Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Egy hét van hátra a választásokig. A hétköznapokat a Smer és az SNS rendkívüli ülése tematizálja, annak köszönhetően, hogy az ellenzék egy része bojkottálta az ülést, egy másik része meg nem tudta, hogyan mondjon nemet a 13. nyugdíjra úgy, hogy ne veszítsen szavazatokat. Ettől függetlenül a kampányfinisbe érve elmondhatjuk, hogy jelen helyzetben szlovákiai kormányváltásra nagyobb esélyünk van mint igazi magyar fordulatra.

 

A szlovák térfélen az elmúlt hét az Andrej Kiskát lejárató videófelvételekről és a Smer és az SNS méregdrága 800 millió eurós szociális csomagjairól szólt.

 

A Smer kétségbeesett próbálkozásai

 

 hirdetes_300x300  

A nagyszalóki telkek körüli botrány előhúzása ilyen közel a választásokhoz egyértelműen szándékos, sőt, abban is lehet valami, hogy a Smer áll a dolog mögött. De ha így van, akkor rendkívül rosszul mérték fel a célpontot. A moratórium előtt megjelent felmérések szerint ugyanis az OĽANO a legerősebb ellenzéki párt, nem a Kiska vezette Za ľudí.

 

A videók gyengíthetik Kiskát, de aligha taszítják 5 százalék alá. Helyette a PS-SPOLU van a veszélyzónában, amely vészesen közel került a pártkoalíciókra vonatkozó 7 százalékos bejutási küszöbhöz.

 

A Smer láthatóan azon igyekszik, hogy minél tovább húzza a parlamenti cirkuszt, amely a 800 millió eurós szociális csomag kapcsán kialakult. Sikerült ugyanis részben elterelnie a figyelmet Igor Matovič ciprusi leleplező videójáról, amely napokig rezonált az interneten és súlyos sebeket ejtett a Smer népszerűségén.

 

Fico megint nekiment Bugárnak: A koalíció csak a választások napján ér véget

 

Ugyanakkor látható, hogy nincs már az a szociális csomag, amelynek egyszerű elfogadásával a Smer plusz százalékpontokat tudna szerezni. A sajtótájékoztatókon ugyanazokat az érveket hallhatjuk, mint az elmúlt nyolc évben: II. Dzurinda-kormány, Radičová-kormány. Tizenkét évnyi smeres kormányzás után a választók joggal teszik fel a kérdést, hogy ennyi idő alatt miért nem sikerült megoldani azokat a „szörnyű problémákat”, amiket a jobboldali kormányok okoztak.

 

Amit azonban a sorok között észre kell venni, hogy a kommunista gyökerű, szociáldemokráciát hirdető, de közben súlyos milliókkal multicégeket támogató, részben nacionalista Smer könnyen radikalizálódhat. Robert Fico az orosz propagandára nagyban hasonlító retorikával nyugati összeesküvés számlájára írja 2018-as lemondatását. Ez persze nem akadályozza meg abban, hogy folytassa a nyugati vállalatok támogatását a közpénzekből.

 

A Webnoviny.sk szombaton közölt egy írást, amelyben Grigorij Mesežnikovval, Oľga Gyárfášovával és Soňa Szomolányival idézve azt írják, hogy a Smer egy nacionalista-populista párt, amely a népszerűségromlásra reagálva radikalizálódhat, mégpedig jobboldali irányba – ami Szlovákiában az szélsőségesen oroszbarát, összeesküvés-elméletekre alapozó, szocializmusba visszavágyó, személyi kultuszra és az erős vezető igényére fogékony választók megszólítását jelenti.

 

Választás 2020: Több tízezren kapták ma meg e-mailben a legfrissebb felmérés eredményét

 

Az OĽANO magabiztossága töretlen

 

Az OĽANO magabiztosan vághat neki az utolsó hétnek. A moratórium előtti utolsó felmérések a legerősebb ellenzéki pártnak mutatták, ráadásul az egyetlen volt, amely esetében reális esélyt jósoltak a parlamenti többség megszerzésére.

 

A helyzet az, hogy Igor Matovič négy éve egy túlbuzgó, korrupcióellenes jelszavakat pufogtató, populista politikusnak látszott sokak szemében. Ez gyökeresen megváltozott, és a OĽANO hajthatatlansága most kifizetődik: alig van ember, aki megkérdőjelezné elhivatottságát a korrupció elleni harcot illetően. A Kuciak-gyilkosság óta eltelt két évben napvilágra került politikai „szennyáradat” legitimálta Matovič retorikáját, és beigazolódott, hogy a korrupció és a jogállam helyreállítása a választás tétje.

 

Matovič láthatóan kormányzásra készül, és kétszer is meggondolja, milyen nyilatkozatot ad ki, nehogy potenciális partnerei túlságosan sarokba szorítva érezzék magukat. Tévés szereplésein a szokásoshoz képest visszafogottabb volt, láthatóan nem akarta túljátszani magát. Az OĽANO egyelőre kitér azon kérdés elől, hogy Matovič lesz-e a párt miniszterelnök-jelöltje – nyilván a leendő koalíciós partnerek miatt, mivel a KDH-nak és a PS-SPOLU-nak is vannak kifogásai. A párt legutóbbi nyilatkozata szerint még a választások előtt közzé teszik, Matovič vállalja-e a miniszterelnökséget, amennyiben az ellenzék legerősebb pártjaként szerepel a voksoláson.

 

Bugár: Együttműködés Matovičcsal? Inkább a halál

 

Az ĽSNS a nevető harmadik

 

Dobogós harmadik helyen végezhetnek a szélsőjobbosok, de a helyzet az, hogy a 10-13 százalékos szereplés pirruszi győzelem csupán számukra. A nemzetközi nyomás veszélye miatt nehéz elképzelni, hogy bárki koalícióra merne lépni Kotlebáékkal. Az ĽSNS kormányra kerülése a szlovákiai hatalmi egyensúly felborítását jelentené, ami nem csak a kormányt, de az oligarchákat is nehéz helyzetbe hozná.

 

Amire azonban az ĽSNS-nek reális esélye van, az egy smeres kormány csendes támogatása. Ez Robert Fico 2006-os elképzelésének megismétlését jelenti. Akkor Fico egy Smer-HZDS-SDKÚ kormányt akart összehozni, de hogy kordában tudja tartani koalíciós partnereit, a kommunista KSS és az SNS külső támogatására is számított. Most hasonló forgatókönyvet lehet elképzelni: a Smer az ellenzék soraiból szólít majd meg pártokat, akiket aztán az ĽSNS-szel tart rövid pórázon. Persze, ehhez megfelelő mértékű eredményt kell elérni a választáson.

 

Mindazonáltal, Kotlebáék biztosan elérik azt a célt, amely miatt létrejöttek: tovább gyengíthetik az SNS-t, és alááshatják Szlovákia nyugati elköteleződését.

 

A Kotleba-jelenség és a magyarok

 

A liberálisok

 

A balliberális PS-SPOLU csak rövid időre tudta magára vonni a figyelmet az ĽSNS elleni tüntetésekkel. Már-már úgy tűnt, hogy ők tematizálják a választásokat, végül azonban hoppon maradtak – ahelyett, hogy a szélsőségesek ellen hatékonyan fellépő pártként jelentek volna meg, a szlovák sajtónak köszönhetően a szélsőség másik végleteként látták őket az emberek. A mostani parlamenti bojkott színvonala pedig lehet, hogy többet ártott, mint használt – de ez majd a választásokkor derül ki.

 

A Za ľudí nehéz helyzetben van. A Kiskát lejárató felvételek elbizonytalaníthatják a választóikat. Sokan úgy vélik, hogy Kiskának még segíthet is a lejáratókampány, de ne feledjük, hogy a Za ľudí választóinak van másik alternatívája az ellenzéki oldalon – kettő is. Egyelőre ki kell várni, mit lép illetve nyilatkozik Kiska a következő héten. Az biztos, hogy hamarosan kiderül, mennyire lojális szavazótáborral rendelkezik az exállamfő.

 

Az SaS egyértelműen a veszélyzónában van. Rendkívül közel táncol a parlamenti küszöbhöz. Egykor 18 százalékon is járt és az ellenzék vezető pártja volt, ma már a megmaradásért küzd, ugyanakkor nélküle aligha képzelhető el egy jobboldali koalíció. Ráadásul, a felmérések négy éve is jelentősen alulmérték, így korai még temetni Richard Sulík pártját.

 

Érdemes megemlíteni az SaS-ből kilépő rebelliseket, akik a minap azzal járatták le magukat teljesen a választóknál, hogy támogatták a Smer és az SNS rendkívüli ülésének megnyitását. Pechjükre, nélkülük nem is sikerült volna megnyitni az ülést, így a sajtó és az őket választáson indító Demokratapárt darabokra szedte őket. Ľubomír Galko egykori védelmi miniszter minden jel szerint tíz év után elbúcsúzhat a parlamenti munkától.

 

Az ellenzék kormányalakítási esélyeiről Filip Mónikával – Az SaS fórumán jártunk

 

Konzervatívok

 

Az SNS szintén a túlélésért küzd. Andrej Danko egyszerűen nem tudta megmagyarázni a választóknak, miért vásárolt a szlovák nemzetiek által vezetett védelmi tárca drága amerikai vadászgépeket. A helyzet hasonló, mint a Most-Híd esetében: a Smerrel kötött koalíció nem térült meg annyira, mint ahogy a választók szerették volna, ezért most megbüntetik az SNS-t, tömegek szavazhatnak át az ĽSNS-hez és Boris Kollárhoz.

 

Az SNS helyzetén kétségkívül Andrej Danko elképesztően primitív nyilatkozatai sem segítettek, a kényelmetlen újságírói kérdéseket egyszer sem tudta érdemben lereagálni, arrogánsan viselkedett, gyakran úgy tűnt, teljesen hidegen hagyja a politika.

 

A KDH bejutása nem annyira bizonytalan, mint az SNS-é, de Alojz Hlináék sem lazsálhatnak a siker érdekében. A moratórium előtti felmérések alapján a KDH nélkül sem alakulhatna meg jobboldali kormánykoalíció.  A Postoj konzervatív napilap ugyanakkor azt írja, hogy a KDH pártpreferenciáit a közvélemény-kutató ügynökségek felülmérték – vagyis becslésük szerint a kereszténydemokraták most sem jutnak be a parlamentbe.

 

A KDH-t Čaputová győzelme és Kiska pártjának megalakulása középre tolta (Hlina egyébként is Merkel-féle, CDU mintájú kereszténydemokrata pártról álmodik), ám ezzel párhuzamosan elvesztette két fontos személyiségét is (Richard Vašečkát és Anna Záborskát), megkötötte a liberálisokkal (az „ősellenséggel”) a megnemtámadási szerződést, kitérő válaszokat adott az értékrendet illető kérdésekre (regisztrált partnerség, stb.) és nincs a listáján igazi korrupcióellenes politikus.

 

DenníkN fórum – Még Hlina is szurkol a magyar bejutásnak. Sulík: “Béla, menj a pokolba a harmadik mondatoddal!”

 

Rendszerellenesek

 

A rendszerellenes kifejezés nem pontos. A Sme rodina és a Vlasť is éppenséggel sok tekintetben beleillik a szlovákiai demokratikus (és demokrácia-deficites) rendszerbe. És valószínű, hogy legalább az egyikük ott is lesz a parlamentben.

 

Az elmúlt hetekben a Facebookon nem a smeres Ľuboš Blaha videóit tekintették meg a legtöbben, hanem Boris Kollár lakásépítésről szóló kampányvideóját. Bár a több tízezer lakás megépítésének ígérete technikailag nem éppen kivitelezhető, ettől függetlenül Kollár jó érzékkel ismerte fel, hol van számára kommunikációs tér, hogy szavazókat szerezzen magának.

 

Štefan Harabin kampány spotjaival valószínűleg mindenki naponta találkozik, az egykor Mečiar mellett jogállamot tipró politikus most a jogállam védelmezőjeként akarja eladni magát. Nem szabad alábecsülni, ugyanis a hozzá csatlakozó jelöltek nagy része vérbeli, szocialista időket idéző szónok, akik katonás határozottsággal nyilatkozzák, hogy pénz van, csak nem szabad lopni, a tolvajokat pedig le kell csukni, stb. Márpedig Szlovákiában a szocialista nosztalgiából lehet politikai tőkét kovácsolni, nem is keveset.

 

A Sme rodina hajlandó támogatni a Smer szociális intézkedéseit – de Fico előbb kérjen bocsánatot

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.