Nyitókép: tyzden.sk

 

A koronavírus-járvány miatt klasszikus kormányzásról eddig nem beszélhetünk. A COVID-19 megjelenésével egy időben felálló Matovič-kabinet munkáját leginkább a világjárvány határozta meg, így teljesítményüket korai még értékelni. Sokkal érdekesebb az első 100 nap kapcsán az egész politikai paletta állapotát vizsgálni.

 

Kormányzat un bloc

 

A víruskezelés terén Matovičék jól teljesítettek, a gazdasági hatások megelőzésében azonban már akadozott a gépezet. Az OĽaNO – Sme rodina – SaS-  Za ľudí négyesfogat a választások óta eltelt idő alapján két csoportra osztható.

 hirdetes_810x300  

 

1. Akik húzzák az igát – ők az OĽaNO és az SAS

 

Mediálisan Igor Matovič ( OĽaNO ) szinte egymaga viszi a prímet, aki mellé leginkább Heger, Naď és Krajčí miniszterek igyekeztek felnőni. Mikulec és Budaj eddigi tevékenysége azonban inkább csalódás. A kormányfő nem fél az érzékeny témáktól (Trianon), jól teljesített Budapesten, és a korrupcióval szembeni harcot is megkezdte (Kičura.)

 

Az SaS a kezdeti időszakban saját egójának rabjává vált. Richard Sulíknak időbe telt megérteni, hogy egy 6,22 százalékos súlyú pártot vezet. A gazdasági kilábalást célzó 114 pontos intézkedéscsomag további növekedési potenciált jelent számára. A párt tartóoszlopai közül Gröhling-Filip eddig elfogadhatóan teljesítenek, a külügy azonban főleg Klusnak köszönhetően hibát hibára halmozott.

 

Külön bekezdést érdemelnek a szlovák kormányzat magyarjai, legyen szó akár Filip Mónikáról (SaS) és csapatáról, Grendel Gáborról (OĽaNO), Cseh Péterről (OĽaNO) vagy Gyimesi Györgyről (OĽaNO). Mindnyájan erős kezdésről és igyekezetükről tettek tanúbizonyságot, ezzel is nehezítve a szabad témák iránt sóvárgó magyar, vagy magyar jellegű pártokat.

 

2. Akik visszahúzzák a szekeret, vagy szinte észrevehetetlenek – A Sme rodina és a Za ľudí

 

Sme rodina az eddigiek alapján nagy eséllyel pályázik az SNS szerepére. A jövőt tekintve ő lehet a koalíció fekete báránya. Azaz, akiről tudjuk, hogy ciki, de a család tagja, így nem lehet vele mit kezdeni. Boris Kollár gyorsan begyűjtötte sárga lapját (plágiumbotrány), melyből nehéz lesz kimosakodnia. Krajniak miniszter meglepetésre jól teljesít, Doležalt és Holyt egyelőre még keressük a térképen.

 

Aktuality.sk
Balról: Boris Kollár (Sme rodina), Igor Matovič (OĽaNO), Veronika Remišová (Za ľudí) és Richard Sulík (SaS). Kép: Körkép.sk

 

A Za ľudí jelen pillanatban úgy néz ki, nem éli túl a kormányzást, melyről leginkább a párt alapítója, és a politikából épp visszavonult Andrej Kiska tehet. A Šeliga-Remišová párharc eredménye a Za ľudí jövőjét is meg fogja határozni.

 

Parlamenti ellenzék

 

Smer – A legnagyobb veszteséget a kormányzás eddigi időszaka alatt Robert Ficoék voltak kénytelenek elkönyvelni, akiknél pártszakadás történt. A helyzet hasonló, mint anno az MKP-ban volt. Akkor Bugár került a „jó magyar” szerepbe, most Peter Pellegrini játszhatja el ezt a szerepet. Fico megítélése március óta csak tovább romlott, emlékezzünk csak délelőtti parlamenti mutogatására alkoholos befolyásoltságában.

 

Kotlebáék – egyelőre tartják pozícióikat, érdemi teljesítményre csakúgy, mint az elmúlt 4 évben, a legutóbbi 100 napban sem futotta még tőlük.

 

Parlamenten kívüli pártok

 

A legnehezebb helyzetben az egykori MKÖ pártjai és a Most-Híd van. Az MKP-n belül kemény hatalmi harc zajlik és már leplezni sem képesek teljes felkészületlenségüket és a politikai dilettantizmust. Házon belül két értékrend ütközik egymással, melynek lényege annak eldöntése, hogy milyen pozíciót képviseljen a párt az elkövetkező években. Őry-Menyhárt-Bárdos-Farkas a Bugár féle Most-Híddal és Pellegriniékkel való közeledés garanciája, Berényi, az Új Egység, a Via Nova és az Összefogás inkább Matovičékkal szövetkezne.

 

A Most-Hídnál a vezércsere csak formális változást hozott. Az új elnök, Solymos László politikailag és mediálisan is egyelőre gyenge, politikai öngólokat rúg és ugyanazt az áskálódó, kettős beszédet folytatja a szlovák sajtóban, mint tette az immár nyugdíjasként is befolyását megőrző Bugár.

 

A Progresszív Szlovákia úgy néz ki, túlélheti a választási csalódást, magyar platformja viszont mintha nem is létezne. A KDH egyelőre Hlina utódjának kiválasztásával van elfoglalva.

 

Rajtuk kívül már csak Drucker (Dobrá voľba) érdemel említést, mely hamarosan Pellegrini új pártjához csatlakozhat.

 

Sajtó

 

A legrosszabb értékelést a választások óta eltelt 100 napban a szlovák balliberális sajtó (főleg a DenníkN, de részben a SME is) érdemli. Akik a magyarországi ellenzéki sajtó legvadabb időszakára emlékeztetve csak azért, mert favoritjuk, a PS/Spolu nem került parlamentbe, ott rúgják, harapják a kormányt, ahol csak érik. Sokszor destruktívan és annyira öncélú, átlátszó módon, hogy az már korábbi kedvencüknek, Ivan Miklošnak is feltűnt.

 

A Matovič-kormány első száz napja koronajárvány, gazdasági válság ide vagy oda, legalább akkora kihívásokat hozott az ellenzék számára, mint a kormánykoalíció tagjainak. Érdemi értékelésre (lévén, hogy jön a nyári uborkaszezon), meg kell várni az év végét.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.