A hónap kommentára rovatunkban ezúttal Lukáš Fila írását közöljük. A cikk eredetileg a SME című napilapban jelent meg augusztus 15-én.

Ha legközelebb meglátják Robert Ficot, amint a fáklyák fényében a szlovák őskirály szobrát leplezi le, vagy amint maticás rendezvényen szónokol a helyi közösség életének értelméről, emlékezzenek meg „nemzeti“ politikájának valódi eredményeiről – szlovákok százairól, akik elvesztették szlovák állampolgárságukat, csak azért, mert megkapták egy másikét.

A legtöbbet a cseh nagykövet Lívia Klausová előtt dicsekedhet. A Smer törvényének köszönhetően eddig kétszázhatvan szlovák állampolgár útlevelét vettük el, akik Klausovához hasonlóan úgy döntöttek, hogy Csehországgal is összekötik az életüket. Megmutattuk nekik, bizonyám!

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Az állampolgársági  törvény jelenlegi formája, melyet Fico az első kormányzása végén vitt át, teljesen csődöt mondott. Először is, fogatlan. Ha Magyarország elismeri, hogy 2011 óta összesen ezerötszáz szlovák állampolgárnak adott kettős állampolgárságot, miközben a mi statisztikáinkban összesen 36 szerepel, tisztán látható, hogy az emberek nem hajlandók bejelenteni az új állampolgárságukat. És az államnak semmilyen módszere nincs arra, hogy leleplezze azokat, akik megszerezték. Budapestnek meg kellene őrülnie ahhoz, hogy kiadja az állampolgárok listáját, más legális módszer a megszerzésre pedig lényegében nem létezik.

Másodszor, a törvény teljesen másokra sújt le, mint akik ellen létrehozták. Az egész cirkusz Magyarország elleni megtorlásként jött létre. Miért van akkor a lista első három helyén Csehország, Németország, Nagy-Britannia, és az új magyar állampolgárok csak hat százalékát alkotják a megbüntetetteknek? Nem beszélve arról, hogy pechjük csak a becsületeseknek van, akik saját magukat jelentik fel.

Mi a hónap kommentára?

A hónap kommentára a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban. A sorozat eddigi részei: októbernovemberdecemberjanuár, februármárcius, április, májusjúnius, július.

Teljesen tévesnek bizonyult az érvelés, amellyel a Smer 2010-ben a gyorsított törvényi eljárást indokolta. Miszerint ezt a jogszabályt egy nap alatt kell a kormányon és a parlamenten is átnyomni, mert az országot „biztonsági kockázat fenyegeti azáltal, hogy állampolgáraik tömegesen idegen állampolgárságra tesznek szert“.

 hirdetes_300x300  

Az idegen állampolgárság iránti igény nem tömeges nálunk, és ha már valaki nagyon szeretné felvenni, úgysem jön rá senki. Miközben mindez világosan már a parlamenti szavazásnál is elhangzott.

Természetesen a jobboldal szégyene, hogy egy részük megszavazta a Smer javaslatát, majd hatalomra jutásuk alatt nem tudta megoldani az ebből született problémát. Egy szerencséjük van csak, hogy már mellékvágányon vannak. És már csak Fico felelőssége marad, hogy míg az ószlovákokat művileg létrehozza, a mostaniak teljesen feleslegesen eltűnnek.

Lukáš Fila, SME

Fordítás: Körkép.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!