a sok ová meg a nyakatekert nevű aki még a nevét sem meri magyarul használni pedig törvény adta joga Szlovákiában. Magyar állampolgárság nélkül is magyarnak vallom magam.Minden gyerekrm magyar iskolába járt.Nem kellett, hogy sz anyaország fizessen érte. Magyarul használjuk s nevünket.Nem okozott nehézséget a szlovák nyel senkinek a családban. Soha senki nem zaklatott a magyarságom miatt. Vannak szlovák és magysr barátaim.Nem nemzetiségi alapon válogattuk ki egymást.

Patus János
2020. máj. 26. 22:54

Hogy én melyik államnak vagyok a polgára, és éppen melyik okmánnyal a zsebemben utazom, az csakis az én és az adott állam ügye, s egy ilyen sötét tekintetű nímand nem szólhat bele, mert egyáltalán nincs is köze hozzá.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket