Nyitókép: Facebook (Filip Mónika)

 

Növekszik a magyar iskolák presztízse, versenyképessége.

 

Alig száz napja államtitkár, de már a sokadik olyan magyar szempontból fontos kérdést oldotta meg az oktatásügyi tárcánál, mely elődeinek hosszú évekig sem sikerült.

 

Filip Mónika (SaS jelöltje), az Oktatásügyi Minisztérium államtitkára ezúttal két országos vers- és prózamondó verseny esetében ért el fontos eredményt. A Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny, illetve a Dobré slovo – Jó szó szlovák nyelvű vers- és prózamondó verseny a 2020/21-es tanévben bekerült a minisztérium által elismert és támogatott versenyek közé.

 hirdetes_810x300  

 

A döntés presztízsértékű, mivel növeli a magyar iskolák versenyképességét a szlovák iskolákkal szemben és anyagilag is komoly jelentőségű.

 

„A magyar iskolák számára ez a besorolás „mérföldkő”, hatalmas előrelépés“

 

– magyarázta a Körkép.sk kérdésére az oktatásügyi államtitkár.

 

A mostani döntés azért is fontos eredmény, mert több mint 20 év után kerültek fel ezek a magyar iskoláknak meghirdetett rangos, jó nevű versenyek az elismert, pontozott versenyek közé.

 

 

Hogy miért fontos előrelépés ez a magyar iskolák számára és milyen lehetőségek nyílnak meg ezzel a számukra?

 

„Az iskolák ezáltal már a 2020/21-es tanévben értékelést, pontokat kaphatnak a diákjaik országos 1.-3. helyezettjeiért, illetve pénzjutalomban fognak részesülni a legeredményesebb diákok, iskolák. Presztízskérdés ez a magyar iskoláknak, tanároknak, szülőnek, diáknak, hiszen értékelik végre a kiemelkedő teljesítményeket, számba veszik a magyar diákok országos szintű eredményeit, így a szlovák iskolákkal szemben is versenyképesebbek lehetnek“

 

– mondta elégedetten a döntés után Filip Mónika.

 

20 év után most sikerült

 

A Körkép.sk úgy tudja, az egész folyamat Filip kinevezésével, és a nemzetiségi főosztály élén történt személyi változással kapott új lendületet. A besorolás évtizedek óta nem sikerült, pedig a Tompa Mihály verseny többször is elő volt terjesztve, a bíráló tanács mégsem szavazta meg.

 

„Mi májusban újból kérvényeztük a két verseny felvételét a minisztérium által elismert országos versenyek közé. Alapos, nyomatékos érveléssel végre sikerrel jártunk. Nagy öröm ez számunkra, és kellő motivációt ad a további munkákhoz a magyar iskolák számára“

 

– zárta az államtitkár.

 

Filip Mónika a kinevezése óta eltelt alig három hónap alatt nem először ért el áttörést olyan kérdésben, ahol elődei nem jártak sikerrel.

 

100 nap eredményei magyar szempontbók

 

Március végén a kinevezése után röviddel azzal lepett meg mindenkit, – számára teljesen természetese módon, – hogy az Oktatásügyi Minisztérium határozatait magyar nyelven is közzétette, amire előtte a Most-Híd illetve MKP fémjelezte érában évtizedek óta nem volt példa.

 

Azóta beindult az oktatásügy dokumentumainak magyarosítása, és a koronavírus-járvány alatt is odafigyelt az érintett intézmények, illetve a külföldön tanuló vagy felvételiző diákok helyzetére.

 

Május elején arról számolhattunk be, hogy Gajdács Mónika személyében a tárca nemzetiségi főosztályának élén került sor minőségbeli változásra, legutóbb pedig a hátrányos helyzetű diákok oktatása terén ígért a magyar államtitkár konkrét megoldást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.