Nyitókép: Körkép.sk

 

Kettős nemzetiség, kettős állampolgárság, himnuszügy, magyar- és szlovák kormányhoz fűződő viszony, Beneš-dekrétumok, etnikai vagy multietnikai párt kérdése, NAKA nyomozások, maffiakormányhoz, korrupcióhoz fűződő viszony.

 

Megnéztük, hogy áll ezekben a felvidéki magyarság számára fontos kérdésekben az MKP és a Most-Híd.

 

Félő ugyanis, hogy az MKP ismét alárendelt szerepbe kényszerül a  Most és az MKP fúziójával alakuló új vegyespártban. Ezáltal megismétlődhet a 2007-es pártszakadás előtti időszak, ami az egészséges magja által végül Bugár Béla leváltásához vezetett. A mostani vegyespárti visszatérők lényegében ugyanazok a személyek, akik anno távoztak az MKP-ból, kormánypozícióban, hatalmon hallani sem akartak az MKP-val való egyesülésről.

 hirdetes_300x300  

 

Egyetértesz az MKP megszüntetésével és hogy helyébe az átnevezett MKDSZ lépjen?

Betöltés ... Betöltés ...

 

A kocka a választási bukás után fordult, de a Most-Híd még mindig ragaszkodik vegyespárti jellegéhez.

 

Az MKP és a Most-Híd által vallott elvek, eszmék és értékrend között láthatóan szakadéknyi a különbség. Míg az MKP a megmaradást és a gyarapodást képviseli, addig a Most-Híd politikáját az asszimiláció és az önfeladás jellemzi.

 

Példa erre a kettős nemzetiség kérdése

 

A megalapozott aggályokat erősíti a kettős nemzetiség kérdése. A magyarok számára kockázatot jelentő kettős nemzetiség lehetősége a Most-Híd szorgalmazására került a népszámlálási íveke.

 

És bár a vita még a kétpárti egység megszületése előtt újult fel, az MKP nem tudta, de még csak meg sem próbálta, hogy rávegye partnerét, támogassa a kettős nemzetiség kivételét a népszámlálási ívekből.

 

Sólymos szerint a kettős nemzetiség megtartása „a józan ész győzelme a populizmus felett”

 

Mint ismert, az MKP az egy nemzetiség mellett állt ki, a Most-Híd a kettős nemzetiség mellett. Az MKP politikusai részéről azonban fel se merült, hogy a „zegység“ érdekében visszavonulásra szólítsa fel partnerét.  Ehelyett végül az MKP-nak és a felvidéki magyarságnak kellett visszavonulót fújnia, a Most-Híd átverte akaratát a magyarok érdekével szemben.

 

A Körkép.sk ezért összegyűjtötte a potenciális veszélyforrásokat, azon kérdésekben, melyeknél az MKP és a Most-Híd álláspontja szöges ellentétben áll egymással.

 

Király Zsolt: Ez a harc volt a végső?

 

Pellegrini és Fico petíciója az előrehozott választásokért

 

Az MKP elutasítja az előrehozott választások népszavazás általi kikényszerítését. Választóit, támogatóit is arra kéri, hogy ne írják alá az ezzel kapcsolatos petíciót. Az MKP szerint a társadalmi problémákat a választásokon bizalmat kapott jelenlegi kormánynak kell megoldania.

 

A NAKA nyomozóitól rettegő, súlyos korrupciós ügyekbe keveredett Most-Híd kommunikációja alapján a kormányváltásban (értsd, Fico, Pellegrini) visszatérésében érdekelt.

 

Az MKP és az Összefogás sem akarja vissza az előző kormányt. Arra kérik szimpatizánsaikat, ne írják alá a Hlas és a Smer petíciós íveit

 

Kettős nemzetiség és népszámlálás kérdése

 

Az MKP az egyetlen nemzetiség feltüntetését szorgalmazta, melynek érdekében politikusai, polgármesterei az ezzel kapcsolatos nyílt levelet is aláírták.

 

Ez a levél lényegében a Most-Híd kezdeményeze ellen szólt. A Ravasz Ábel – Bukovszky László tandem volt ugyanis az, akik az előző ciklusban még kormányon átültették a kettős nemzetiség bevezetését.

 

Elmaradt a politikai egység a Felvidéken. Mit jelent mindez? Lenyeli a bugári békát a megszűnő MKP? Körkép.sk kérdezz-felelek

 

Magyar kormányhoz fűződő viszony

 

A Most-Híd az elmúlt időszakban sorozatosan Orbán Viktor kormányát kritizálta. Szerintük a Fidesz beavatkozik a felvidéki magyarság sorsába. Solymos László több ellenzéki politikai tüntetéseken is részt vett, például az Index, ileltve a SZFE kapcsán. A Most-Híd elnöke erről közösségi oldalán is posztolt. De támogatták a Népszabadság megszűnése körüli aláírásgyűjtést is. Ravasz Ábel az elmúlt években a Momentum a kongresszusán is fellépet.

 

Ravasz Ábel a Momentum politikai rendezvényén. Kép: reprofoto

 

Az MKP ezzel ellentétben a Fidesz-KDNP stratégiai partnere.

 

Magyar himnusz ügye

 

A Most-Híd az előző választási ciklusban megszavazta a magyar himnusz betiltását, az MKP ellenben csatlakozott a civilek által ezzel kapcsolatban szervezett tüntetéshez és aláírásgyűjtésekhez.

 

Kettős állampolgárság

 

Az MKP továbbra is napirenden tartja a témát, mely legutóbb Forró Krisztián és Berényi József hivatalos tárgyalásán is felmerült Igor Matovič kormányfővel való hivatalos találkozón.

 

A Most-Híd számára kormányon  sem volt prioritás a kérdés. Az elmúlt négy évben végignézték, hogy ellenzéki szlovák politikusok tegyék terítékre a kérdést, ahelyett, hogy ők maguk rendezték volna azt a kormányprogramban.

 

Beneš-dekrétumok érvényessége

 

Solymos László pártelnök szerint a Beneš-dekrétumok a lezárt múltat jelentik. Csakhogy ez nem így van. A dekrétumokra hivatkozva ma is koboznak el földeket magyar emberektől, ami a Most-Híd kormányon töltött időszaka alatt is zajlott.

 

Az elmúlt négy évben Érsek Árpád miniszter felügyelte a Nemzeti Autópályaépítő Vállalatot és a Most-Híd kezében volt az igazságügyi minisztérium is, az állam mégis elkobozta a magyarok földjeit a Beneš-dekrétumokra hivatkozva.

 

A károsultak jogi úton, súlyos pénzkiadások által kénytelenek harcolni nemzetközi fórumokon is igazukért, ami ellen az MKP, legutóbb Berényi József által felemelte a hangját.

 

Mi lesz ebből?

 

Mint látható, a fenti néhány példa csak a magyar szempontból legfontosabb, emblematikus ügyek gyors összegzése, melyeknél a Most-Híd és az MKP két ellentétes oldalon áll.

 

Dian Csaba: Kánaán helyett a poklot jelentheti az MKP és a Most-Híd csókolózása

 

Mégis ez a két párt kíván új, vegyespártot (egy vegyes és egy magyar fúziójából csak vegyespárt jöhet létre) létrehozni, anélkül, hogy a fenti kérdésekre még előtte megnyugtató válasz szülessen. Ráadásul az MKP megszüntetése árán, ami bekerül majd a történelemkönyvekbe.

 

Mennyire lehet életképes egy ilyen hidas politikusokat átmenteni igyekvő politikai alakzat?  Mennyire fogadják majd  el a választók, hogy nem egy valódi, teljes egység, hanem kétpárti paktum születik?

 

Az MKP és a Most-Híd úgy döntött, az Összefogás nélkül hoz létre új pártot. Egyetértesz ezzel?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.