Mihály
 • HUF: 413.83
 • USD: 0.97
 • 13 °C
 • 19 °C

Hirdetés (X)

politika

Mede Ferenc a Körképnek: Már csak a szerves magyar műveltségre alapozott szellemiség tud minket kihúzni a „csávából“

Sem a magukat magyarként aposztrofáló pártok, de a pártok háttéremberei sem tudtak megszólítani.

Nyitókép: archív

 

A 2020-as parlamenti választás a felvidéki magyar képviselet teljes bukását hozta. Kivétel nélkül, és sajnos megérdemelten. A kiútkeresés azóta is akadozik, mint ahogy az elengedhetetlen személyi konzekvenciák levonása is. A Körkép.sk-n ezért társadalmi vitát indítottunk a felvidéki magyar politizálás jövőjéről.

 

Akik felkérésünket eddig elfogadták:

Solymos László (Most-Híd),

Nagy József (Összefogás/Magyar Közösségi Összefogás),

Németh Gabriella (MKP)

Keszegh Béla (Független)

Forró Krisztián (MKP)

Samu István (Új Egység Mozgalom)

 

A társadalmi vita tovább folytatódik a Körképen. Holnap Nagy Dávid, az elkövetkező napokban többek között Orosz Örs, Berényi József, Papp Sándor, Pallér Péter és Király Zsolt véleményét is közöljük.

 

A Körkép.sk továbbra is várja a politikai vezetők, intézményvezetők, civil személyek, közéleti szereplők, mint ahogy olvasóink véleményeit is.

 

Mede Ferenc vállalkozó, mecénás, véleményalkotó, a népi gyógyászat támogatója. 

 

Mit csinál Mede Ferenc ezekben a napokban, mivel foglalkozik március óta?

 

A gömöri Völgy fejlesztésével, a népi gyógyászat praktikáinak terjesztésével, illetve a speciális acélok kereskedelmén túl, még több időt szentel a (nem csak) felvidéki magyarság szellemi és lelki állapotának megismerésére és az okok felderítésére. Amennyiben ezen utóbbi tevékenysége eredményesnek bizonyul, úgy ez akár egy történelmi filmben és egy családtörténeti dokumentumfilmben ölthet testet, de egy kis szerénytelenséggel ötvözve talán egy, a szerves magyar műveltségen alapuló szellemi irányzatnak is lerakhatjuk – többedmagammal – az alapjait.

 

Hogyan értékeli a parlamenti választások eredményét önmaga, a magyarokat megszólító politikai pártok és össz-szlovákiai szempontból?

 

Saját szempontból nagyjából ezt az eredményt vártam. Sem a magukat magyarként aposztrofáló pártok, de a pártok háttéremberei sem tudtak megszólítani. Nem, mintha nem szerettem volna, de egész egyszerűen nem volt mivel megszólítaniuk. Az üresség, a nihil jött le a kommunikációjukból, s akkor még udvariasan fogalmaztam. Ezen véleményemnek már néhány éve hangot is adok.

 

Összállami szempontból hangsúlyosnak vélem leszögezni, hogy Szlovákia nem rendelkezik semmiféle államisági előtörténettel, ami meghatározza a sorsát is: azaz sehonnan sehova sem tart. Nincsenek értelmezhető doktrínái, nincsenek meg benne a hagyományos politikai „oldalak“, sőt jellemző, hogy mindmáig pl. az számít szlováknak, aki nem magyar. Ez egy „érdekes“ globálpolitikai pozíció, mely az állam minden szintjén megmutatkozik: ahogy az ún.(!!!) szlovákoknak nincs – misztikusnak se mondható hangulati elemeket leszámítva – önálló történelmi hátterük, múltjuk, úgy az államuk is mindmáig az éppen szolgálatos nagyhatalmak haszontalan játékszere.

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy
Kép: Mede Ferenc (Facebook)

 

Igazából úgy, ahogy mi – felvidéki magyarok – nem igazán értjük a szlovákok viselkedését és reakcióit, úgy a külső geopolitikai elit sem tud vele mit kezdeni. Szinte már kellemetlen nekik a léte. Tudtommal még az egyesült államokbeli Jacksonvilleben kiképzett Beblavy és Truban is csak egy renyhe próbálkozás volt a szlovák politika befolyásolására. Egyszerűen, mint ország lényegtelen. Saját sorsunk szempontjából egyelőre ugyanezt mondhatjuk el. Sajnos.

 

Mi lehet a hogyan tovább? receptje a felvidéki magyar képviselet számára, és a jövőt illetően hol látja benne esetlegesen a saját szerepét?

 

Mint azt már fennebb jeleztem, kizárólag (de nem kirekesztően) egy szerves magyar műveltségre alapozott szellemiség tud minket kihúzni a „csávából“, melyet itt a Körkép.sk hasábjain kb. 1 éve Miklósvölgyi János ecsetelt részletesen. Amennyiben nem ezt az alapozást választjuk, úgy marad a társadalmunkat egyre mélyebbre züllesztő 1920-30-as évek ún. Vörös Emigrációjának nihillista szelleme és annak máig pontosan bemérhető csúnyán fertőzött örökösei.

 

Miklósvölgyi János: Hármas Trianonunk és annak feloldása

 

Ami az én szerepemet illeti, talán a fentebb vázolt szellemiség „újraélesztéséhez“ tudok szervesen kapcsolódni támogatóként, szervezőként és kritikusként.

 

Hogy látja a jelenlegi kormánykoalíció és a magyar-szlovák kapcsolatok alakulását az elkövetkező 4 évben?

 

Az elmúlt száz évet nem hagyhatjuk ki az értékelésből, mivel predesztinálja a közeljövőt is. Magyarságunk szempontjából majdhogynem irreleváns, milyen kormánykoalíció van. Annak bármelyik tagja és bármikor provokációnak fog tartani bármiféle igazságos és kétoldalúan korrekt szemléletváltási szándékot a részünkről. E tekintetben felesleges erőlködni.

 

Nekünk egy határozott és radikális túlélési doktrínát kell megfogalmaznunk, az épp regnáló bábállami struktúráktól függetlenül. Különben könyörtelenül beolvadunk, s még boldognak is fogjuk hinni magunkat nemzeti elhalálozásunkkor. Itt jegyezném meg, hogy ezen a jelenlegi politikai és szellemi patkányelitünk nagyja aktívan serénykedik.

 

Nem négy években gondolkodok, hanem felemelt fejben. Csak így tudunk szembenézni az ellennel, de önmagunk tükörképével is. És így fog minket az ellen is komolyan venni. Egyszerű és tiszta képlet, csak meg kell lépni…

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

egyolvaso
2020. máj. 25. 15:29

Ez a Mede Ferenc kb. mindenki rossz azert se megyek szavazni ember. Akár a csillagos eget is lehozhatnák neki a magyar pártok ,az se felelne meg neki. Érdekes mivel rajta kivül(igaz tényleg nemvolt esély a bejutásra,de a program jó volt.) 112 ezer embert sikerült meggyőzniük

  Halász B.
  2020. máj. 25. 16:15

  Hát ezek már akár a csillagos eget is lehozhatják. Ki hisz már nekik 30 év beszédes eredménytelensége után? De nem is erőltetik msgukat még kisebb dolgokkal sem.

   egyolvaso
   2020. máj. 25. 16:33

   Én megértem egyesek siránkozását. De nézni kell mit tett a siránkozó. Mert ha semmi csak siránkozik akkor ő se jobb.

Borbély József
2020. máj. 25. 18:33

Akik,Mede Ferin fanyalognak,azt ajánlom,hogy először jussak el egy bizonyos szellemi szintre,aztán szóljanak!

  egyolvaso
  2020. máj. 25. 20:18

  Engem nem érdekel ki milyen szellemi szinten van. Ha Mede úr csak beszélni tud nemjobb mint a többi. Tegyen valamit. Fogja össze ő a magyar pártokat. Egyesítse őket. Ha ez megtörténik én leszek az első aki azt mondja: Bocsánat!

Aranyossy Szabolcs
2020. máj. 25. 20:53

Vajon miért akkora baj, ha valaki az elkeseredédében elmondja a negativ véleményét? Netán van mit ünnepelnünk? Értem én, kellemetlen az MKP, MKÖ meg még ki tudja milyen összefogásnak, de hát mégse lehet sikerről beszélni... Miért kell rögtön megbélyegezni Medét, hogy siránkozó, meg, hogy ő mitt tett...? Netán ő a politikus? Ő nyelte le a MO-gi támogatásokat a választások előtt, ill. a magyar kultúra nevében? Ez a sértődött visszavágás, hogy csináld Te, ha jobban tudod nem visz előre! Őszintén, azokból a pénzekből...? Rohadt megélhetési politikusok. Ti eddig mit értetek el??? Valódi összefogás és egy új párt kell, de szigorúan új arcokkal! Olyanokkal akik soha, semmilyen szerepet nem vállaltak sem az MKP-ban, sem a MOST-ban, sem az összes többi fosban! Elég volt a megélhetési politikusokból! Ez az alap, és csak erre lehet épitjezni!

  egyolvaso
  2020. máj. 25. 22:16

  Ábrándos szép napok. Akkor csinálja maga, mert azok politikusok akik politizálnak más meg nem akar, vagy ha maga jobban tudja miért nem csinálja?

   JAROSS ANDOR
   2020. máj. 26. 11:57

   Már megint itt tartunk, csak kritika ne érje "drága" politikusainkat. Kérdem én, vajon az építő jelegű kritika nem visz előre? Ebben a mi kis miliőnkben csak a kellemetlen kérdések ne kerüljenek terítékre. Ezekkel a bitang gazemberekkel, még szép, hogy az értelmesebb része nem vállal közösséget. Ezek már csak vaktölténnyel lövöldöznek, mehetnek a szemétdombra, vagy végre alkezdhetnek becsületesen dolgozni.

   egyolvaso
   2020. máj. 26. 12:10

   Építő kritika oké. De akkor tegyen is érte az ember, és ne csak kritizáljon. Mert aki azt gonodolja ,hogy majd itt az összes volt politikus akár milyen posztban is volt(legyen az országos vagy járási) tűnjön el, az egy mesevilágban él.

   egyolvaso
   2020. máj. 26. 12:11

   Tudja mifelénk úgy mondják : siránkozni mindenki tud. Tenni kevesen. Nem siránkozásra van szükség hanem cselekvésre

Ölvedi Balázs
2020. máj. 26. 17:33

Egyelőre ők a "politikusok" élnek a mi adókból és nem fordítva. Tehát aki fizet joggal követelhet teljesítményt, tisztességet.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket