Úgy néz ki, hogy a Smer kormányon marad a 2016-os választások után is. Épp csak nem egyedül, hanem koalícióban. Ebben az esetben két választása lesz. Vagy Smer+SNS. Vagy, ha ez a többséghez nem lenne elég, akkor Smer+KDH+Most-Híd. Más kombináció jelenleg nem jöhet számításba.

A hónap kommentárja rovatunkban ezúttal Dag Daniš belpolitikai elemzését közöljük a Körkép fordításában. A cikk eredetileg a Hospodárske noviny napilapban jelent meg június 18-án.
onkentes_tuzoltok_hodos_bugar_kalinak1
Kaliňák és Bugár tűzoltóautókat átadva már most együtt kampányolnak a Csallóközben. (Kép: parameter.sk)

Ezt az előrejelzést erősíti a Focus legújabb felmérése is. A Smer komolyabb veszteség nélkül tartja magát. És nem körvonalazódik vele szemben senki, aki eléggé agresszív és erős lenne ahhoz, hogy kinyomja Ficot a játszótérről és nélküle kormányozhasson. Procházka megrekedt tíz százalékon, ami nem elég ahhoz, hogy magával ragadja a jobboldal maradékát. Ráadásul, a felmérésekben egész jól megy a „dezertőröknek“, akik hajlanak a Smerrel való koalícióra. Finoman erősödik a KDH és a Most-Híd.

Tehát azok a pártok, akik elutasítják a hat-hét kis pártból álló „vad“ koalíciót. Bugár már többszörleszögezte, hogy nem tudja elképzelni a Matovič-csal való kormányzást. A KDH pedig allergiás Procházkára és Lipšicre. Nagyon is valószínű, hogy a KDH-ban és a Most-Hídban is túlsúlyba kerülnek azok a hangok, amelyek előnyben részesítik majd a Smerrel való tárgyalást. Mert az OĽaNO+SaS+NOVA „bonszájok” KDH+Sieť+Most-Híddal való nemesítését túl kockázatos és kilátástalan kísérletként fogják értékelni, legfeljebb egy éves szavatossági idővel.

Mi a hónap kommentárja?

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban.

A sorozat utolsó részei:

(2014) januárfebruármárcius,április,májusjúniusjúliusaugusztus,

szeptemberoktóbernovember, december.

(2015) január, február, március, május

Ha nem történik semmi meglepő, Ficonak ennél a hatalommegoszlásnál elég egy dolog. Kitartani. És nagyvonalú ajánlattal rukkolni elő azok felé, akiket kiválaszt magának a választások után.

Magyarán: kilenc hónappal a választások előtt a Smernek egyetlen nagy kihívója sincs. Se új, se régi. Így politikai kockázat sem vár rá.

Dag Daniš, a Hospodárske noviny kommentátora

Fordítás: Körkép.sk

 hirdetes_300x300  

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!