A 2020-as parlamenti választás a felvidéki magyar képviselet teljes bukását hozta. Kivétel nélkül, és sajnos megérdemelten. A kiútkeresés azóta is akadozik, mint ahogy az elengedhetetlen személyi konzekvenciák levonása is. A Körkép.sk-n ezért társadalmi vitát indítottunk a felvidéki magyar politizálás jövőjéről.

 

Akik felkérésünket eddig elfogadták, illetve véleményüket elküldték:

 

Solymos László (Most-Híd),

Nagy József (Összefogás/Magyar Közösségi Összefogás),

 hirdetes_810x300  

Németh Gabriella (MKP)

Keszegh Béla (Független)

Forró Krisztián (MKP)

Samu István (Új Egység Mozgalom)

Mede Ferenc (párton kívüli)

Nagy Dávid (MKP, Via Nova)

Orosz Örs (Összefogás/Magyar Közösségi Összefogás)

Pallér Péter (Jobbik)

Agócs Gergely (Összefogás/Magyar Közösségi Összefogás)

Borbély József (párton kívüli)

 

A társadalmi vita tovább folytatódik a Körképen. Az elkövetkező napokban többek között Őry Péter (MKP), Király Zsolt, Berényi József (MKP), Bindics László (Magyar Fórum), Forró László (MKP), Feszty Zsolt, Halász Béla véleményét is közöljük.

 

A Körkép.sk továbbra is várja a politikai vezetők, intézményvezetők, civil személyek, közéleti szereplők, mint ahogy olvasóink véleményeit is.

 

Vavrek István volt parlamenti képviselő (Most-Híd), tanár.

 

Mit csinál Vavrek István ezekben a napokban, mivel foglalkozik március óta?

 

A napokban közös megegyezéssel szerződést bontottam a romaügyi kormánybiztos hivatalával. Ha minden jól alakul, akkor reményeim szerint szeptembertől újra azon dolgozhatom tovább, hogy minél több ember útját egyengethessem, hogy hasznos tagjai legyenek a szlovákiai magyarságnak.

 

Hogy ez a katedra mögül vagy valamilyen más formában történik majd, az egyelőre kérdéses. A COVID-19 időszaka alatt is segédkeztem, hogy a Rimaszombati járás minél több tanulójához jussanak el azon munkafüzetek, amelyeket az Állami Pedagógiai Intézet munkatársai dolgoztak ki. Természetesen a szlovákiai magyar roma közösség jövőjén dolgozunk, mert mindig azt vallottam, hogy ez a kis szlovákiai magyar közösség csak együtt, közösen lehet erős és stabil.

 

Hogyan értékeli a parlamenti választások eredményét önmaga, a magyarokat megszólító politikai pártok és össz-szlovákiai szempontból?

 

A választások eredményei is csak megerősítettek abban, hogy egyedül nem megy. Ezt végre komolyan kell venni, nem lehet játszadozni a szlovákiai magyarsággal és a kisebbségekkel ebben az országban. Úgy gondolom – és a szlovákiai magyar roma közösség nagy része is úgy gondolja –, hogy végre félre kellene tenni az ellentéteket. Nem a kifogásokat kellene a politikusoknak keresni arra, hogy hogyan nem lehet egységes képviselete a szlovákiai magyarságnak (és ezzel együtt a szlovákiai magyar cigányságnak sem), hanem a nép akaratát is figyelembe kell venni, mert a választások bizonyították, hogy a szlovákiai magyarság egységes, méltó képviseletet akar.

 

Véget kell vetni annak az időszaknak, amikor különböző pártok magyarjai egymásra mutogatnak, hogy a ki a jobb vagy rosszabb. Egységes, tenni akaró képviseletre lenne szükségünk, amely most sajnos elmaradt. Ezért a választásokat csak negatívan tudom értékelni. Részemről meg szeretném köszönni a rám leadott szavazatokat. Azt vallom, hogy ezek a szavazatok nem az enyémek, hanem a közösségünké.

 

Mi lehet a hogyan tovább? receptje a felvidéki magyar képviselet számára, és a jövőt illetően hol látja benne esetlegesen a saját szerepét?

 

Egyelőre nem látok (látunk) más utat, csak amit már az előző válasznál is említettem: az egységes magyar képviseletet. Minden szlovákiai magyar pártnak megújulásra van szüksége. A Hídon belül ez, úgy érzem, el is kezdődött. Mindenki eldöntheti, hogy jó vagy rossz irányba. Én személy szerint örülök neki, hogy ez a változás a Hídon belül elindult, és új lendülettel kezdhetik meg a munkájukat az új elnökség tagjai.

 

Hasonló változásra lenne szükség más pártok berkein belül is, hogy új és más gondolkodású emberek azt keressék, hogyan lehet megegyezni, és egységesen képviselni a szlovákiai magyarokat. Megegyezni pedig csak úgy lehet, ha kompromisszumokra fognak törekedni a pártok vezető politikusai, nem pedig újra régi sebeikre keresik a gyógyírt.

 

Arra a kérdésre, hogy hogyan látom a magam szerepét a szlovákiai magyar közösségen belül, először azt a választ adnám, hogy hogyan látom a cigányság szerepét a szlovákiai magyar közösségen belül. 2019-ben megalapítottuk a SZMARK – Szlovákiai magyarajkú romák kezdeményezését. Többször elmondtuk, illetve elmondtam, hogy a szlovákiai magyarságnak szerves részei szeretnénk lenni, semmiképpen nem tehertétele vagy problémája.

 

Vavrek István

 

Azt szeretnénk, ha méltó partnerei lehetnénk a mindenkori szlovákiai magyar politikai pártoknak, ha nemcsak akkor lennénk partnerek, amikor az egyik félnek éppen szüksége van a másikra. Ott szeretnénk lenne, amikor rólunk is a mi közösségünkről is döntenek, mert az élet számos területe bizonyítja azt, hogy a szlovákia magyar közösség velünk erősebb lehet. Hiszen több szlovákiai magyar roma polgármesterünk van, akik becsületesen dolgoznak, számos önkormányzati szlovákiai magyar roma képviselőnk végzi településén a munkáját, nem beszélve azokról a kétkezi munkásokról, akik napi szinten hozzájárulnak közösségünk mindennapi életéhez.

 

Célunk az, hogy ne üres szlogenként csengjen az általam oly sokat emlegetett mondat, hogy KÖZÖSEN TÖBBET ÉRÜNK.

 

Hogy látja a jelenlegi kormánykoalíció és a magyar-szlovák kapcsolatok alakulását az elkövetkező 4 évben?

 

Mivel sajnos nincs képviseletünk, ezért nem sok minket érintő eredményt várok. Nagyon remélem, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok nem fognak romlani ebben a időszakban. Oda kell figyelnünk, mit tesznek értünk a kormányon lévő politikusok, és a választások előtti ígéreteikből mennyi valósul majd meg.

 

Amennyiben minket negatívan érintő intézkedéseket szeretnének hozni, akkor arra fel kell hívni a figyelmüket, ha pedig a közösségünkre nézve hasznos javaslattal érkeznek, abban támogatni és erősíteni kell őket. Mindig az együttműkődés híve voltam, az élet bármilyen területén dolgoztam is, és most is ezt vallom.

 

Az interjút készítette: Király Zsolt

Képek: Vavrek István archívuma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.